Tallinna Panga tegevdirektori Raul Beloussovi sõnul oli tegu hädavajaliku otsusega, et vähendada Tallinna sõltuvust Eesti valitsusest ja riigikassast ning minna 2011. aastal üle rublale.

Beloussov selgitas, et esialgse plaani kohaselt pidi devalveerimine aset leidma aasta teisel poolel, kuid linna majanduslikud ning poliitilised huvid nõudsid otsusega kiirustamist. ”Linnapea Edgar Savisaar on krooni devalveerimist juba pikemat aega ennustanud ning isegi kindlaid kuupäevi välja pakkunud. Linnavõim ei saanud lubada, et tema prestiiž ebapiisava ettenägemisoskuse tõttu langema hakkaks.”

Pealinna fiskaalameti juht Maia Saarepere kinnitab, et devalveerimist nõudis ka linnakassa vilets seisukord ja suur võlakoorem. ”Kasvatasime möödunud aastal niigi suurt võlakoormust veel ühe miljardi krooni võrra,” sõnas Saarepera. „Ajal, kui kogu riik pingutas ja otsis kokkuhoiuvõimalusi, tekitas Tallinn valitsussektori tasakaalu veel miljardilise augu. Elasime selgelt üle oma võimete, kulutades üle kolmandiku sissetulekutest rohkem. Nüüd aga võlga nagu polekski!”

Saarepere tunnistab, et krooni devalveeriti Venemaa Keskpanga nõudmisel. ”Selle nõude edukas täitmine tagab, et Tallinn liitub 2011. aasta alguses kindlasti rublatsooniga, mis on meie peamine eesmärk.”

Linnavalitsus loodab, et Tallinna eeskujul devalveerivad krooni ja lähevad seejärel rublale üle ka kõik Tallinnaga piirnevad omavalitsused. ”Tegelikult oleme me juba ammu olnud üks suur ühine pere,” selgitas Saarepere. ”Nüüd on aeg leivad päriselt ühte kappi panna ning neid leibu hakkame ostma rublade eest.”

Saarepere sõnul tekiks vastasel juhul ebanormaalne olukord, milles Tallinnas tööl käivad ja rublades palka saavad naabervaldade inimesed soodsat kurssi kasutades mujal Eestis maid ja varasid kokku krabama hakkaksid.

Rahandusministeeriumi eksperdi Tauno Pääsukese sõnul on Tallinna linnavõimu ühepoolne devalveerimisotsus vastutustundetu ja ohtlik. ”See tekitab Eesti sisese häiriva raharingluse barjääri ning jätab meist maailmale halva sõnumi,” hoiatab ta.

Moskva Välispoliitilise Instituudi vaatleja Jegor Saveljev seevastu kiidab Tallinna otsust. ”Krooni kurss oli seni tublisti ülehinnatud ega vastanud sugugi nende tuhandete Venemaa turistide ootustele, kes sõidavad igal aastal Tallinnasse Vana Toomast ja Anne Veskit vaatama. Kindlasti muudab devalveerimine Tallinna ja Venemaa vahelised suhted veel paremateks kui seni. Eesti pealinna juhtiv Keskerakond ning Venemaa võimupartei Ühtne Venemaa on ju head sõbrad. Heale sõbrale pole aga ometi kahju praktiliselt jumalamuidu Elcoteqi mobiilitarvikuid või Norma turvavöid saata.”

Saveljev meenutas ka 1940. aasta novembrit, millal kogu Eestis vahetati kroonid rublade vastu kursiga 1:1,25. ”See võimaldas Tallinnat väisanud Punaarmee ohvitseridel ja nende abikaasadel osta naeruväärselt odava hinnaga kokku igasugust nodi, eriti riideid ja kingi,” meenutab vaatleja. ”Oh, olid ajad!”