Esialgseteks asukateks olid siin Yamana rändhõimu indiaanlased, kes elasid karmis ja tuulises kliimas väidetavasti alasti, sest alalise elupaiga puudumise tõttu polnud neil võimalust riideid kuivatada ja niisketes riietes olnuks külmas ja tuulises kliimas aga külmem kui päris paljalt.


Hõim suri välja möödunud sajandil, osalt Euroopast pärit haguste tõttu, mille suhtes neil puudus immuunsus, osaliselt vaalaküttide tõttu, kes nende toidulaua katmise raskemaks muutsid.


Tänaseks on linnakesest saanud oluline turismisihtpunkt gringodele, kes soovivad saada kirja linnukese “maailma lõpus” ärakäimise kohta. Kinnitust sellele saab osta spetsiaalsete postkaar­tide kujul, “maailmalõpurongiga” sõites ja Ruta 3 (Ruta Nacional 3 ehk Lapataia jõel lõppev 3045 kilo­meetri pikkune maantee – Toim.) otsas end pildistades. Nii töötab täna suur osa ­Ushuaia elanikkonnast turismitööstuses, pakkudes ilmaränduritele paadireise Beagle’i kanalil, matku looduspargis ja pingviinireservaadis ning koguni kruiisi Antarktikasse.

Ni mõnigi siia sattunu ei suuda linnast lahkuda enam eales.


“No sa vaata neid mägesid ja seda merd! Miks ma peaksin tahtma kusagil mujal elada?” küsib minu käest suurte silmadega Tšiilist pärit taksojuht Eduardo, kes kümme aastat tagasi Ushuaiasse tööd otsima tuli.


“Aga jah, praegu on Ushuaia muutumas – linn areneb kiiresti, aga pole, kuhu areneda,” jagab Eduardo paljude kohalike muret.


Ushuaia on kenasti mägedega piiratud ja kõik vähegi võimalikud kohad on tänaseks juba maju täis ehitatud. “Varem oli ikka loodus tähtsam, praegu lõhutakse seda kaunist ja ainulaadset keskkonda turismiraha nimel.”


Olukord on kohalike sõnul halvenenud just pärast 2001. aasta majanduskriisi, kui paljud argentiinlased lahkusid Buenos Airesest, otsimaks paremaid elutingimusi riigi äärealadel.


Samuti tõi kriis kaasa turismibuumi, kuna varem üks maailma kalleimaid riike muutus odavaks ning atraktiivseks sihtkohaks.


Mida maailma lõpust endale suveniiriks kaasa osta? Kahtlemata pakub Ushuaia suurepäraseid võimalusi soetada endale elusuuruses kivist tahutud pingviin.


* – Maailma lõunapoolseima linna tiitlile kandideerivad ka Punta Arenas ja Puerto Williams, kuid kui Ushuaia oma üle 60 000 elanikuga on üsna linnamõõtu, siis tema mõlemad võistlejad koduks vaid pisut üle 2000-le inimesele.