Reisikaaslasteks olid kolm inglast, mehed oma parimates aastates. Tallinna vanalinnas toimuva järgi võiks oletada, et sellise seltskonnaga saab võimalik olla ainult reis täis jalgpallisärke, purjus peaga huilgamist ja ettekandjatele tagumiku peale laksude andmist, aga see ei olnud see, mille pärast sinna läksime. Meid ootasid majesteetlikud tegevused vabas õhus, nagu ujumine kargetes mägijõgedes, golf, püssilaskmine ja muu säärane; võib-olla sekka ka viskikelder või paar.

Ööbimiskohaks oli Hilton Craigendarroch. Nime järgi ootasin lossi, kus tunnetada möödunud aastasadu, tülitseda pahura ülemteenri ja võib-olla koguni mõne krapsakama kummitusega. Selle asemel kogesin sisuliselt Duran Duranit, ­Blondie't ja erksavärvilisi lipse. Ballateri linnakesest kiviviske kaugusel asuv hotell on ehe stiilinäide 80. aastate yuppie-kultuurist. Ei ole lihtne aimata, missugust ahhetamist omal ajal näiteks tehislik suusanõlv, põrandaga triiki olev ujulabassein või meie apartemendis asuv mullivann põhjustas. Aga erinevalt näiteks Turisti poest või Olümpia hotellist ei olnud seal midagi 20 aasta jooksul muutunud. Jõime muiates hotelli baaris kohustusliku klaasikese viskit ning läksime magama, et olla hommikul seiklusteks valmis.

Esimese asjana suundusime ujuma. Dee jõgi annab piirkonnale Royal Deeside poole nimest. Teine pool ehk sõna Royal tuleb sellest, et alates kuninganna Victoriast on kroonitud pead seal paiknevas Balmorali lossis suvitanud. Dee jões leidub ujumiseks uskumatult maalilisi kohti. Kahjuks ei ole üheski neist sooja vett. Vesi on sedavõrd külm, et targemaid inimesi nägime seal ujumas kalipsodega ja ma poleks imestanud, kohates kristallselges vees ka mõnda kalipsos forelli.

Pärast lõunasööki tekkis mõte otsida üles turismiinfo ning küsida, mis põnevaid ujumiskohti lähiümbruses veel võiks olla (salaja lootes, et mõni neist on sellise temperatuuriga, kus kannataks olla kauem kui kolm sekundit). Väga vanamoodsas ülikonnas umbes 15aastane töötaja ajas silmad imestuseks suureks, kui küsisime jõgede ja loch'ide ehk järvede kohta. Ta seletas, et nendes ujumine on väga-väga ohtlik ja ta ei saa võtta vastutust meie mõnda sellisesse veekogusse juhatamise eest. Nähes varju, mis seda öeldes üle tema näo langes, hakkas tööle fantaasia, mis tõi vaimusilma ette ohtlikud veealused keerised, nõelteravad kivid või koguni Nessie enda. Võttes julguse kokku, söandasime siiski pärida, mis veekogud nii hirmsaks teeb. No seal on väga külm, teatas see kõige vanem 15-aastane inimene, keda kunagi kohanud olen. Basic health and safety, lisas ta manitsevalt juurde. Minu ettekujutus šotlastest kui karmidest ja metsikutest mägede poegadest purunes peaaegu kuuldava klirinaga.

Naasime omapäi Dee jõe ülemjooksul asuva Linn o' Dee juurde, kus olime mööda sõites märganud huvitavaid ujumisvõimalusi. Või siis lihtsalt huvitavaid võimalusi. Nimelt teeb kasvav Dee jõgi seal 300 meetriga läbi päris korraliku laskumise läbi kaljude, kurude ja kuristike, jättes aga vahepeale laiemaid kohti, mis tundusid ujumiseks igati kõlbulikena. Veidi muret tekitas see, et hoolimata vee ülimast pu htusest ja ­läbipaistvusest ei olnud põhja näha. Püstine kaljusein algas umbes seitsme meetri kõrgusel veepiirist ja kadus allpool sügavikku. Kui alla vaadates nägin kaht sügavikust ülespoole väänlevat siugjat elajat, tegin veest väljatulemise kiirusrekordi, vähemasti murtud varbaluuga, nagu minu tervislik seisund parasjagu oli. Ilmselt tühipaljad angerjad, mõtlesime hiljem, aga basic health and safety kõlas kohe kuidagi usutavamalt.

Kulli ja kirja viskamise tulemusena sai meie järgmiseks meelelahutuseks lendava märklaua tulistamine ehk clay pigeon shooting, nagu nad seda sealmail kutsuvad. Meesterahvana oskasin loomulikult väärikalt hinnata püssist paugutamist. Kuigi natuke segas ajusopis küpsev mõte, et ega siis aegade algusest ei ole mehed tulistamiseks kasutanud savikettaid lennutavat masinat; ikka päris tuvisid. See klappis vaatlusandmetega - nelja päeva jooksul ei õnnestunud mul kohata ühtegi tuvi.

Pärastlõunal tegime Aboyne'is ühe 9-rajalise golfimängu. Ma ei ole kunagi sellest spordist liiga palju arvanud. Kui igavlevad karjased Šotimaal kunagi ümmargusi kivikesi kepiga jäneseaukudesse ajasid, oli asjal ehk jumet, aga täies elujõus mehe jaoks on seal selgelt liiga vähe mõtestatud tegevust.

Selle asemel, et mööda muruplatsi ringi käia ja kepiga pallikest lüüa, saaks ju teha midagi arukat, näiteks surfata, teha tiiru maastikurattaga või kas või riidatäie puid lõhkuda. Aga justkui postkaardi järgi kujundatud mägede vahel ringi jalutades, päike paistmas, tundus see sport üsna mõistlik ja see, kuidas kaheksandal rajal üle veetakistuse lüüa, tundus korraks palju olulisem kui tuuleprognoos, globaalne soojenemine või sõjakolded ümber maailma.

Meie Deeside'is viibimise ajal toimus seal spordiüritus nimega Highland ­Games, kus karmi olemisega killtides mehed kuule, sangpomme ja palke loopisid. Kuulitõuke ajal, mis teadagi nõuab ümber oma telje keerutamist, mis omakorda esitab nõudmisi alakeha katvatele riietele, avastasin, et kuuldus kiltide all pesu mittekandmise kohta vastab tõele. Seal polnud aluspükstest haisugi (see polnud nüüd võib-olla parim sõnadevalik, aga loodetavasti jäi mõte arusaadavaks). Nende asemel kandsid mehed kildi all spordipükse, näiteks Adidas tundus iseäranis populaarne olevat.

Suurte asjade täiesti mõttetult heitmise kõrvale oli aastasadade jooskul tekkinud täiesti tavaline kergejõustikuvõistlus, mille tasemest annab märku see, et üks sõpradest pani ennast naljaviluks kirja miili jooksmise võistlusele - ja sai kolmanda koha.

Mõistagi oli Highling Games täis mitmesugust torupillimängu. Selles, kui suur orkester mängib trummide saatel mägede vahel šoti rahvaviisi, on midagi suursugust. Aga selles, kui ümberringi mängib mitu meest torupilliga mitut erinevat šoti rahvaviisi, on midagi hulluksajavat, umbes nagu oleks kärbes kõrva lennanud. Või lausa mitu kärbest, kellest igaüks piniseb eri tooniga. Šoti sõdalased olla alati enne lahingut torupilli mänginud - ilmselt sellepärast neil hullupööra metsikute võitlejate maine oligi.

Sõdalastest rääkides oleks patt jätta mainimata, et Šotimaad pole kunagi vallutatud. Ilmselt mängis selle juures rolli mainitud võitlusvaim ja mägine pinnas. Samas võis oma osa olla ka sellel, et ühel hetkel said põhja poole rühkivad ründajad aru, et söök läheb aina maitsetumaks, naise d aina rohkem ühte nägu ning ilm aina viletsamaks.

Omaette vaatamisväärsus oli Ballateri ööelu, õigemini selle täielik puudumine. Ööelu oli umbes sama vilgas nagu vettinud puunott rannaliival. Ühes kahest baarist oli reede õhtuti karaoke, ja müüdi õlut, teises oli mees torupilliga, põhjendamatult palju kiltides mehi, ja müüdi õlut. Sellises väikelinna baaris, kus on võõraste vastu üle keskmise uudishimulik suhtumine, hakkad märkama detaile, nagu näiteks seda, et šoti rahvariiete hulka kuulub lisaks kildile ka nuga, mis on soki sisse pistetud.

Sellises peomelus oli igati loogiline, et laupäevaõhtu üheks kõrghetkeks sai see, kui võitsime pubinurgas tolmavast "Kes tahab saada miljonäriks" automaadist 3 naela. Milleks Las Vegas, kui möllu ja endorfiinilaengut võib kogeda ka majesteetlikul kõrgmaal!

Antud tingimustes väärib lausa medalit, et sattusime nii reede- kui laupäevaõhtul afterparty'le, mis mõlemad meenutasid suguvõsa kokkutulekut. Keegi ei olnud otseselt kutsutud, õhus oli tunda arhiivide kaupa omavahelisi klattimisi ja klattimatajätmisi, aga ka umbusaldust võõramate nägude suhtes, ning seejuures käis pealtnäha sundimatu vestlus. Meeldejääv kogemus igal juhul.

Loomulikult ei oleks me saanud Šotimaal käia üht viskikoda külastamata. See oli ühtlasi tervisele kõige suuremat ohtu kujutav hetk meie reisil. Kunagisest Normandias-käigust on meeldima hakanud kalvados ja siider, Kuubal-käimisest saadik suitsetan aeg-ajalt sigarit, Champagne'is kooliõe külastamisest peale hindan hoopis kõrgemalt kihisevat jooki ja nii edasi.

Ma ei olnud kindel, kas mu tervis kannataks välja veel üht tervisele kahjulikku naudingut. Astusime siiski sisse Royal Lochnagari viskitehasesse, ühesse umbes 90st Šotimaal asuvast viskitootjast. See oli viskikoda nagu viskikoda ikka, lihtsalt prominentsete naabritega. Kohe teisel pool mäge asubki mainitud kuningakoja suveresidents Balmoral. Parasjagu oli ka kuninganna ise kohal, koos teda valvava 200 mehest koosneva turvameeskonnaga. See seletas, miks oli silma jäänud palju toonitud klaasidega musti Range Rovereid - kogu reisi vältel oli mind vallanud naljakas tunne, nagu oleksin viibinud Rotermanni kaubakeskuse parklas.

Kokkuvõttes on Šotimaa silmale super­ilus härrasmehe paradiis, kus golfi mängida, püssist tulistada, värskes õhus jalutada ja pärast 700 aastat vanas lossis arutada globaalseid (ehk ka koloniaalseid) asju. Kõik on nagu Kõrvemaal või Lõuna-Eestis, aga vanem, suurem ja ilusam. Aga ma ei soovita sinna minna poissmeheõhtule; selleks puhuks on kindlasti kohti, kus on rohkem action'it, kas või näiteks Otepää toidukaupluse parkimisplatsil.