Majandusminister Juhan Parts toetas eelnõu, lisades, et sõna empaatia tuleb kreekakeelsest sõnast pathos, mis tähendab haletsusväärne. “Inimeste aitamine oli, on ja jääb haletsusväärseks mittekasumlikuks tegevuseks,” rõhutas Parts. ”Eestlastena peaksime loobuma kreeka sõnade kasutamisest. Vaadake, kus Kreeka omadega on – pankrotis!”

Praktiliste sammudena viidatakse eelnõus koolilõunate, supiköökide, varjupaikade, hooldekodude ja tasuta arstiabi kaotamise vajadusele.

“Empaatia kaotamise järel saame teha järgmise loogilise sammu ja kaotada ka inimlikkuse,” jätkas Ligi. ”Äpude toitmise, ravimise ja majutamise lõpetamine annaks tohutut kokkuhoidu, kuna kärbiks oluliselt meie suurima kuluallika – eesti rahva – arvu.”

Osa ministreid vaidles nii drastilistele sammudele vastu, soovitades eelnõus kavandatud meetmed ellu viia mitte korraga, vaid järk-järgult.

“Ärge võtke lapselt algul kogu koolilõunat, vaid ainult pool,” soovitas haridusminister Jaak Aaviksoo. “Ja siis veel pool. Ja nii edasi.”

Peaminister Andrus Ansip lõpetas istungi positiivses võtmes, avaldades lootust, et aastaks 2050 saab Eestist õnnelik ja jõukas riik, kus inimesed kui kuluallikas üldse puuduvad.

Full disclosure: Loo autor on saanud laenu Liechtensteini ärimehelt Peter Kaiserilt.