Lennukiehitaja Boeingule on 2019. aasta olnud erakordselt halb: lennutüüp Boeing 737 MAX sai pärast kahte tragöödiat lennukeelu, hiljuti lasti lahti kompanii juht Dennis Muilenburg ning äsja saatis lennufirma Qatar joonelt tagasi Ameerikasse neli tuliuut Boeing 787-900 Dreamlinerit, mis just üle ookeani Dohasse olid saabunud.
Ilmneb, et lennukiehitaja oli jätnud Dreamlineritesse paigutamata Qatari uusima, Qsuite’i nimelise produkti, mille unikaalne toolideasetus võimaldab kuni neljal reisijal äriklassis näost näkku einetada või nõu pidada. Kas Boeing tähtsa detaili tõesti unustas või lennutas poolikud õhusõidukid Dohasse seetõttu, et muidu oleks trahv tulnud suurem, on veel ebaselge.

Etihad avab üllatava marsruudi

Abu Dhabi lennukompanii paneb 2020. aasta suveks käima lennud Málagasse, mis teevad vahemaandumise ka Maroko pealinnas Rabatis. 789 Dreamlineritega opereeritav marsruut toimib 26. juunist 13. septembrini.

Millistel USA lennufirmadel on hirmsaim toit?

USA toitumisteadlane dr Charles Platkin on analüüsinud Põhja-Ameerika lennukompaniide pardal pakutavate toitude ja näkside toiteväärtust ja jõudnud järeldusele, et kõige tervislikumalt kostitab oma kliente Alaska Airlines (4,25 punkti 5 võimalikust). Delta sai 3,7 punkti, JetBlue 3,55. Air Canada – ainus mitte-USA lennufirma – kogus 3,45 punkti, viiendaks jäi American 3 punktiga. Allamäge jätkus tabel nii: United (2,75), Hawaiian (2,65) ja Allegiant Air (2,1), Southwest (1,6). Kõige kohutavama tulemuse said odavlennufirmad Spirit Airlines (1,1) ja Frontier Air (0,85).

Delhi väriseb külma käes

KÜLM ON: Delhi kodanikud end tule juures soojendamas.

India pealinna Delhit on tabanud külmalaine, milletaolist pole nähtud 1901. aastast: nädalavahetusel langes temperatuur vaid 1,7 kraadini. 1930. aastal oli Delhis ka null kraadi, kuid nüüdne pakane on olnud pikk; külma eeldatakse püsivat 3. jaanuarini.

Singapore Airlines tuleb (tagasi) Brüsselisse

Eeskujuliku teeninduse poolest kuulus Singapore Airlines hakkab alates oktoobrist 2020 (taas) Brüsselisse lendama, lubades europealinlastele sujuvaid jätkulende ka mujale Aasiasse ja maakera kuklapoolele. Aastatel 1979–2003 Singapurist Belgiasse juba lennati, kuid liin suleti seoses majanduskriiside, SARSi ja lennumaailma üldise allakäiguga pärast kurikuulsaid 11. septembri terrorirünnakuid 2001. aastal.

Euroopa parimad ja halvimad taksoteenused

ÜLLATUS: Taksoliiklus Ateenas saab kiita.

Uskumatu ehk, aga Euroopa sujuvaim taksoliiklus on kaootilises Ateenas, see teenis hiljutises uuringus 5 võimalikust punktist 4,88. Kreeklased annavad sel talvel (turistidele) pealinna taksoteenuste koha pealt oma parima, kinnitab Taxi2Airport.com, kellele oli uuringutes abiks TripAdvisor. Samuti said hindeks väga hea / hea Zagreb, Bern ja Budapest. Huvitaval kombel maandusid rea lõppu Kopenhaagen, kus kõik varmalt ratastel ringi sõtkuvad, ja ka Oslo.

Väikekaubik tegi Florida lennujaamas pahandust

Sarasota-Bradentoni rahvusvahelise lennujaama territooriumil asuva autorendifirma National kaks töötajat oleks ääraepealt rabanduse saanud, kui üks kaupa vedav furgoon tavalisel reedehommikul suure raginaga nende kontorisse sisse kihutas. GMC Sierra tüüpi masin jäi seisma pärast kokkupõrget teenindusletiga, mille taga töötajad parasjagu askeldasid. „Et keegi viga ei saanud, on ime,“ nentis kohaletulnud politsei ajalehele Sarasota Herald Tribune.

Lennufirmadele oli 2019 must aasta

Kuigi lõppeval aastal, kas täiega või ajutiselt, pankrotti läinud lennufirmade nimekiri pole veel kinni löödud, on juba selge, et 2019 oli selles plaanis lennunduse ajaloos rekordiline. Nii ütles uudisteagentuurile Reuters konsultatsioonifirma IBA (International Bureau of Aviation). Praegu on kirjas 17 uppi lennanud kompaniid, kes odavlennufirmadest võistlejatele ja kütusehindade kasvule alla andsid. Teiste hulgas olid sunnitud tänavu maa peale jääma Briti reisigigant Thomas Cook, sakslaste Germania, India Jet Airways, Islandi WOW, prantslaste Aigle Azur ja XL, Sloveeniale kuuluv Adria, Flybmi ning terve rida väiksema kaliibriga tegijaid.

Reisidiilid

TUIfly NORDIC: edasi-tagasi lend Vaasast Krabile Tai Kuningriigis alates 330 eurost väljumisega 10. jaanuaril ja tagasilennuga 25. jaanuaril. tui.fi

WIZZAIR: edasi-tagasi lennud Vilniusest Eilatisse Iisraelis jaanuaris-veebruaris alates 20 eurost. wizzair.com

SAUDIA: edasi-tagasi lennud Milanost või Roomast Kuala Lumpurisse Malaisias ümberistumisega Saudi Araabias alates 365 eurost jaanuarist märtsini. vayama.ie/