Nädala Reinsalu

Urmas Reinsalu

Ma vaatasin, et apteegid on nii hirmsaks kohaks muutunud.

Valitsuse pressikonverentsil

Seejärel võttis Unepuu tervitamiseks sõna Türi linnapea Seeder Lehmapõld, kes kinkis külalisele Türi linna poolt suure ümmarguse kera juustu, mis on üle Eesti tuntud Lehma Juustu kaubamärgi all. Pidulikuks vastuvõtuks oli põhjust, sest Unepuu oli selle hooaja esimene turist Türil.

Järvamaal, kus lehmasid ja liiklusmärke on rohkem kui inimesi, üritavad Türi ja Paide linn aktiivselt mitmekesistada kohalikku majandust, mistõttu vaadatakse lootusrikkalt turismi poole. Sel turismile raskel aastal sai Paide juba juuli alguses edumaa sisse, kui 2. juulil keeras lasnamäelanna Larissa oma auto Mäo Statoilis valele poole.

Larissa sattus Paidesse, kus ta õiget teed otsides vastu puud sõitis ning pidi seetõttu kohapeal öömaja otsima. Sellest ajast oli Paidel Türi ees edumaa, kuni Mart Unepuu Türi linnapiiri ületas ja turistidearvestuse kahe naaberlinna vahel tasakaalustas.

Ei tasu arvata, nagu oleks Unepuul Türil igav olnud, vastupidi, aega jäi puudugi. Ta käis juuksuris, külastas Türi mõlemat Konsumit, einestas kohalikus sööklas ja Krahv Drakula pubis, tutvus Pärnu jõe ja kohaliku rannaga ning naasis Tallinna väljapuhanuna, kaasas kingituseks saadud 50kilone kott kartuleid.

Juba enne Unepuu lahkumist jätkas Türi linnavalitsus tööd, et Türile rohkem turiste meelitada. Vähempakkumisega telliti lehmakujulised külmkapimagnetid ja osteti Facebookis reklaami, sihtides 50–70 aastaseid inimesi, kellele meeldivad õlu, lehmakommid ja tehisjärved.

Türi sotsiaalmeediakampaania ülemäära edukas polnud, aga Paidesse jõudis juba hooaja kolmas turist. Türi rahvas kahtlustas, et Paide inimesed käivad salaja Mäo ristis teeviitasid keeramas, et inimesi Paidesse meelitada, aga tõestada ei suudetud midagi.

Türi rahvas mõtles samal ajal, kuidas Viljandi rong Türil nii rööbastelt maha ajada, et keegi viga ei saaks, inimesed peaksid Türile jääma ja keegi midagi tõestada ei suudaks. Ülesanne on raskemate killast, mistõttu planeerimine jätkub.

Koroonakriisi mõjud jätavad siiski Järvamaa turismile oma valusa jälje. Võib minna veel aastaid, kuni õnnestub lüüa 2019. aasta rekordit, kui Paides käis 9 ja Türil 7 turisti.