„Me küll mõistame, et seitsmeprotsendiline reiting paneb IRLi mõtlema meiega ühinemise peale, aga see pole nii lihtne – meil on vaja mõelda oma mainele,“ ütles Martin Helme.

„Taoline ühinemine võib rikkuda meie maine pikkadeks aastateks, meil võttis niigi kaua aega, et veenda valijaid, et oleme usaldusväärne paremäärmuslik jõud,“ lisas Helme.

„IRL peab mõistma, et see ühinemine on väga ebatõenäoline, sest me oleme näinud aastaid vaeva veenmaks valijaid, et meie vihkame homosid ja neegreid päriselt ja see pole mingi näitemäng nagu IRLi puhul,“ selgitas EKRE vastumeelsust Jaak Madison. Ta soovitas IRLil kaaluda ühinemist pigem mõne teise rahvusliku jõu, näiteks Iseseisvusparteiga.

Samas oli ka Iseseisvuspartei esimees Vello Leito IRLiga ühinemise suhtes skeptiline.

„Me oleme aastaid üritanud lahti saada ebakompetentsete aatemeeste mainest ja Reinsalu, Tsahkna ja ­Vaheri soov meie parteiga ühineda ei aita sellele kuidagi kaasa. Olen seetõttu kõigi liitumismõtete suhtes väga skeptiline,“ rääkis Leito.

IRLi värskelt valitud esimees Margus Tsahkna ei saanud taolisest kriitikast aru. „IRLi seitsmeprotsendine reiting ei puutu asja, oleme ennegi hullemast välja tulnud. Meil on maailmavaateline erakond ja me tahaksime koos EKRE rahvuskonservatiividega ühiselt vihata neegreid, homosid ja pagulasi. Meie viha on õige, ehtne eesti viha, see pole mingi võlts eurohäma nagu Reformierakonnal.“

EKRE sisedebatti IRLiga ühinemise asjus sekkus mõne aja pärast ka erakonna auesimees Arnold Rüütel.

„Kui mina 1988. aastal Gorbatšovilt sõimata sain, sest seisin Eesti asja eest, polnud ei IRList ega selle ühestki eellasest midagi kuulda. Tähendab, järelikult tol ajal eesti rahvas ei tundnud ega usaldanud neid. Mida on IRL teinud Eesti rahva heaks?

Mul ei tule meelde mitte midagi peale selle, et Mart Laar jooksis kunagi peaministrina metsas ringi, kiiver silmadel ja relv käes. Eesti rahvas pidi Laari valitsemise all palju kannatama, aga vähemalt oli neil paar päeva üsna lõbus. Kas tasub ühineda erakonnaga, kes on aastatepikkuse valitsemise jooksul vaid korra rahvale nalja teinud, otsustage ise.“

Madison suutis aga järele mõeldes leida ühe põhjuse, miks IRLiga võiks ühineda. „Roosa kleidi päevadel näeb Viktoria ­Ladõnskaja väga võluv välja, temaga koos võtaks küll väikese õlle ja edendaks rafineeritud mõtlemist,“ arvas Madison.

Madisoni idee suuremat tagasisidet ei saanud ja ekred jäid erakondade ühinemise suhtes skeptiliseks.