Füüsikaõpetaja Ene ei näe õpilaste uraanilembuses midagi halba. “Esimest korda näen, et ka klassi suurimad logardid millegi vastu huvi tunnevad. Õpilaste tungival nõudmisel läksime ainekavas kohe radioaktiivsete materjalide juurde. Kui te vaid näeksite, kuidas nende silmad särama löövad, küsides “õpetaja, kui suur on U-235 kriitiline mass?”,” rõõmustab Ene.

Valitsus muret ei näe

Ka haridusminister Tõnis Lukas toetab noorte omaalgatust: “Aastaid on nurisetud, et õpilased ei taha reaalteadusi õppida. Ja kui nüüd noored omaenda taskuraha eest ostetud uraani rikastavad ning sellest oma vabast ajast pomme kokku panevad, ei tohiks küll kellelgi ütlemist olla.”

Kuigi kapo leidis eespool nimetatud koolist veel ligi sada kilo rikastatud ja rikastamata uraani ja vahistas ütluste võtmiseks 16 õpilast, pole kellegi suhtes kriminaalasja alustatud.

“Kõik kinnipeetud kinnitasid, et kasutavad uraani ainult isiklikuks tarbeks ega kavatse seda terroristidele müüa,” ütleb siseminister Marko Pomerants.

Mida arvavad lapsevanemad?

“Teadsime küll, et ta uraaniga jahmerdab, aga seda kooli kaasa vedada oli muidugi lollus,” arvas ühe vahistatud poisi ema Maarika. “Sattusime isaga talle korra peale, kui õhtul kinost tulime. Poisil tuba sõpru täis ja nad kõik helendasid! Algul kohkusime, et mida nad nüüd veel joonud või sisse tõmmanud on, aga poiss rahustas, et nad rikastavad lihtsalt uraani. See rikastamine on ju tegelikult hea asi, eks? Me oleme alati pigem vaene pere olnud...” kõneleb Maarika.

“Minu Carolyn oli veel aasta tagasi ühes kahtlases kambas,” räägib teise uraanilooga seotud õpilase isa Madis. “Tuli paar korda koju, lõhnad juures. Kahtlustan, et tõmmati ka kanepit. Aga sellest sügisest on nagu ära vahetatud. Nokitseb koos paari poisiga meie garaažis. Hoopis teine kamp kui eelmine, sellised prillidega nohikud. Paar nädalat tagasi näitas mulle aatomipommi, mille nad tolmuimeja kasti sisse olid ehitanud. Panin väravale sildi “Seda maja valvab aatomipomm!”, ja kas teate, enam ei mingeid müügimehi, erakondade häälevärbajaid või jehoova tunnistajaid! Ja naabrid on nüüd väga viisakad! Nii et eks ta üks kasulik asi on,” teeb Madis kokkuvõtte.

Tuumavõidujooks

Nagu iga hobi, nii võimendavad ka uraanitrendi sotsiaalvõrgustikud. Narko- ja joomapidude asemel laetakse nüüd Facebooki ja Youtube’i üles videosid uraanipidudest: kuidas U-238st U-235 tehakse, pomme kokku pannakse jms.

“See on tõeline võistlus,” kinnitab 14aastane Riina. “Iga päev kelgib mõni mu sõber või sõbranna feissis, et tal on nüüd juba 28 kilo rikastatud uraani koos või et valmis kuues pomm. Ja mina ei saa loomulikult viletsam olla. See on nagu ahelreaktsioon, levib ja levib, ning lõppu pole näha.”