Maailma rikkaid elukohavalikul ja migratsiooniküsimustes nõustava Henley & Partnersi värskes passiedetabelis, mis näitab riikide arvu, kuhu ühe või teise riigi kodakondne viisata reisida saab, ei ole Saksamaa pass enam ihaldusväärseim. Viisavabalt 179 riigi külastamist võimaldav Saksa pass on jäänud teiseks, sellal kui maailma võimsaimaiks passideks, mis avavad piirid 180 riiki, loetakse Jaapani ja Singapuri omi.

Kolmandat kohta (178 viisavaba riiki) jagavad Rootsi, Lõuna-Korea, Soome, Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania ja Taani passid.

Läti pass (170 riiki) on kümnes, Leedu pass (166 riiki) jäi koos Poolaga kolmeteistkümnendaks ning Eesti pass (165 riiki) hoiab Monaco peenes seltskonnas neljateistkümnendat kohta.

Välisministeeriumi meedianõunik Liisa Toots lausus, et metoodikad, mida kasutatakse statistika koostamisel, on erinevad, ning et näiteks Eesti Välisministeerium ei pea Valgevenet eestlaste jaoks viisa­vabaks, kuigi Minskisse lennukiga saabudes on riigis võimalik olla viisata kuni viis päeva. Ka viitas Toots, et näiteks passportindex.org’i lehelt leitava Passport Indexi kohaselt saab Eesti passiga 152 ja Läti ning Leedu omaga 153 riiki. „Gambiasse saab Läti passiga reisida viisavabalt, aga Eesti omaga ei saa,“ selgitas Toots. „Küll on meie konsulaarosakond uurimas viisavabaduse võimalusi Gambiaga.“

Saudi Araabia hakkab väljastama turismiviisasid

Ülikonservatiivne islamimaa Saudi Araabia, kuhu huvireisijana sisenemine on siiani olnud peaaegu võimatu, hakkab 1. aprillist lubama riigi teatud piirkondadesse ka turiste. 30päevaseid turistiviisasid on võimalik taotleda ka üksi reisivail üle 25aastastel naistel. Muu hulgas plaanivad saudid avada alates 2022. aastast Punase mere rannikul poolsada kuurortsaart, kus kehtiks liberaalsem kord kui ülejäänud riigis.

Viking Line’i laevadel pakutakse peagi putukaid

5. aprillist 31. maini saab Viking Line’i laevadel maitsta Future Foodi menüüd, milles suurt rolli mängivad tuleviku­toiduks peetavad putukad. Näiteks saab maiustada hapendatud apteegitilli ja krõbedate rohutirtsude seltsis pakutava tursaga ning mekkida maiuspalaks serveeritavat krõbedat tõugu-granola’t.

Soome tuleb puhkusesaar vaid naistele

Ettevõtja Kristina Roth avab käesoleval suvel Soome ranniku lähedal pisikese seksuaalpingetest vaba puhkesaare vaid naistele, kus saaks „hingata värsket õhku, supelda alasti ja magada tähtede all“. Tavalisel viisil kuni kümmet lõõgastuvat eevatütart mahutavale Supershe Islandile majutust broneerida ei saa, kohta tuleb taotleda Rothilt isiklikult.

oneWorldi Ameerika-lendudel võib pagas tasuline olla!

oneWorldi allianssi kuuluvad Finnair, Iberia, British Airways ja American juuru­­tavad alates aprillist transatlantilises len­nu­­liikluses uue säästuklassi, mille ni­meks vastavalt Light, Basic või (kahel viimasel kompaniil) Basic Economy. Hinnad vaevalt et langevad, küll kaob aga säästuklassi hindade puhul õigus anda ära tasuta 23kilone kohver või valida tasuta istekohta. Eriti lojaalsete reisijate, oneWorld Ruby, Sapphire või Emeraldi tasemele jõudnute eriõigused varieeruvad sõltuvalt sellest, millise lennufirma koodi all on lend müüdud – näiteks AA ehk American lubab jätkuvalt eliitreisijail ära anda tasuta pagasit, sellal kui British Airwaysi ehk BA koodi all saavad lojaalseimad kliendid edaspidigi valida tasuta istekohta, kuid mitte vastupidi.

Rongid naasevad Albaania pealinna

Tirana oli aastaid üks vähestest Euroopa pealinnadest, kus puudus funktsioneeriv rongijaam, sest enamik kommunistliku isolatsiooni ajal rajatud raudteedest suleti Albaanias 2013. aastal. Käesolevast aastast rühmavad raudruunad taas Albaania suurima linna servas asuvasse uude vaksalisse, kuid liine on esialgu vähe ja peamiselt saab sõita 38 kilomeetri kaugusel asuvasse rannikulinna Durrësesse. Tulevikus tahetakse taastada ka rongiliiklus Podgoricaga, Montenegros.

Raudteejaamadeta riike leidub neli ka rikkas Lääne-Euroopas: Malta, Andorra, San Marino ja Liechtenstein.

Rafael Nadal avab tenniseakadeemia ka Mehhikos

Hispaania tenniselegend Rafael Nadal (pildil) ja Palladium Hotel Group peaksid novembris saama uksed lahti Mehhiko esimesel Rafa Nadal Tennis Centrel Cancunist pisut põhja poole jäävas Costa Mujereses. Puhkekompleksi kuulub kaks viietärnist resorti: ainult täiskasvanutele mõeldud TRS Coral Resort ning pere- ja lapsesõbralik Grand Palladium Costa Mujeres Resort & Spa. Rafaeli spordikeskus pakub kaheksal saviväljakul tennisetunde nii algajatele kui proffidele kõigis vanuseastmetes ning spordiklubiga saavad lisaks hotellikülalistele liituda ka kohalikud elanikud. Baarid ja kohvikud on varustatud teleekraanidega, millelt edastatakse tenniseturniire ja teisi sportlikke meelelahutusi.

Nadal avas oma esimese sama sorti „akadeemia“ 2016. aastal Mallorcal ja seal on praeguseks treenimas käinud juba 2000 tennisemängijat.

Reisidiilid

FLIXTRAIN: Saksamaa-sisesed rongipiletid alates 9,99 € näiteks Kölni-Hamburgi ja Berliini-Stuttgardi liinil 23. märtsist 6. juunini. flixbus.de

TURKISH AIRLINES: edasi-tagasi lennud Helsingist Katmandusse Nepalis alates 388 € ja Manilasse alates 412 € aprillis, mais ja augustist novembrini. momondo.fi

RYANAIR: edasi-tagasi lennud Vilniusest, Varssavist jt Euroopa linnadest Ammani Jordaanias alates 77 € novembris ja detsembris. ryanair.com