Parimate väljaselgitamine toimub kahes voorus. Kevadel selgub 50 parimat restoranitöötajate endi häälte põhjal. Siis on määrav ennekõike koha populaarsus ja aktuaalsus. Sügisel muutub nimekiri toidumeedia esindajate antud punktide põhjal edetabeliks – siis otsustavad tase ja kvaliteet.

Süüa teha Eestis osatakse. Kuna oleme nii väikesed, siis ainult meile omaste toitude ja toorainetega me uhkustada ei saa, küll aga toidutegemise viisiga. See muudab road eriliseks teiste ja muidugi ka meie eneste jaoks.

Kahjuks ei saa me teenindajad niisama edukalt hakkama toidu juurde sobiva joogi leidmise ning söögi ja joogi ladusa tutvustamisega. Kuna restorani ei peeta juba ammu heaks pelgalt söögi pärast, on siin nõrk koht. Toidupakkujaid on sedavõrd palju, et mõni elab talle eksisteerimiseks antud paar aastat ära, ilma et suurem osa võimalikest külastajatest temast üldse midagi kuuleks või teda mingilgi moel tähele paneks. Varem ehk võis lihtsalt uksed avada ning oodata, millal inimeste tühi kõht ja restorani hea asukoht tutvustamise ja müügitöö ära teevad, kuid enam kindlasti mitte.

Iga aastaga muutuvad kodunt väljas sööjad järjest hinnateadlikumaks. Või oleks hoopis õigem öelda – toiduteadlikumaks? Sest paradoksaalsel moel küsivad hea, keskpärane ja suisa kehv söögikoht oma toidu ja teenuse eest enam-vähem sama hinda. Kallim ei tähenda automaatselt parimat ning odavam ei käi kaasas vaid madala kvaliteediga. Klienti saab ninapidi vedada ainult korra. Nende tõdede mõistmine on ajakriitiline – saatuslikke tagajärgi on maitsnud juba restoranid, mis enda meelest on jube head, aga parimal juhul saavad hakkama vaid sellega, et ei keera kihva kallist toorainet.

See, mida söögikoht ise endast arvab, ei maksa midagi – tunnustuse ja õitsengu toob kaasa ainult klientide ja konkurentide arvamus. Huvitaval moel need ringi liikudes paljunevad ning muutuvad ka nende arvamuseks, kel enda oma ei ole.

Seitse aastat tagasi, kui esimest korda 50 Eesti parimat söögikohta valisime, oli risti vastupidi. Kokk või restorani omanik rääkis, kliendid ja meedia kuulasid ning kinnisilmi uskusid. Mis siis seitsme aastaga on muutunud? Eks ikka silmad ole lahti läinud. Ja ainult lahtiste silmadega Eesti toidumaastikku uudistada tasubki.


Aed

Tallinn, Rataskaevu 8

Alexander
Muhu saar, Pädaste mõis

Antonius
Tartu, Ülikooli 5

Bocca
Tallinn, Olevimägi 9

Cafe Lyon Uus!
Tallinn, Meistri 22

Chedi
Tallinn, Sulevimägi

Cru
Tallinn, Viru 8

Diip Uus!
Tallinn, Soo 1/6

Dominic
Tallinn, Vene 10

Fellin Uus!
Viljandi, Kauba 1

Gianni
Tallinn, Jõe 4a

GMP Pühajärve
Otepää, Tennisevälja

Hapsal Dietrich
Haapsalu, Karja 10

Horisont
Tallinn, Tornimäe 3

Kaheksa Jalga
Harjumaa, Kõue mõis

Kolm Sibulat
Tallinn, Telliskivi 2

Kuninga Uus!
Tallinn, Kuninga 3

La Bottega
Tallinn, Vene 4

La Dolce Vita
Tartu, Kompanii 10

Leib
Tallinn, Uus 3

Lucca
Tiskre, Keskpäeva tee

Lusikas Uus!
Tallinn, Aia 7

Meat Market
Tartu, Küütri 3

MEKK
Tallinn, Suur-Karja 17/19

MerMer
Harjumaa, Juminda poolsaar

Moon
Tallinn, Võrgu 3

Mr Jakob Uus!
Otepää, Mäha küla, Looritsa

Neh
Tallinn, Lootsi 4

Neikid
Tallinn, Wismari 3

Nero
Tallinn, Sadama 11a

Nevskij
Tallinn, Rataskaevu 7

Noa
Tallinn, Ranna tee 3

OKO
Harjumaa, Kaberneeme sadam

Platz
Tallinn, Roseni 7

Polpo
Tartu, Rüütli 9

Põhjaka
Järvamaa, Mäeküla

Ribe
Tallinn, Vene 7

Ruhe Uus!
Harjumaa, Jõelähtme, Neeme

Salt
Tallinn, Vase 14

Sfäär
Tallinn, Mere pst 6e

Sesoon
Tallinn, Niine 1

Supelsaksad
Pärnu, Nikolai 32

Tammuri talu
Otepää, Mäha küla

Tchaikovsky
Tallinn, Vene 9

Till ja Kummel
Tallinn, Nunne 7

Truffe
Tartu, Raekoja plats 16

Villa Mary Uus!
Viimsi, Rohuneeme tee 103

Wicca
Harjumaa, Puhkekodu tee 4

Ö
Tallinn, Mere pst 6e

Ööbiku talu Uus!
Raplamaa, Kuimetsa

Konkursi„Eesti parim toiduaine 2014” võitjad

Kuldmärgid

Eesti parim toiduaine: Maag Piimatööstus AS, Farmi Köögi Kreeka jogurtid

Eesti parim toit tervisele: Tere AS, Tere piim D-vitamiiniga

Eesti parim alkohoolne jook: Liviko AS, Vana Tallinn Signature

Eesti parim mittealkohoolne jook: Põltsamaa Felix AS, Pai Plussi smuutid

Hõbemärgid

Eesti parim kalatoode: Eesti Traalpüügi Ühistu, vürtsikilufilee küüslauguga, Premium

Eesti parim lihatoode: Atria Eesti AS, Maksi ja Mooritsa keefiri-kamašašlõkk

Eesti parim magustoit: Balbiino AS, Jäämurdja

Eesti parim piimatoode: Maag Piimatööstus AS, Farmi Köögi Kreeka jogurtid

Eesti parim pagaritoode: Fazer Eesti AS, puuviljaleivake Fresh

Eesti parim kondiitritoode: Kalev AS, Kalev Finesti martsipanikompvek

Eesti parim valmistoit: Põltsamaa Felix AS, kodune praekapsas Põltsamaa Kuldsega

Eesti parim köögiviljatoode: Põltsamaa Felix AS, kodune marineeritud kurk küüslaugu ja mustasõstralehtedega

Eesti parim kaste: Põltsamaa Felix AS, Felixi küüslaugukaste

Pronksmärgid

Parim toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt: MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök, Manu hõrk jõhvikakaste

Parim toode Põhja-Eesti väikeettevõttelt: Pure Line Product OÜ, plombiirjäätis meega

Parim toode Lääne-Eesti väikeettevõttelt: Kuressaare Jäätis OÜ, mustasõstraketšup

Parim toode Virumaa väikeettevõttelt: Freezedry OÜ, külmkuivatatud maasikas