Uue karjääri-kire saab üles ehitada vanadest, juba olemas olevatest ehitusdetailidest.


Eestis ettevõtlusregistris on 78 000 tegevusala, sealt peaks ikka ideid saama.


Ligi nelikümmend protsenti inimestest on terve vabariigi aja töötanud ühel töökohal, ent tänapäeval jääb ühe-ja-ainsa-töölepinguga-läbi-elu-töökohti järjest vähemaks. Enam ei elata palgapäevast palgapäevani, vaid projektist projektini.


Realiseerimata unistused, salaplaanid
– vanast tööst vabanenuna on õige aeg meelde tuletada, kelleks sa lapsepõlves saada tahtsid või millest unistasid frustreerival tööpäeval. Neljakümneaastane börsimaakler Paul Gauguin pakkis koti ja sõitis Tahitile maalima. Peaministri nõunik Tiit Pruuli “ehitas “Lennuki”” ja purjetas ümbermaailmareisile.


Haridus.
Õpi midagi juurde. Maailmas leiab vaid iga kolmas akadeemilise kõrgharidusega inimene erialast tööd. Eestis on pärast kõrgkooli lõpetamist tööle asunutel seos õpitud eriala ja töövaldkonna vahel olnud palju tugevam: 85 protsenti asus tööle samal või lähedasel erialal. Kutseharidusega noorte puhul on seos õpitud eriala ja töö vahel väiksem.


Nüüd eeldatakse kooli lõpetanutelt suuremat kompromissivalmidust. Uue ameti peale mõeldes tasuks täiendada oma koolituste-listi. Eestis on 45 kutsekooli ja vähemalt 93 õppeasutust, kus saab akrediteeritud kõrgharidust, pluss arvutu hulk koole, mis ei anna dokumenti, küll aga huvitavaid teadmisi ja toredat seltskonda. Ümberõpe, täiendusõpe, elukestev õpe on märksõnad, mis kaunistavad CVd.


Tervis

– jah, tervis mängib töökohta kaotades suuremat rolli kui töökohta omades. Kui töötuks jäädes peaks su tervisekindlustus millegipärast katkema ja tervis ootamatult üles ütleb, on pahasti. Parem oleks mitte haigestuda – järelikult peab töötu elama tervislikke eluviise silmas pidades: tegema sporti ja sööma mõõdukalt ja puhtaid toiduaineid (vt Evelin Ilves). Meditsiiniline karjäärinõustamine tegeleb inimese terviseriskide ja elukutse ühendamisega: on terve rida ameteid, mida teatud kehamuredega pidada ei saa:  kopsuemfüseemiga ei saa puhkpillimängijaks, epilepsiaga autojuhiks, kõrge vererõhuga tuukriks.


Iseloom

– karjäärinõustajate kuldne vanasõna kõlab: sind võetakse tööle erialaste teadmiste pärast, kuid lastakse lahti iseloomu pärast. Tasub enesekriitiliselt mõelda, kas on omadusi, mida arendada või hoopis varjata. Loomuomadustel ja karjääril on selge seos: näiteks aktiivsemad ja avatumad inimesed sobivad paremini juhtideks, püsivad ja introvertsed inimesed tulevad paremini toime rutiinsete ülesa nnetega, kohusetundlikud, korralikud ja edasipüüdlikud sobivad paremini palgatöölisteks; hea pingetaluvusega inimesed sobivad kiirabiarstideks ja tuletõrjujateks paremini kui neurootilised inimesed jne.


Isiksusepsühholoogid väidavad, et inimene ei saa oma põhiomadusi muuta: kui ta on ikka sündinud endassetõmbunud nohikuks, siis ei tasu tal sotsiaalset avatust eeldavaid ameteid ihaleda. Tööle saamisel loeb ka enesehinnang: kõrge enesehinnangu- ja saavutusvajadusega noorte asemel eelistavad ettevõtjad mõnikord vähem pretensioonikaid, keskeriharidusega inimesi või ajutist tööjõudu.


Hobid

– vaata üle oma huvialad, seal võib olla peidus tulevase karjääri võti. Anthony Hopkins (Hannibal Lecteri osatäitja) ütles oma kuuekümnendal sünnipäeval, et ta ei jõua ikka veel ära imestada, et talle makstakse miljoneid selle eest, mida talle teha meeldib ja mida ta teeks niikuinii, kas või ilma rahata. Kõige õnnelikumaks karjääri-stsenaariumiks loetaksegi, kui palgatöö ja huviala on ühendatud.


Tutvused

– muutuvad oluliseks siis, kui olete töökoha kaotanud. Otsige kõik vanad telefonimärkmikud välja ning asuge suhteid soojendama. Networking on imerohi. Heas mõttes onupojapoliitika pole kuhugi kadunud. Üks telefonikõne võib olla rohkem väärt kui kolmeleheküljeline CV.


Rahakott ja harjumused
– uued väljakutsed võivad nõuda investeeringuid. Tuleb teha korralik rehkendus: kui palju on mu igakuised möödapääsmatud väljaminekud – kommunaalmaksed, liising, laste koolituskulud jne. Võib-olla peab vahetama mersu maasturi Kia Sorento vastu või kolima oma naise, lapse ja kassiga 1800ruutmeetrisest eramust 140ruutmeetrisse majja? Eesti keskmine elamispind on 30 ruutmeetrit inimese kohta ja keskmine palk 13 000 krooni. Enda järelt laelambi kustutamine pole koonerdamine, vaid keskkonnateadlikkus.


Oskused
– ports oskusi, mida te kunagi pole taibanud palgatöö-vankri ette rakendada, tuleb nüüd tolmust puhtaks pühkida. Kuulus telenõid Nastja paiskas müügile “heegeldatud topid, mis on laaditud kandjale flirdis aitama” – on Nastja oma toodete kirjeldamiseks kirjutanud.


Varasem kogemus
– igast varasemast töökogemusest võib olla uue karjääri-idee leidmisel abi. Kunagine kõplamine õpilasmalevas võib viia mahefarmi loomiseni, puitaknaraamide kittimine suvekodus restaureerimisteenuse pakkumiseni.


Perekond
– uut karjääri üles ehitades tasub vaadata, kas ehk rajada mingi pereäri – näiteks Metsamoor Irje Karjus, kes kolis linnast maale. Mõne aastaga oli lisaks tema oma perele ka terve küla metsamoori-turistimuinasjutu teenistusse rakendatud.


Võimed
– mõelge järele, mis on olnud need tegevused, mis on teil mängleva kergusega välja tulnud, mis aga on jäänud lapsepõlve. Meis kõigis on Susan Boyle peidus!


Elustiil
– töökaotus võib viia elustiili korrigeerimiseni, aga ei pruugi. Ehk saad oma elustiili enda kasuks hoopis tööle panna, nagu Jaan Tätte, kellele meeldis Vilsandil elada ning kauples endale välja saarevahi ametikoha. “Tulevikus muutub inimeste suurimaks väärtuseks vaba aeg,” kirjutas juba Karl Marx “Kapitalis”.

Millal on õige aeg ise lahkumisavaldus kirjutada?

 

Kui töö hakkab tervisele. Tööstress annab märku pideva nohuna, kergesti külge hakkavate viirushaigustena, mis võimaldavad puhta südamega töölt eemal olla.

Kui ülemus või töökaaslased käivad närvidele - see mürgitab elu ja viib taas tervisehädadeni.

Kui avastad, et ootad juba esmaspäeval pikisilmi reedet - kui nädalavahetused tunduvad pääsemisena, on tegemist vaimse enesepilastusega töökohal.

Kui tööl on igav. Sa tunned, et oled sellel ametipostil arengus lae saavutanud.