Hüvitist makstakse õigeaegse taotlemise korral 84 612 EVP-arve omanikule, ent praeguseks on esitatud vaid 8409 avaldust. Seega on pool taotlemiseks ette nähtud ajast möödas, ent taotlusi on teinud vaid 10% neist, kes seda teha saaksid.

Märtsikuus esitati kasutamata jäänud erastamisväärtpaberite (EVP) hüvitamiseks 2817 avaldust, hüvitist taotleti 14,8 miljoni ulatuses. Rahandusministeeriumi pressiesindaja nendib, et võrreldes veebruariga on avalduste esitamise tempo mõnevõrra tõusnud - veebruaris esitas avalduse EVP-de hüvitamiseks 1856 inimest ja hüvitist taotleti 10,5 miljoni krooni ulatuses.

Erastamisväärtpaberite keskregistri andmetel jäi eelmise aasta lõpuks kasutamata 398 miljoni krooni väärtuses EVP-sid, millest 2,1 miljonit krooni on alla 250 krooni suurustel arvetel, mis hüvitamisele ei kuulu. Seega tuleb riigi poolt kokku hüvitada umbkaudu 396 miljonit EVP-krooni. 2007. aastaks eraldas valitsus EVPde hüvitamiseks 155 miljonit krooni.

EVP-de kasutusaeg lõppes 31. detsembril 2006 ning enam neid erastamisel kasutada ega nendega muid tehinguid teha ei saa.  

Kuidas taotleda EVP-de hüvitamist 

allikas: Rahandusministeerium 

EVP-de hüvitamise taotlemiseks tuleb esitada avaldus kas SEB Eesti Ühispangale või Hansapangale, olenevalt sellest, kumb pank varem Teie EVP-arvet teenindas. Praeguseks likvideeritud pankades asunud arved viidi samuti üle SEB Eesti Ühispanka või Hansapanka. Kui Te ei tea, millises neist Teie arve asub, tuleks pankadest küsida. Erandiks on EVEA pangas olnud EVP-arved, mis on säilinud üksnes erastamisväärtpaberite keskregistris. Nende arvete omanikud peavad kasutamata jäänud erastamisväärtpaberite eest hüvitise saamiseks kõigepealt avama EVP-arve omal valikul kas SEB Eesti Ühispangas või Hansapangas.

"Soovitame kõigil kontrollida, kas neil on emmas-kummas pangas EVP-arve, kuhu on mingi jääk jäänud," toonitas rahandusministeeriumi nõunik Uku Hänni. "On tulnud ette päris mitmeid juhtumeid, kus inimesed usuvad, et nende EVP-d läksid näiteks Maapanga pankroti tõttu kaduma. Ka ei tea paljud, kelle EVP-arved asusid EVEA pangas, et nende arved ootavad taasavamist väärtpaberite keskregistris. Kõik EVP-arved on alles ning riik hüvitab kasutamata jäänud väärtpaberid kõigile, kelle arvel üle 250 krooni väärtuses EVP-sid ning kes esitavad avalduse enne 2. juulit."

Kui EVP-arve omanik on surnud, saavad pärijad taotleda EVP-de hüvitamist pärimistunnistuse alusel. "Ka pärijatele kehtib tähtaeg 2. juuli - selle ajani saab avalduse hüvitise pärimiseks esitada panka, kus EVP-arve asub," selgitas Uku Hänni. "Kui selleks tähtajaks pärimist vormistada ei jõuta, saab hiljem avalduse esitada rahandusministeeriumile - tegu on mõjuva põhjusega taotleda tähtaja ennistamist, kuna pärimisasjad võtavad sageli aega."

Avalduse blanketi ja abi selle täitmiseks leiate pangakontorist. SEB Eesti Ühispanga kliendid saavad avalduse esitada ka internetipanga vahendusel. Avalduse esitamise eest tuleb pangale maksta 50 krooni teenustasu. Hüvitise kandmine mistahes Eestis tegutseva panga kontole on tasuta, ülekanne välismaa pankadesse maksab olenevalt pangast 300-500 krooni.

Hüvitised suurusega kuni 3000 krooni makstakse välja selle aasta neljandas kvartalis, suuremad hüvitised kuni viie aasta jooksul iga-aastaste võrdsete maksetena. Arved suurusega kuni 5000 krooni hüvitatakse kahe aasta jooksul; 5001-9000 krooni suurused hüvitised makstakse välja kolme aasta jooksul; 9001- 25 000 kroonised hüvitised nelja aasta jooksul ja üle 25 000 krooni suurused hüvitised viie aasta jooksul.

Keskmine EVP-arvel olev summa on veidi väiksem kui 5000 krooni ning kõige rohkem arveid jääb vahemikku 1000-2000 krooni, seega makstakse enamus hüvitisi välja sel ja järgmisel aastal.

Erastamisväärtpaberite hüvitamise täpsemate tingimuste kohta saab infot erastamisväärtpaberite keskregistri infotelefonilt 671 5190 ja EVP-de teemaliselt veebilehelt www.fin.ee/evp.