Politsei kurtis ka, et alasti turistid ei tahtnud märguannete peale algul sugugi peatuda. Oletatavasti olid noored teel Vietnamisse viivasse piiripunkti.

Amazon sööstab reisimaailma

Internetipoodide gigant Amazon teeb esimesi samme reisisektoris – firma uusim kaubamärk kannab nime Amazon Travel. Alustatada plaanitakse jaanuari jooksul üksikute sõltumatute ja vähemalt nelja tärniga pärjatud kvaliteethotellide vahendamisega USA suurlinnades (New York, Los Angeles ja Seattle) ja viimaste vahetus läheduses, kuid ekspertide arvates võib Amazon muutuda Priceline’ile ja Booking.com’ile tõsiseks konkurendiks. Hotellibroneeringud on reisisaitidele suurim sissetulekuallikas – keskmine komisjonitasu, mille hotell edasimüüjale hinnast loovutab, on 15%. Ning muidugi on Amazonil võimalik näiteks kaunil looduskaitsealal asuvas hotellis tuba broneerides kliendile kohe juurde pakkuda ka matkasaapaid, fotoaparaati, reisijuhti, vihmakeepi, päikeseprille ja nii edasi.

Punktuaalseimad lennufirmad ja -jaamad

OAG Aviation Worldwide Limitedi uuringu kohaselt oli maailma punktuaalseim lennufirma 2014. aastal lätlaste airBaltic (BT), kelle lendudest väljus õigel ajal 94,9%. Järgnesid Hawaiian Airlines (HA) 92,3%, Austrian Airlines (OS) 90,0%, Iberia (IB) 89,7%, Norwegian Air Shuttle (DY) 89,7%, KLM (KL) 89,4%, Saudi Arabian Airlines (SV) 89,4%, SAS (SK) 89,1%, Japan Airlines (JL) 88,8% ja Thai AirAsia (FD) 88,7%. Eestlastele tuntumaist lennufirmadest pääsesid paremate sekka veel Finnair (AY) 11., easyJet (U2) 14. ja Lufthansa (LH) 17. kohal.
Eeskujulikeks ehk lenujaamadeks, kust vähemasti 90% lende väljus õigel ajal, kvalifitseerusid ühe erandiga – Osaka (KIX) – 2014. aastal vaid väiksed, aastas alla 10 miljoni reisija teenindavad lennuväljad. Nimekirja juhtis Bristol (BRS), järgnes Brussels South Charleroi (CRL), Berlin Schönefeld (SXF), Trondheim (TRD), Bergen (BGO), Stavanger (SVG), ­Adelaide (ADL), Milan Linate (LIN) ja Hannover (HAJ). Suurtest, enam kui 20 miljonit reisijat teenindavatest lennujaamadest oli punktuaalseim München (MUC) Saksamaal, kust lennud väljusid õigel ajal 89% juhtudest. Järgnesid Tokyo Haneda (HND) 87,9%, Seattle (SEA) 86,2%, Singapore Changi (SIN) 85,3% ja Minneapolis (MSP) 84,5% täpsusnäitajaga.

Pilguheit Julia rõdule tasuliseks

Romantilisel linnareisil kaunisse ooperilinna Veronasse on peaaegu kohustuslik keskaegne hoov, kust asuvalt palkonilt Julia oma Romeole armuohkeid ja lillekesi alla poetas. Too vaatamisväärsus on siiani alati tasuta olnud ja hoolimata faktist, et nii Romeo kui Julia olid tegelikult fiktiivsed romaanikangelased, voorib sellest hoovist igal aastal läbi poolteist miljonit turisti. Itaalia agentuuri Ansa andmetel hakkavad Verona linnaisad selle elamuse eest peatselt aga raha küsima: pelgalt hoovi vaatamine hakkab maksma 2.50 eurot, majas asuva muuseumi külastus koos rõdul seismise võimalusega aga 6 eurot.

Suusapuhkus Põhja-Koreas?

Kui Austria Alpid on end ammendanud, miks mitte võtta ette seikluslikumat laadi suusapuhkus ja harrastada vahelduseks talisporti näiteks Korea Rahvavabariigis? Hollandi reisiorganisatsioon Weflycheap.nl pakub kahasse turismifirmaga KoryoTours reisipakette alates 2500 eurost koos viisakorralduse, hotellide ja reisiga läbi Pekingi. “Muidugi kõlab ka Masik Passi suusakuurordis ainult propagandamuusika, liuglemisradasid ilustavad Suure juhi hiigelportreed ning reisil saadavad teid kaks NoKo valitsuse giidi, kuid see just teebki selle talvepuhkuse eriliseks,” nendib reisikorraldaja. Riigi esinduslikema suusakompleksi juurde kuulub üheksa heas korras olevat laskumisrada, lumekahurid, suusaliftid ning igati mugavas hotellis on muuhulgas olemas saun.

Qatar Airways: rohkem Euroopat

Eeskujuliku teeninduse poolest kuulus Qatar Airways laiendab haaret Euroopas ka 2015. aastal. Alates 1. märtsist pannakse Frankfurt-Doha liinil lendama kaks igapäevast Airbus 350 lennukit, 16. juunist lendab Qatar Boeing B787 Dreamlineriga seitse korda nädalas kauaoodatud uuel marsruudil Doha-Amsterdam ja 16. juulist on kaks igapäevast Airbus 380 teel Londoni ja Doha vahel. Alates märtsist käivitub ka otseliin Qatarist Bulgaaria pealinna Sofiasse (seni lennati sinna vahepeatusega Bukarestis).