Ema Katherine tegi kohalikus supermarketis müügiagendi tööd ja oli innukas Jehoova tunnistaja. Seda kõike aga vabal ajal, sest tema Joseph oli nii agar abielumees, et proua Katherine'il tuli sünnitada ja üles kasvatada 9 järeltulijat.

Michael oli pere seitsmes laps.

Üksildane imelaps vallandas lihase isa

Tulevase popkuninga lavadebüüt ei lasknud end kaua oodata. Kuueaastasena laulis kooli isetegevusülevaatusel laulu "Climb Every Mountain" muusikalist "Helisev muusika". Tema hingestatud esitus tõi õpetajatele pisarad silma.

Kuus aastat hiljem sõlmis vennaste bänd Jackson 5 lepingu plaadifirmaga Motown. Plaadifirma reklaamiosakond valetas kõik poisid kaks aastat nooremaks ning asus levitama legendi, mille kohaselt nad avastas lauljatar Diana Ross. Kauamängiv album "Diana Ross Presents The Jackson 5" ilmus aastal 1970.

Kui kuulsus Jacksoneid tabas, oli Michael alles 12. Mikrofoni laulmiseks tuli tal seista kummuli­keeratud õunakasti otsas. Nii lühikesi statiive, kui läks vaja Jackson 5-l, polnud tol ajal veel olemas.   "

"Motowni stuudio aknast paistis park ja mulle meenub, kuidas jälgisin seal mängivaid lapsi. Vaatasin neid ja imestasin - ma ei suutnud ette kujutada sellist vabadust, sellist muretut elu," meenutab Michael oma biograafias üksildast lapsepõlve.

Maailm ei teadnud lastebändidest tollal veel midagi. Kui tüdrukud Jackson 5 eesotsas väikese Michaeliga nägid, kaotasid nad igasuguse enesevalitsuse.

"Pisikeste hüsteeriliste tüdrukute rünnakust jubedamat asja pole võimalik ette kujutada./.../Tuhanded käed tirivad sind tuhandes suunas. Üks tüdruk väänab su rannet, teine üritab su käekella ära krabada ning kolmas su juukseid välja kiskuda," kõlab väljavõte Michaeli elulooraamatust.

Aastal 1979 sai Michael täisealiseks. Tema esimene samm täiskasvanute maailmas oli loobuda oma senisest mänedžerist.

"Vallandada oma lihane isa -see pole kerge, uskuge mind," meenutas ta aastaid hiljem.

Erakust muinasjutu­kangelane

1982. aastal väitis Ameerikas üks naisterahvas kangekaelselt, et Michael Jackson on tema lapse isa. Muu hulgas saatis segane naine Michaelile postipaki, milles oli püstol koos õpetusega, kuidas seda kasutada enda tapmiseks. Jacksoni palgatud eksperdid tegid kindlaks, et kõnealune tapariist oleks päästikule vajutamise korral tulistanud kuuli välja valelt ehk siis vajutaja poolelt. Naise edasine elu möödus vaimuhaiglas.

Jacksoni tänaseks edukaim album 'Thriller" oli juba olemas, kui Ameerika (ehk kogu maailma) võimsaim muusikaajakiri Rolling Stone saatis oma reporteri Michael Jacksonit intervjueerima. Jacksoni turvameeskond inspek­teeris sulerüütlit põhjalikult. Üks tingimusi intervjuu saamiseks oli, et reporter nõustub söötma Michaeli pikimat lemmiklooma, boamadu Musclesit (eesti k. - Musklid).

Tervituse asemel laskis poisiohtu staar tuppa oma ussivolaski ning vaatas, kuidas see keerdus ümber reporteri väriseva keha. Säärane oli Jacksoni usalduseproov.

Katse õnnestus ja üsna pea lubas uje, kuid külalislahke maja­peremees uuriva pilguga külalisel oma kodu võlusid nautida.

Uks, mis sulgus pärast seda, kui ajakirjanik oli Musklite-nimelisele madu-ussile viimase toiduraasu andnud ning peremehega hüvasti jätnud, sulgus pikaks ajaks, kui mitte igaveseks. See oli viimane kord, kui Michael ühe (aja)kirjaniku oma koju, enda lä­hedusse lubas. Sellest hetkest pol­nud ta maailma jaoks enam inimene, vaid muinasjutukangelane.

Kohutav tõbi: vitiliigo

Kui Michael pärast aastatepikkust peidupausi taas avalikkuse ette ilmus, olid ajakirjanikud ja kunstnikud hämmingus.

Mees, keda nemad mäletasid, ei olnud kahvatu jume, sirge nina ja sirgete juustega. Ise põhjendas Michael muudatusi nii:

Heledam nahk. Tegu pole veidruse, vaid tõsise haigusega. Nimeks vitiliigo. Vitiliigo on meedikute kinnitusel midagi samasugust kui albinism. Melanötsüüdid ehk rakud, mis toodavad ja koguvad nahavärvi tekitavat ainet melaniini, hakkavad järjest hävima. Mida vähem melanotsüüte, seda rohkem valgeid lai­ke nahale ilmub ning lõpuks on inimene valiku ees: kas käia ringi laigulise näoga või peita ihuvead puudrikrohvi alla.

Plastiline kirurgia. Michael väidab, et kirurgi nuga on tema nägu puutunud Vaid kahel korral.

Esmalt aastal 1979, mil poiss laval rahmeldades kukkus ning ninaluu murdis. Arstid tegid ära tõelise meistritöö, mille tulemus kedagi suurt ei üllatanud. Välja arvatud Michaeli hingamisorganeid, mis polnud uue ninaga sugugi rahul ning alustasid mõne aja pärast ulatuslikku streiki. Nüüd võtsid teised arstid ette oma kol­leegide näpuvigade paranduse ning andsid samas ninale Michaeli meelest sobivama kuju.

Lapsemagataja!?

Märtsis 1988. leidis Michael pesa, kuhu oma isiklik elu peita. Californias Santa Yvez' orus paikneva Sycamore'i rantšo eest käis õnnelik mees välja 28 miljonit dollarit. Elumaja sisustati muusika- ja mänguasjatööstuse viimaste saavutustega, pehmelt väljendudes "abihoonetesse" mahtus loomaaed ning "hoovi" - lõbustuspark.

Michaeli unelmatekodu nimeks sai Neverland ehk Unistustemaa, mehest endast seega Peeter Paan. Poiss, kes oskas lennata, kui ainult soovis.

Väike laps Michaeli seltskonnas muutus 90ndate algul sama loomulikuks kui kunagine valge kinnas. Jackson käis traagiliselt surma saanud poiste-tüdrukute matustel, organiseeris suurtele lasteorganisatsioonidele ekskur­sioone ja õhtusööke, kirjutas sün­nipäevalaulu Lisa Simpsonile...

Väidetakse, et Jacksoni süütuks tunnistamine maksis 20 miljonit dollarit.

Rokikuninga tütar ja isiklik nahaarst

13. veebruaril 1993 andis Jackson pärast 14aastast vahet esimese teleintervjuu. Otsekohesele küsimusele, kas Michael on juba kellegagi maganud, vastas ta: "Ma olen dzhentelmen. Nimetagem mind vanamoodsaks."

Aasta hiljem abiellus Michael Jackson rokikuningas Elvis Presley tütre Lisa Marie'ga. Dominikaani Vabariigis toimunud tseremoonia avalikustati alles 5 kuu pärast.

Keegi ei suutnud uskuda, et neil kahel tõsi taga on. Ühed olid kindlad, et ahne Jackson jahib Elvise 150 miljoni dollari suurust pärandust, mille Lisa Marie kuu aega varem oma nimele saanud. Teised kahtlustasid tehingut: Michael korraldab Lisa Marie'le särava poplaulja-karjääri, vastutasuks kinnitab Lisa Marie kogu naailmale, et Michael on normaalne mees.

Jaanuaris 1996, pärast seda kui poolalasti abielupaar esines Michaeli videos "You Are Not alone", tõid Lisa Marie asjaajajad üldsuse ette lahutuseuudise.

Keegi ei tea, miks nii läks. Muidugi on keeruline elada normaalset, harmoonilist pereelu, kui  juba esimestel abielukuudel üleriigilises televisioonis küsitakse, kas te ikka olete olnud seksuaalses vahekorras.

Uuesti lõid pulmakellad 1996.aasta novembris. Mõni nädal enne Austraalias toimunud laulatust teatas Jackson, et keegi Debbie Rowe saab tema esiklapse emaks. 37 aastane Rowe, Michaeli isiklik nahaarst, oli samuti varem korra abielus olnud. Michael ja Debbie kohtusid esmakordselt 15 aastat tagasi.

Michael vist ei imestanud, et seesugusele avaldusele järgneb üldine paanika. Debbie Rowe' isa Gordon kuulutas kõikjal, et tema tütar viljastati kunstlikult.

Kõiketeadvad ajakirjanikud kinnitasid, et Jackson kasutab Debbie't vaid surrogaadina: pärast kopsaka "töötasu" maksmist ei näe ema oma last ilmselt enam kunagi.

1997. aasta 13. veebruari varahommikul sünnitas Debbie Rowe Los Angelese prestiizhikas Sinai kliinikus poisslapse, kellele pandi nimeks Prince Michael Jackson Junior.

 

Mihkel Kärmas

Lühendatult Erik Morna koostatud raamatust "Michael Jackson", mida hakatakse müüma kontserdipäeval. Väljaandja BNSi Kirjastus