Nädala Lukas

Püüame pakkuda nii mitmekesist kultuuriprogrammi, et inimesed ei peakski igavusest jooma.

Valitsuse pressikonverentsil 7. novembril

Parasjagu on detsember ja kogu Eestit on haaranud jõuluhullus. Jõule tähistavad eestlased ohtra joomise ja liiderdamisega. Sinna sekka poetavad mõne pisara Jeesus Kristuse sünni tähistamiseks ja jätkavad seejärel õgimist ja hooramist.

Jõuluhooaeg algab sellega, et lapsevanemad valetavad lastele, et päkapiku-nimelised marakratid käivad akna taga passimas, mida lapsed oma kodudes teevad. See on abitu katse taastada kodus lapsevanemate ülemvõim, sest muudel aegadel valitseb kodudes laste türannia.

Väikesed pägalikud jooksevad karjudes mööda elamist ringi, söövad vaid krõpse ja limonaadi ning suhtlevad lapsevanematega, kui tahavad neilt midagi saada. Jõulude eel panevad lapsevanemad lastele sussi sisse maiustusi ja ähvardavad lapsi, et halvasti käitudes ei pane päkapikud neile enam maiustusi. Keegi pole kuulnud, et mõni lapsevanem oleks julgenud oma lapsele soki sisse maiustust mitte panna.

Jõuluaja suureks mureks on kingituste tegemine. Keegi ei taha jätta endast vaest muljet, mistõttu võib kaubanduskeskustes näha luksuskaupade leti ääres ridamisi inimesi, kes ostavad kalleid kingitusi, endal pisarad silmas, sest nad ei taha palju kulutada, aga kardavad vaesed välja näha. Kui kingieelarved on läbi, hoitakse traditsiooniliselt kokku pereisadele tehtavatelt kingitustelt, kes saavad enamasti kingituseks kas sokke või tobedate piltidega aluspükse.

Jõulude ajal tuuakse tuppa kuusepuu. Tuppa tuuakse ta selleks, et see keskküttega ruumis paremini kuivaks ja selle saaks peale jõule nalja pärast põlema panna. Väga populaarne on kuuskede kaunistamine ehtsate küünaldega, et kindlustuselt raha välja petta, kui küünlad elamise põlema panevad.

Jõuluõhtul jagab lastele kingitusi jõuluvana. Tegelikult mängib jõuluvana mõni suure kõhuga meesterahvas. Eestlased peavad väga oluliseks, et jõuluvanal oleks suur kõht ja pikk habe. Kuna jõuluvanale makstakse hästi, nuumavad paljud mehed end kogu aasta, et jõuluhooajaks suur kõht ette kasvatada ja jõuluvana mängides suured summad kokku ajada.

Sellised, mu kallid tansaanlased, on jõulukombed Eestis. Soovitan nendega hoolikalt tutvuda, et teaksite, millest hoiduda, kui see nuhtlus peaks ka Tansaaniasse jõudma.