Kui küsida kohalikelt, siis ei soovita nad augustis Edinburghi tulla. Sel ajal on toimumas Edinburghi festival, Edinburghi Festival ­Fringe ja lisaks sõjaväeorkestrite üritus Royal Edinburgh Military Tattoo. Linnas on palju turiste ja pubide ning hotellitubade hinnad on laes. Kuid sellest hoolimata on just see Šotimaa suuruselt teise linna külastamiseks õige aeg.

Edinburghi Festival Fringe sai alguse 1947. aastal, kui linna toona kuulsaimale festivalile mittevalitud esinejad otsustasid siiski oma kavaga lavale tulla. Seda siis linna ääres. Sellest kasvas välja uus festival, millest on saanud suurim kunstifestival maailmas. Peaaegu kuu aega kestva festivali jooksul on võimalik valida tänavaesinejate, muusikute, kontsertide vahel, teatrietenduste, näituste, energiliste spoken word-ülesastumiste ning stand-up-komöödiate vahel.

Fringe’i külastamiseks on vaja teada vaid ühte asja – tasuta lõunaid ei ole olemas. Kuigi osa etendusi on piletiga ja osa tasuta, siis tegelikult ootavad esinejad, et sa siiski maksad vastavalt sellele, kuidas sulle nende esinemine meeldis. Mõne puhul on see ootus aga kõige rohkem nalja pakkuv asi nende kavas.

Võluvaim asi kogu Fringe’il ongi see, et kunagi ei tea, mille otsa sa sattuda võid. Näiteks käisin tänavu vaatamas üht spoken word’i tüüpi monoetendust, kus Jimmy Hogg rääkis oma elust väikelinnas ja pisikuritegevusest, mis oli nii paeluv, et publik läks sammu edasi vaikselt kuulamisest ja ahhetamisest ning elas nii sisse, et hakati juba esitama täiendavaid küsimusi. Või siis David Trenti stand-up, kus ta oli oma show’ vahele pannud videolõike, et näidata, kui ajuvabasid asju on võimalik internetist leida ja osta: ühe eredama näitena on meeles USB-liidese abil arvutiga ühendatav lusikas. Need on vaid paar näidet pärlitest, millel võib end üllatada lasta.

Kogu linna oma rütmis elama ja hingama paneval Edinburgh Festival Fringe’il on ainuke piir üllatustele ja elamustele su enda fantaasia ja kogemistele avatus. Julgen kindlasti soovitada!

Tarmo Niinepuu

2018. aastal toimub Edinburgh Festival Fringe 3. augustist kuni 27. augustini.