Tilluke traktor, mis selle avalduse põhjustas, oli küll ülimalt vahva oma vilkuvate tuledega, kuid ei ilmutanud mitte mingit valmisolekut kohe maja kõrval mäenõlvast alla laskuvat riisiterrassi mööda ronima hakata.

"Mine kutsu parem remondimees!" käsutas Tamay oma teismelise tütre traktori juurest minema.

Umbes 1700 meetri kõrgusel maaliliste riisiterrasside ja sihvakate bambussalude keskel asuvas punaste daode külas Ta Phinis oli möödunud talv ebatavaliselt jahe - öösiti isegi miinuskraadid. Nii et Tamay vesipühvel, mis maksis muljetavaldavad 30 miljonit dongi (pisut üle 1300 euro), suri keset seda idülli väga proosaliselt külma kätte. 

Tiina Tauraite võib ju John Deere'i logoga masinat traktorite Mercedesena esitleda, kuid põldudel, mille servade kõrguse vahe on paarsada meetrit, on traktorite Mercedes vesipühvel. Ent paljud pered peavad leppima traktorimaailma Daciaga, odava Hiina traktoriga, mida nüüd imetlesimegi.

"Pühvel oleks kokkuvõttes palju odavam tulnud," tõdes Tamay. Vesipühvel teenib, ilmastikuolude lubades, perekonda siiski vähemalt 12 aastat. Traktor ootas oma teisel töökuul juba viiendat korda remondimeest.

Remondimees samal päeval muidugi ei tulnud. Ega ka ükski teine mees. 

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist