Riietus peab võimaldada mugavalt ringi liikuda.

Riietuma peab viisakalt, hea kombe kohaselt Vältida tuleks nt dressi- vm kottpükse, nabapluusi, miniseelikut, avarat dekolteed ja läbipaistvaid riideesemeid.

Vältida tuleb ka liiga kirevaid värve ja silmatorkava logoga rõivaid. Kanna pigem tumedamates toonides rõivaid, et töö ajal tekkinud plekid välja ei paistaks.

Jalatsid
Kuna päeva jooksul tuleb käia kümnete inimeste eluruumides, siis võimaluse korral vali mugavad ja praktilised jalatsid, mida saab kergelt jalga panna ja jalast võtta.

Välimus
Väldi tugevat jumestust ja lõhnastamist ning arvesta sellega, et mõned inimesed võivad olla lõhnade vastu allergilised.

Juuksed ja habe peavad olema piiratud ning soeng ja maniküür korrastatud.

Aksessuaarid
Ära kanna vääris- jm silmatorkavaid ehteid.

Intervjuudele tuleks kaasa võtta ainult töökott ja -vahendid. Vältida tuleb suuri kotte, mis muudavad inimesed kahtlustavaks.


Soovitusi, kuidas inimene nõusse saada

Lase vastajal probleemist rääkida ja leia tõrksuse tegelik põhjus.
Vastajal tuleb talle vahele segamata lasta selgitada, milles probleem seisneb.

Kiida ja täna tehtud ettepaneku/märkuse eest.
Alati tuleb öelda: “See on Teil väga hea ettepanek/märkus!”

Muretse vastaja mugavuse ja tema huvide kaitstuse pärast.
Kui inimene on häiritud loendaja tulekust (nt ebasobival ajal), siis avaldada siirast kahetsust tekitatud ebamugavuse pärast.

Lähene personaalselt, kuid aupaklikult.
Kasuta vähemalt vestluse alguses ja lõpus vastaja nime, vajaduse korral ka väljendeid “proua Malle”, “härra Kask” jms.

Pane vastaja end olulisena tundma.

Vastaja peab tundma, et tema kogemust ja arvamust arvestatakse. Nt “Teie arvamus on meile väga oluline”, “Teie ettepanek on edaspidise töö paremaks korralduseks väga vajalik”.

Tee kompliment.
Pingest vabanemiseks võib vestluse mõneks ajaks teisele teemale suunata. Nt võib teha komplimendi maja, aia, lapse, kodulooma, riietuseseme vm loendaja nägemisulatuses oleva kohta.

Naerata.

Inimesel on nii raskem intervjuust keelduda. Naeratust on hääles tunda ka telefonitsi suheldes.


Koeraga kohtudes

jää rahulikuks, ära tee äkilisi liigutusi. Püsi paigal, näoga koera poole, kuid ära vaata loomale silma. Inimese väljapaistev hirm stimuleerib koera ründama;

räägi koeraga vaikse häälega, rahustavas toonis, ära paljasta oma hambaid;

ära vehi kätega, peida käed taskusse või suru vastu külgi. Närviline kätega vehkimine, ka telefoniga rääkimise ajal, tekitab koeras huvi ja toidab tema jahiinstinkti. Kui oled sattunud koera territooriumile ja ta tuleb Sind nuusutama, ka siis ära tõsta käsi üles. Hoia käsi külgedel ja lase ennast üle nuusutada;

varu enne loendamist aegsasti taskusse mõni küpsis või koeramaius. Koeraga kohtudes võta maius aeglaselt taskust ja heida see endast eemale maha. Niimoodi saad koera tähelepanu vajaduse korral hetkeks eemale juhtida, et ise näiteks edasi või tagasi liikuda;

palu pererahvast rahuliku häälega, et koer kinni pandaks, sest loom võib intervjuud segada.