Selge ju. Mis teemat neis valimistes ikka nii väga on? Eesti parteide usalduskrediit on nii lõplikult ja jõuliselt maha mängitud, et ükski terve mõistusega inimene ei lange selleni, et hakkaks näiteks valimisplatvorme analüüsima ja erakondade kaupa võrdlema.

See oleks sama totter kui võtta ette piibel ja koraan, kaanest kaaneni läbi lugeda ja seejärel proovida ühe või teise usu kasuks otsustada. Umbes selles vaimus, et Allahi lubadus kostitada oma valijat 40 süütu beibega on tõneäoliselt mõneti atraktiivsem kui Issanda Jumala pakkumine veeta igavik tüüne kandlemängu ja inglikamba seltsis.

Ainult meie kodanikkonna kõige optimistlikum osa mõtleb täna, et Rahvaliit hoolitseb tõesti rahva eest, Keskerakond keskklassi eest ning Isamaa ja Res Publica Liit näiteks meie vabariigi eest. Realistlikum osa usub, et partei on poliitikute äriprojekt erahuvide teostamiseks. Pessimistid seda kolumnit aga ei loe, sest avalõigus mainiti valimisi.

Parteide kapid on luukeresid tuubil täis ja poliitikute näod paksult sopased. Sellise diskrediteeritud kamba seast on ausal inimesel mõistagi raske valikut teha. Kuid ometi on eestlasel võimalus oma kodanikukohus väärikalt täita. Pessimismist hoolimata. Meil on võimalik anda enda hääl Eesti innovatiivsuse ja konkurentsivõime toetuseks.

Nimelt on salk tublisid inimesi teinud võimalikuks erakordselt laheda teenuse - e-hääletamise. See käib nii, et istutad end ühes oma ID-kaardiga arvuti taha ja muudkui valid. E-hääletamine on nii kõva asi, et kogu maailmast käivad bürokraadid meil külas ja paluvad luba meid näpuga katsuda.

Ja üks mu sõber reisib pidevalt mööda maailma ringi, sest väljamaa bürokraadid teevad talle kõik sõidud äriklassis välja, hoiavad teda 5-tärni-hotellides ja toidavad lusikast kalamarjaga - kõik see lootuses välja uurida, kuidas Eestis selline e-hääletamise süsteem käima pandi.

Eelmistel e-valimistel andis interneti vahendusel oma hääle ligikaudu 10 000 inimest. Minu arust võiks seekordsetel valimistel olla see number üle 30 000. Kolmekordne tõus nii uue e-teenuse kasutuses oleks järjekordne tõsine signaal sellest, et eestlased on jätkuvalt see arenemisvõimeline ja uuendusmeelne rahvas, kellel on võimalusi maailmas konkureerida ja läbi lüüa.

Seega - ega vast ei ole suurt vahet, kellele oma hääle annad. Senikaua kuni teed seda interneti vahendusel. Nii et jalad kõhu alt välja ja aadressile www.valimised.ee. Proovihääletus juba käib.