Nädala Ratas

Teine sammas erastatakse, ma isegi ei tea täpselt, mis see mõte on.

Valitsuse pressikonverentsil 28. märtsil

Järgnes tõeline meedia­torm. Aja­kir­ja­ni­­kud kritiseerisid peaministri eluvõõrust ja inimesed sotsiaalmeedias panid veel teravamalt peaministrile ära. „Pool eurot, Kaja! Liiter piima maksab poes pool eurot,“ teatas Õhtuleht punaste tähtedega oma esiküljel. Õhtuleht ja teised lehed pühendasid pikki lehekülgi piima hinnale, selgitades, kust saab seda odavamalt, kust kallimalt ning miks ometi maksab piimaliiter nii palju.

Peaministri büroo tegi kohmaka katse kriisi peatada, teatades, et Kallas mõtles neljakandilise tetrapaki, mitte kilepiima hinda. See puhus kriisi vaid hullemaks. „Ma varem arvasin, et ma ei tea kedagi, kes jooks piima tetrapakist. Nüüd ühte tean, see on Kaja Kallas. Oota, las ma pakun, Siim Kallas ostab ka tetrapaki piima,“ kirjutas sotsiaalmeedias kasutaja nimega Väike Villu. Õhtuleht leidis oma juhtkirjas, et tetrapakipiima ostmine näitab peaminister Kallase võõrandumist tavaliste eestlaste elust.

Peaminister Kallase piimakriis oli vaevalt jõudnud laheneda, kui teda tabas veel hullem häda. Nimelt selgus, et vaevalt oli Arto Aas jõudnud ministriks saada, kui ta vahetas seni ministri ametiautoks olnud Škoda BMW vastu. Kulu riigile oli 15 000 eurot.

„Eetikakriis,“ teatas selle kohta juhtkirjas Päevaleht. „Riigi raha labane raiskamine,“ leidis Postimees. Õhtuleht lubas juhtkirjas, et Aasa elu lõpuni nimetatakse teda lehelugudes Bemmi-Artoks.

Suve saabudes oli peaminister Kallase reiting hakanud langema ja arvamusliidrid kirjeldasid teda segaduses naisena, kes ei tea täpselt, kus ta on ja mida ta seal tegema peaks. Nädalalõpu raadiosaadetes ironiseerisid saatejuhid selle üle, kelle peaks Reformierakond tagasi tooma peaministriks, kas Andrus Ansipi või Siim Kallase. „Olen valmis isegi Kristen Michalile kilekotiraha andestama, kui vaid asjaliku peaministri saaks,“ lausus ühes saates Ahto Lobjakas. Kallas solvus ajakirjanduse peale, järgnes palav suvi, mis oli täis väiklast nääk­lemist.

Kersti Kaljulaid ärkas üles. Veel hetke otsis ta mõistus lahendust Kallase avalike suhete murele, aga siis sai ta aru, et see kõik oli olnud vaid unenägu. Kaja Kallas ei vajanud tema nõuandeid ega abi, sest ta polnud tegelikult Eesti peaminister.

Kaljulaid kattus külma higiga. Talle meenus, et tegelikult valitseb Eestit Martin Helme.