Erinevalt oma presidendist ei ole saksa rahvas nii lihtsameelne, et uskuda päkapikke. Tagasiastumist on nõudnud ajuti üle poolte küsitletuist. Iga päev on lugeda arvamusi presidendi kohta, kes pole suutnud öelda ei rahanutsule, vaid on lasknud kingitustel juhtuda.

Magedaks teeb asja ka presidendi rünnak ajakirjanduse vastu. Mees jagas Bildi peatoimetajale meili teel ähvardusi, nõudes järjekordse loo avaldamise edasi lükkamist. “See oli minu viga,” tuli presidendil hiljem omaks võtta, kuid tegu oli tehtud, nägu nähtud. Wulff arvas, et poliitiku ja esimese mehena riigis on tal võimu ka ajakirjanduse üle, ning see oli tõesti suur viga.

On ehk ajakirjandusel nii palju väge, et presidenditool tühjaks teha? Sellist eesmärki pole kellelgi olnud. Hoolimata mahavaikimist nõudvatest soovitustest stiilis “mis mulje jääb meist välismaale, kui riigi presidenti kritiseeritakse?” rügab ajakirjandus oma olgugi mõnikord ebameeldivat tööd teha, näidates olukorda nii, kuidas see on. Presidendil oli mitu võimalust ennast väljendada, rahvale oma isiksust ja hoiakut näidates. Selle asemel valis ta vaikimise, öeldes, et “aasta pärast on lugu unustatud”. Palju parem ei näinud välja ka teledebatt, kus tõesti oli omal kohal küsimus, mis maa see küll on, kus riigi presidendil tuleb ennast kaitsta altkäemaksuvõtus süüdistatuna.

Paraku kipub afäär venima. Hommikulehti avades tuleb imestada, kui vähe on mõnel eneseväärikust, et Bellevue lossist lahkutud ei saa. Kuni parteikaaslasest riigikantsler pole öelnud koostööd välistavaid sõnu, jääb üle loota uurivatele ajakirjanikele.

Ometi Wulffil oleks, kellest eeskuju võtta. Välisministrist valedoktor zu Guttenberg pälvis samuti Merkeli toetuse: “ma vajan välisministrit, mitte doktorit”. Peatumata pikemalt hämmastusel, et suhtumine, mis lubab koostööd odava petisega, üldse võimalik on, ja tundmata muret saksa riigi juhtide kaadrivaliku pärast, tuleb tunnistada, et järgnenud tagasiastumine oli tunnustust vääriv samm. Millal tekitab Wulff riigi mainele rohkem kahju, kas jäädes või tagasi astudes, on küsimus, millele õige vastuse andmiseks on talle vähe aega jäetud.