Teine samal päeval saabunud küsimus sai vastuse: „Ma sooviksin teid eelkõige julgustada oma töötajaid rahustama, sest koroonaviiruse pärast Eestis muretsemiseks ei ole hetkel põhjust. Tuleks ka meeles pidada, et Hiina turistid Eestis ei ole ilmtingimata haigestunud ja neid ei pea kartma.“ Lisaks anti üldisi juhiseid nakkushaiguste vältimiseks.

Veebruari jooksul saabus terviseametisse vaid üksikuid koroonateemalisi järelepärimisi. Kuni 25. veebruaril, päev pärast vabariigi aastapäeva, vallandus laviin ning küsimusi hakkas tulema nagu Vändrast saelaudu. Neist mõned said vastuse väga ruttu, teised ootavad vastamist siiani.

Seaduse järgi on terviseametil selgitustaotlusele vastamiseks aega 30 päeva. Näiteks USA saatkond esitas 21. veebruaril terviseametile hulga väga konkreetseid küsimusi, kuidas on Eesti valmis koroonaviiruseks. Dokumendiregistri kohaselt pole ameeriklastele siiani vastatud, aga aega veel on – kuni 22. märtsini.

31. jaanuar kell 8.09

Meil on naasmas esmaspäeval tööle töötaja, kes tuleb puhkuselt Hiinast ja sellega seoses küsimus, et mida me ettevõttena saaksime teha, et töötajaid karantiini panna? Ilmselt võib meil neid töötajaid veelgi olla. Lisaks kas me peaks nakkusohtlikuna regioonina arvestama kogu Hiinat või vaid Wuhani linna ja Hubei provintsi?

Mismoodi karantiini protseduur peaks välja nägema ning kui kaua peaksime neid karantiinis hoidma? Kas need töötajad kes on Hiinast naasnud, kas nende puhul võiks piisata sellest, et me keelame neil tööle naasmast enne 14 päeva täitumist või peaks see olema kohaldatud muudmoodi?

Lisaks siis nõuanded, mida me peaksime töötajale andma kui ta karantiinis on. Mida ta peaks või ei peaks tegema ning kas leevendamise osas tegeleda vaid nagu gripisümptomitega kui need esinevad.

Swedbank P&C Insurance AS

31. jaanuar kell 13.02

HIRM: Rimi kartis, et nende töötajad võivad nakatuda Hiinast laekuvat kauba käsitledes.

Nüüd on ka meie töötajate seas vallandunud paanika seoses uue Koroona viirusega. Kuna oleme jaekaubandusettevõtte ja meie kauplusi külastavad paljud erinevad inimesed sh turistid siis milliseid soovitusi saaksin jagada töötajatele, et neid rahustada ja kuidas tervist hoida, et vältida nakatumist? Palun andke soovitusi.

Rimi Eesti Food AS

4. veebruar kell kell 10.38

Tervist, maailmas on levimas koroonaviirus, mis arusaadavalt rohkemal või vähemal määral hirme tekitab. Pakime laos ca korra nädalas Hiinast toodud kaupu. Töötajate seas on kergitunud teema, et see võib olla ohtlik. Ning et äkki peaks maske hakkama kandma. Kas Hiinas (pole teada mis piirkonnas) toodetud tööstuskaubaga võib viirus levida? On see üldse reaalne?

5. veebruar kell kell 9.21

Soovime Teie arvamust, kuidas suhtuda sellesse, kui minna hetkeolukorras (Korona viirus) Saksamaale, kus tuumik nii näituse korraldajatest kui külalistest on pärit Hiinast? Mess toimub vahemikus 16.–20. veebruar, Düsseldorfis, https://www.euroshop-tradefair.com/.

Kas soovitus on pigem vältida sellisel perioodil külastust või on mingid meetmed, kuidas saab ennast kaitsta nakatumise eest?

Näitus on uute materjalide, lahenduste peale üles ehitatud, kus palju katsutakse esemeid, suur hulk inimesi on ühel pinnal koos.

12. veebruar kell kell 10.05

Eesti saatkonnaga Pekingis võttis ühendust Hiina tolliamet palvega saada lisateavet selle kohta, kas Eesti on tulenevalt koroonaviiruse puhangust kehtestanud või kehtestamas täiendavaid piiranguid Hiina päritolu kosmeetikatoodetele või Hiina traditsioonilise meditsiini toodetele.

Lugupidamisega
Eesti Suursaatkond Pekingis

18. veebruar kell kell 10.44

Kirjutan Eesti hotellide ja restoranide liidust, kuhu kuuluvad hotellid-restoranid-kohvikud üle Eesti. Kas Teil on jagada instruktsioone-infot, mida edastada hotellidele-restoranidele, kuidas käituda koroona viiruse olukorras? Ehk on jagada ka materjali, mida saame liidu liikmetele edastada?

21. veebruar kell kell 13.46

OLULISED KÜSIMUSED: USA uuris Eesti valmisoleku kohta juba 21. veebruaril.
Tülitan teid USA Saatkonnast ja oleks paar küsimust COVID-19 kohta, kui tüli ei tee. Hetkel Eestis ühtegi juhtumit registreeritud küll ei ole, kuid sooviks siiski küsida Eesti valmisoleku kohta.

Millised laborid Eestis hetkel testivad COVID-19?

Millist reaktiivi testimisel kasutatakse?

Kas Eestil on mõni välismaine referentslabor COVID-19 testimise jaoks?

Kuhu teavitate positiivsetest tulemustest (WHO, ECDC)?

COVID-19 haigestunutest 13% kulgeb haigus väga raskelt, st nad vajavad intensiivravi. Milline haigla oleks Tallinnas see, kuhu raskes seisus COVID-19 patsiendid paigutatakse?

Oletades, et selleks on LTKH Nakkuskliinik, kui palju COVID-19 haigeid nad suudaksid vastu võtta (arvestades, et on ka teised patsiendid, kellel pole COVID-19)?

Kui Nakkuskliinikus saaksid kohad täis, kas siis oleks ka selline variant, et haiged paigutatakse teistesse Tallinna haiglatesse?

Kas oskate öelda, mitu intensiivravi kohta oleks Tallinna erinevates haiglates sellistele haigetele hetke seisuga ette nähtud või olemas?

Kui suur peaks olema tõsiste ja/või väga tõsiste juhtumite arv, et see koormaks meditsiinisüsteemi üle (nt pole personali, pole haiglakohti, jne.)?

Ennetusmeetmed:
1. Milliseid meetmeid Eestis rakendataks viiruse leviku tõkestamiseks? Nt: koolid suletaks, avalikud teadaanded kodus püsimiseks, rahvaürituste ära jätmine, piiride sulgemine, karantiin, jne.

USA saatkond

25. veebruar kell kell 10.00

Selline küsimus, et kui me soovime importida Hiinast soolaseeni, siis kas see on probleem seoses puhkenud koroonaviiruse epideemiaga, või see nakkus sedamoodi ei levi?

25. veebruar kell kell 17.40

Kirjutan murega, et nädal tagasi viisime Fidenza linna vahetusse lähedusse remonti puurmasina ja tehase esindaja sõnade kohaselt lõpetavad nad remontööd 3 nädala jooksul ehk siis 13. märtsi paiku.

Kas oskate kommenteerida, mida võiks tähendada kollasega märgitud lõigud, kas ka seda, et me ei saa saata tehasesse puurpingi järgi transporti ning seda sealt Eestisse tuua?

25. veebruar kell kell 21.39

Palun edastage oma lehel Koroonaviiruse infot ka inglise keeles. Meie rahvusvahelised välistudengid ja töötajad otsivad ka Eesti ametlikku infot. Neil on mure kui on kolleegid või tudengid tulnud välismaalt. Praegu on teil kodulehel 2017 ja 2018 uudised...

Tartu ülikooli arvutiteaduse instituut

26. veebruar kell kell 9.35

Meie lasteaia töötaja naasis 23.02.2020 4 päeva kestnud lapsest lähtuva pedagoogika konverentsilt Emilia Reggio linnast Põhja-Itaalias, mis esmaspäevast 24.02.2020 alates on kuulutatud üheks Itaalia koroonaviiruse COVID-19 karantiinipiirkonnaks.

24.02.2020 helistas töötaja karantiinipiirkonnast saabumise infoga oma perearstile ja teavitas teda, et töötab lasteaias, ja uuris, mida ta peaks tööl käimise osas tegema. Perearst leidis, et kui töötaja tunneb end tervena, võib tööle minna, kuid võimalikku sümptomaatikat jälgima kahe nädala jooksul. 25.02.2020 oli töötaja terve päeva (kl 7-18) tööl ja puutus kokku 11 lapse ning vähemalt 15 täiskasvanuga töökeskkonnas.

Meie küsimused Teile:

Kui ohtlik võib olla olukord ning kuidas peaksime lasteaia keskkonnas antud juhul käituma?

Kas ja kuidas teavitada lapsevanemaid olukorrast, et vältida asjatut paanikat?

Kas õpetaja võib olla nakkuse kandja ka ise haigestumata või ilma kõnealusele viirusele omase sümptomaatika ilmnemiseta?

Kuni meil puudub selge arusaam, kuidas peaksime edasi tegutsema antud olukorras, oleme töötajal palunud teha kaugtööd alates 26.02.2020 esialgu 2 nädala jooksul, mis pole lasteaedniku töö iseloomu arvestades just parim lahendus, kuid kindlasti võimalikku nakkusohtu ennetav.

Mis on teie soovitused nakkusohu ennetamiseks antud olukorras arvestades koolieelse lasteasutuse eripära?

26. veebruar kell kell 11.40

TEISED VALMISTUSID: Kaitseministeerium uuris liitlasriigi eest, kes Eestis maske ja meditsiinivarustust toodab.

Saime ühelt oma liitlasriigilt infopäringu selle kohta, missugused Eesti ettevõtted toodavad maske jm meditsiinitarbeid:

1. Overall protective clothing, including hood and shoe protection 2. Protective goggles
3. Disposable medical protective gowns
4. FFP2 / FFP3 protective mask

Kas oskate anda mõne Eesti ettevõtte kontaktid, kes selliste asjadega tegeleb?

Kaitseministeerium

26. veebruar kell kell 14.51

Soovitasin telefonitsi nõustatud patsiendil minna Meremeeste haiglasse koroonaviiruse testi tegema, sest olles hiljuti viibinud lennujaamades (reisis Gruusiasse) ja kokku puutunud inimestega, kes on viimase kuu jooksul käinud Singapuris (kuid mitte haigestunud), tekkisid patsiendil gripi/koroonaviiruse laadsed sümptomid.

Kuid endiselt öeldi Meremeeste haiglast, et saatekirjaga on testi tegemine 85eur, ilma saatekirjata 130eur. Kas selline praktika jääb meil ähvardava pandeemia valguses veel kestma või on plaane muutusteks ses osas? Saan aru, et patsient ei reisinud Hiinas või Põhja-Itaalias, kuid lennujaamad on piisavalt suured inimkontaktibaasid, et ka selliseid kahtlusega patsiente võiks testida.

26. veebruar kell kell 15.03

Seoses gripihooajaga ja COVID-19 Terviseameti poolt antud infoga on meil tekkinud mõned küsimused. Loodan et saate meid aidata.

Kas on olemas Terviseameti juhend kuidas peaks käituma hambaravi kliinik juhul, kui Eestis levib COVID-19 viirus? Meie kliinikus on 5 kabinetti ja päevas võtame vastu vähemalt 40 patsienti, kaasa tulevad ka nende perekonnaliikmed. Kuidas me saame kaitsta oma arste ja patsiente? Kas arst peab kandma spetsiaalseid kaitseriideid?

Hetkel on olukord selline, et saame osta ainult tavalisi maske, mis ei kaitse piisavalt viiruste eest. Vajaminevaid respiraatoreid märgistusega FFP2 ei ole võimalik hetkel osta. Näiteks Mediq Eesti ütles meile, et prioriteediks on riigiasutused ja kui kaup tuleb siis see läheb otseselt nendele.

Oleme murelikud oma töötajate pärast kes ei saa ennast piisavalt kaitsta. Mida Teie soovitate ette võtta antud olukorras? Kuidas peaks meie käituma kui keegi patsientidest või töötajatest haigestub COVID-19 viirusesse?

26. veebruar kell kell 16.00

Korraldame 25.–29. märts Tallinn Music Week festivali, kuhu oleme kutsunud esinejaid üle maailma, sealhulgas ühe kõneleja Hiinast, üks bänd Itaaliast ja osalisi üle Euroopa, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Jaapanist ja Uus-Meremaalt. Kokku ootame festivalile ligikaudu 100 välisartisti 28 riigist (ca 400 inimest), 200 väliskülalist ja välismeedia esindajat, keda kutsume siia ise festivali poolt. Ootuspärane väliskülaliste arv, kes tulevad omal käel on lisaks ca 1000 inimest.

Seoses koroonaviiruse levikuga, milliseid soovitusi on Terviseametil sellisel puhul anda – kas peaksime millelegi erilist tähelepanu pöörama, kuidas peaksime käituma, kas peaksime kedagi kutsumata jätma? Kas on olemas ka reaalne oht, et peaksime olema valvel seoses suurte rahvusvaheliste sündmuste ära jätmisega?

27. veebruar kell kell 10.19

Kirjutan teile Viru Keskusest. Rahvarohke kohana soovime käituda vastutustundlikult ning olla varustatud teie poolsete üksikasjalike nõuannete ja juhistega, mis puudutab SARS-CoV-2 osas levikut ja selle leviku takistamist. Tutvusime terviseameti lehel oleva SARS-CoV-2 informatsiooniga, kuid statistiliselt Eesti külastatuima punktina, soovime olla detailsemalt valmis võimalikeks ajakirjanduse või külastajate hirmudeks, sammuti reaalseteks ohtudeks.

Palun teil meile võimalusel jagada detailsemat teaduslikult kinnitatud infot, selle kohta kuidas viirus levib. Palun meile jagada juhised, kuidas saaksime end ette valmistada selleks, et kaitsta oma töötajaid ja külastajaid. Seda nii antud hetkel. Kui ka olukorra eskaleerudes. Kaitsevahendid ja ravimid, mida varuda. Rutiinid, mida jälgida. Kas on kaupasid, mille müümist hetkel vältida.

27. veebruar kell kell 13.24

Oleme koristusfirma ja üks meie suurtest klientidest, ennetades olukorda ja minimaliseerides ohtu, soovib teada meie tegevusplaani juhuks, kui nende töötaja pannakse karantiini kuhugi kabinetti, siis kuidas me tema lahkudes ruume puhastame.

Kuna sellist kogemust meil hetkel pole (desinfitseerimise, haigusjärgse puhastamise), siis palun teiepoolseid juhiseid, kuidas peaksime antud olukorras käituma ning milline peaks olema meie tegevusplaan? Kuidas me enda töötajaid peaksime kaitsma seda tööd tehes?

27. veebruar kell kell 15.59

Seoses viimase juhise terviseametist COVID-19 kohta, kus on kirjutatud et tervishoiuasutusel peab olema isikukaitsevahendeid: FFP3 respiraator, kaitseprille, kindaid, veekindlat kaitsekitlit. Tekib järgmine küsimus. Kust me saame selliseid asju osta? Kuna proovisin erinevates kohtades tellida, aga kõik firmad ütlevad, et otsas.

Perearst

27. veebruar kell kell 17.57

Palume informatsiooni biotsiidide ja steriliseerimisvahendite ning des. vahendite tootmisnõuetele. Kas on tootmishoonele ja isikutele, kes seal töötavad nõudeid ja millised need on. Soovime ise omapoolt valitud koostisainetega hakata tootma Eestis desinfitseerimisvahendeid. Millised etapid peaks esmalt läbima või tuleb need etapid läbida alles kui on näidistoode valmis, mida laboris testida.

27. veebruar kell kell 18.59

Terviseamet on välja töötanud juhised tervishoiuteenuste osutajatele seoses koroonaviirusega. Igapäevaselt jälgime standardabinõusid õendusabihaiglas ja üldhooldekodus. Arvestades olukorda, kus meil on hoolekandeteenusel üle kahesaja valdavalt eaka kliendi ja Eestis on diagnoositud esimene COVID-19 haigusjuhtum, küsime, milliseid käitumisjuhiseid antud situatsioonis järgivad hoolekandeasutused ning millal on näidustatud piirangute kehtestamine külastamisele?

28. veebruar kell kell 10.14

Kirjutame ühistransporditeenust pakkuvast ettevõttest AS SEBE. Meie teenindusalas on Pärnu linnaliinid, Ida-Viru maakonnaliinid ja teatud osa Harju maakonna liinidest. Meie bussidest liiguvad läbi üsna suured sõitjahulgad.

Sellega seoses paluksime Teie tagasisidet, milliseid meetmeid peaksime juba töötajate (bussijuhid, puhastusteenindajad) ja sõitjate ohutuks reisiks kasutusele võtma? Samuti paluksime võimalusel juhendeid kuidas olla valmis olukorraks kui võib selguda, et avalikus bussis (linnaliini mõistes buss) reisis võimalik koroonaviiruse kandja?

28. veebruar kell kell 12.05

Olen kohaliku omavalitsuse rahvamaja juhataja ja pöördun teie poole sellise küsimusega - Kas mul on õigus keelata ära huviringis osaleja tulemine ringitegevusse 2 nädalaks, mis on seotud tema pikemaajalise olemisega Itaalia erinevates paikades ja seat tagasi tulekuga koju ( koroonaviiruse ohtu silmas pidades). Teie poolt saadetud teavitus reguleerib haridusasutuste tegevust ja tööandja-töötaja suhteid antud olukorras.

Vaatan pilguga tulevikku ja leian, et tegutseda tuleb ennetades, kui pärast tagajärgede haavu lakkudes. Juhul kui inimene ise on otsustanud ringitegevuses osaleda ja haigestub, siis minu kõige olulisem küsimus on - Kes vastutab?

Olen pöördunud küsimusega kohaliku omavalitsuse teabenõuniku poole, kes palus pöörduda küsimusega Terviseametisse. Teie põhitelefonile helistamisel soovitati mul kirjutada just sellele e-mail aadressile.

2. märts kell kell 8.05

Oleme reisikorraldusettevõte ja meie Kagu-Aasia reisides on sees ka peatus Singapuris. Terviseameti kodulehel on välja toodud riskipiirkonnana ka Singapur. Teie vihje on ECDC-le, kuid WHO ei ole vastavat hoiatust pidanud vajalikuks. Teie lehel on hoiatus, kuid ei ole mingeid selgitusi selle kohta, mida see hoiatus tähendab ja kuidas peaks tavaline reisija käituma.

Arvan, et olete nõus sellega, et meie meedia paanika ja põnevuse külvamine on läinud natuke üle normaalse piiri. WHO soovitab just vastupidiselt meie meedias kajastatusele säilitada rahu ja hoiduda liigsetest piirangutest reisimisel ja kaubavahetusel (näiteks meil levinud soovitus jääda peale reisi 2ks nädalaks koju, mida reisijate poolt tõlgendatakse sageli juba kohustusena).

Sellise meediatausta tingimustes ei saa reisijate närvilisust pahaks panna – just hetkel kuulsin ERR-ist soovitust: „koroonaviiruse leviku piirkonnas reisinud laste 2ks nädalaks koju jäämise soovitust“ – ilmselt ka näiteks Soomes ja Eestis reisinud lastega peredele, kuna mõlemas riigis on nakatanuid!

Palun teiepoolseid soovitusi reisijatele vastamiseks ja teiepoolsete hoiatuste lahtimõtestamisel! Kiirele vastusele lootma jäädes

2. märts kell kell 10.27

Seoses koroonaviiruse levikuvõimalustega paluksin teilt ennetavat informatsiooni, kuidas toimub suurpindade puhastamise ja desinfitseerimise kord. Puhastusettevõttena, kes tegeleb suurte kaubanduskeskuste pindade koristustöödega, oleme palutud ka ettevalmistuda eriolukordadeks.

Kas oskate mulle vastata, kellel on Eestis õigus läbiviia pindade desinfitseerimist selliste viiruspuhangute puhul nagu koroona, milliste isikukaitsevahenditega peavad koristustöötajad olema varustatud ja milliste keemiliste vahendite ja ainetega on nõutud pindade töötlemine? Selleks, et oleksime õigesti informeeritud ning võimalikeks eriolukordades valmis, oleksime informatsiooni eest äärmiselt tänulikud.

2. märts kell kell 10.42

Pöördume Teie poole küsimusega, mis puudutab meie Itaalia äripartnerite võimalikku Tartu külastust. Seoses seadme tarnega peaksid 12. nädalal (16.-20.03) 2020 meile saabuma koostööpartnerid Itaaliast Lombardia piirkonnast, kes tulevad üht seadet paigaldama.

Kas peaksime paluma neil reisist meie juurde loobuda tulenevalt infost, et just Lombardia piirkonnas on koroonaviiruse kolle? Kui jah, siis peaksime seda neile ruttu teada andma.

Oleme kursis, et kui haigussümptomeid pole, siis testimine ei näita, kas inimene on haigestunud või viirusekandja. Ehk kas me saame olla kindlad, et meie Itaalia spetsialistid ei kanna koroonaviirust, kui neil haigustunnused puuduvad?

Teie tagasisidet ootama jäädes.

A. Le Coq

2. märts kell kell 11.33

Kuna majutusasutustel ja turismiettevõttetel puudub info ja juhised, kuidas toimida, kui me teenindame riskipiirkondadest ja nende lähistelt saabunud kliente (Hiina, Lõuna – Korea, Taiwan, Hong – Kong, Tai, Itaalia jne.), siis palun edastage meile see info.

Hetkel on situatsioon selline, et meie töötajaid ei kaitse justkui miski v.a. siis see, et kui me teenindame vastavaid kliente, siis toimime võttes kasutusele nn. ettevaatusabinõud ehk maskid, kindad jms. Mure on suur, kuna töötajad on põhjendatult mures oma terviseohutuse pärast ja meil ettevõtte ja tööandjana pole mingit alust ega muud võimalust neid kaitsta, kui tagada vaid isikukaitsevahendid. Juhised on antud küll ürituste korraldamise kohta, aga kuidas toimida, kui hotelli on teadaolevalt saabumas grupp turiste eelpool mainitud piirkonnast?

Kes garanteerib/tagab töötajate, eriti teenindava personali ja teiste klientide ohutuse ja samuti, mis alusel toimub vajadusel meditsiiinitöötaja kaasamine, kes ja mis alusel hüvitab tekkivad kulud? Hetkel on seis selline, et meil majutusasutusena pole mingit õiguslikku alust ka selliseid broneeringuid tühistada.

Palume nõu ja abi nii meie töötajate heaolu tagamiseks, kui ka partnerfirmadega suhtlemiseks. Hetkel on meil lähima kuu jooksul teadaolevalt tulemas 3 suuremat grupi Aasiast, hetkeinfo põhjal Hiinast.

Strand SPA

2. märts kell kell 16.09

Tunnen huvi, kuidas järgmises olukorras käituda. Koolivaheajal Põhja-Itaaliast puhkusereisilt naasnud laps, ilma viirusesümptomitetea hetkel. Käeluu katki, vajalik teha kordusröntgen 06.03.20.
Praegu on kodus, 14 päeva saab mööda 2 nädala pärast. Paneb maski ette ja tuleb vastuvõtule? Teavitan röntgenosakonda, et pangu nemad ka maskid ette? Tõsisemad ohumeetmed?

Perearst

3. märts kell kell 13.46

Küsin Terviseameti seisukohta. Nimelt on meie kooli õpilastel plaanis Erasmus+ projekti raames nädalane õpilasreis Hispaaniasse, kuid koroonaviiruse leviku olukorda vaadates ja Hispaania haigusjuhtude kasvu valguses tundub, et turvalisem on reis edasi lükata. Missugusel seisukohal on Terviseamet reiside osas Hispaaniasse? Tegemist on 9-15-aastaste õpilastega.

4. märts kell kell 12.47

Sooviksime hakata maale tooma käte + pindade, ekraanide desinfitseerimisvahendeid, kuid ennem sooviksin natuke rohkem infot.

Kas Terviseametis peab registreerima käte desinfitseerimisvahendid? Samuti ekraani, pinna ja tehnoloogilised antibakteriaalsed puhastuslappe?

Kas kõiki desinfitseerimisvahendeid on üldse vajalik registreerida? Kas veebaasil desinfitseerimisvahendid võib liigitada kosmeetika toodete alla ning kas neid on vajalik ka registreerida? Mis dokumente selleks vaja on ning kui suur on riigilõiv?

5. märts kell kell 11.07

Kas teil on anda soovitusi seotud olukorraga, mille lahendamisega me hetkel tegeleme? Nimelt, meil on kokku lepitud kohtumine Eestis meie koostööpartneriga, kes tuleb Põhja-Itaaliast Veneto piirkonnast, mille ära jätmine tähendaks meie jaoks ärilist kahjumit.

Kaalume loomulikult kohtumise ära jätmist, kuid igaks juhuks tahaksime enne seda veel uurida, milliseid meetmeid me peaksime kasutusele võtma, kui me otsustaksime neid endale külla lasta? Kas see oleks üldse mõeldav?

Tegemist on terve inimesega, kellel puuduvad sümptomid, kuid tema elu- ja töökoht asub riskipiirkonnas. Ootame täiendavat informatsiooni milliseid meetmeid ettevõte ise oma töötajate suhtes on kasutusele võtnud.

Omniva

5. märts kell kell 14.09

Kirjutan Teile seoses mitmete vanemate pöördumisega minu poole tulenevalt võimaliku COVID-19 levimisriskiga rahvusvahelises kogukonnas. Vanemate väitel on meie kool suurema ohu all võrreldes tavaliste koolidega Eestis, mistõttu peaksime rakendama laialdasemaid turvameetmeid võrreldes tavakoolidega. Olen omalt poolt selgitanud, et isegi kui meie kooli vanemad ja pered reisivad ehk veidi rohkem, reisivad ka eesti tavakoolide pered ja vanemad, mistõttu ei näe ma vajadust erimeetmete kasutusele võtmiseks.

Samuti, nagu ka tavakoolide direktoritel, puuduvad mul seaduslikud vahendid vanemate survestamiseks nende reisi sihtkohtade välja selgitamisel, samuti sundimaks neid oma lapsi koju jätma juhul kui nad on ohupiirkonda läbinud. Seniste soovituste kohaselt saan vaid tungivalt soovitada koju jääma juhul, kui on reisitud ohupiirkondadesse.
Palun siinkohal Terviseameti arvamust antud olukorras ja rahvusvahelise kooli tingimusi silmas pidades. Võimalik, et Tallinna ja Eesti Rahvusvahelise Kooli direktorid on juba sarnase küsimusega Teie poole pöördunud.

5. märts kell kell 14.44

Kirjutan teile Tartust eralasteaiast. Sooviksin teada kuidas peaksin käituma perekonnaga kes jõudsid täna 05.03. koju reisilt Balilt läbi Singapuri lennujaama kus ootasid järgmist lendu 1,5 tundi. Kuna pere tunneb ennast hästi kas võin lapse esmaspäevast lasteaeda lubada või peaksin keelama 14 päeva lasteasutusse tulemise?

5. märts kell kell 16.53

Oleme uuendamas seoses COVID-19 levikuga oma talitluspidevuse plaane ja sellega seoses tekkisid alljärgnevad küsimused:

a) Milline peaks olema ettevõtte käitumine juhul kui mõnest klienditeenindusega tegelevast üksusest avastatakse viirusega nakatunud töötaja, kes on püsivalt kokku puutunud nii meie teiste töötajatega kui ka klientidega?

b) Kas ülaltoodud juhtumi ilmnemisel tuleb ette näha ruumide desinfitseerimine ja kas teil on pakkuda nimekirja ettevõtetest, kes seda teenust osutavad?

c) Juhul kui viirus avastatakse mõnest Tallinna suuremast büroohoonest (näiteks meie peamaja Tornimäe 2 Tallinn, 24 korrust ja 700 töötajat) – kas ja kui suures ulatuses peaks sellisel juhul hoone evakueerima/desinfitseerima (korruste kaupa, liftid jne.)?

SEB Pank

6. märts kell kell 13.04

Meie ettevõttel on Tallinna piiril tehas, kus töötab suurusjärgus 100 inimest, kuidas peame reageerima, kui juhuslikult mõni meie töötaja nakatub viirusesse/on olnud koos nakatunud inimesega, kas peame tellima kogu hoonesse mingi desinfitseerimise teenuse, kellelt seda tellida, ja kas peame saatma kõik töötajad 2 nädalaks koju? Keda ja kuidas peame sellisel juhul teavitama?

6. märts kell kell 17.44

Küsime siiski, kas peaksime rakendama ettevaatusabinõusid ja 14 päevasele koduõppele (e- õppele) suunama õpilase, kes on perega naasnud Tenerifelt, kus nad viibisid puhkamas mõne km kaugusel Adeje hotellist, kus on avastatud vähemalt neli viiruse juhtumit.

8. märts kell kell 16.25

Soovime teada kui toome kaupa Itaaliast, mis on ohupiirkond kuidas toimida? Kaubaks on Favero Lorenz tehasest toodetud suusarajamasin – kas kaupa peab ka desifintseerima jne.?

8. märts kell kell 16.57

Kirjutan Teile Eesti lauatenniseliidust. Nimelt pöördus minu poole Pärnu-Jaagupist kohtunik, kes viib läbi laupäeval (14.03) Eesti Laste GP lauatenniseturniiri, kus osaleb üle Eesti 140–150 last vanuses 7–15.

Aga probleem selles, nimelt tulid neljapäeval Portugalist tagasi Pärnu-Jaagupi põhikooli õpilased Erasmus+ projekti reisilt aga lendasid tagasi läbi Milano lennujaama. Reedel olid kõik lapsed koolis ja alles peale lõunat olevat öeldud, et peavad koju minema ja kaheks nädalaks sinna jääma. Aga samas olid nad peaaegu terve koolipäeva tundides.

Pärnu-Jaagupi Spordihoone asub kohe kooli küljes ja kehalise kasvatuse tunde peetakse seal. Ei ole alust arvata, et lapsed, kes tulid läbi Milano, oleks nakatunud aga samas ei saa ka kindlalt vastupidist väita. Soovin siin teie abi. Kas me peaksime selle võistluse tühistama või võime sellegi poolest võistluse Pärnu-Jaagupi Spordihoones ära pidada.

8. märts kell kell 23.24

NUKU muuseumit külastavad gruppide viisi lapsed ja noored üle Eesti. Meil käib ka palju turiste. Meil pole vōimalust teada saada, kes kust tuleb. Muuseumi ekspositsioon on peamiselt tegevuslik, mis tähendab nukke jm esemeid ning pindu, millega kōik külastajad tegutsevad.

Kas te oskate anda nōu, kuidas me peaksime hetkeolukorda arvestades käituma, et kaitsta inimesi vōimalikult realistlikult koroonaviiruse eest? Lisan, et üksnes inimestele soovituste jagamine pole piisavalt turvaliseks osutunud: NUKU muuseumi ringidele soovituse saatmise järgselt jäi ennetavalt koju 2 last, aga osales tunnis 3 reisilt saabunut (Sri Lankast, Marocost ja Egiptusest). Milline oleks olukorda arvestades teie soovitus NUKU teatrile ja muuseumile?

9. märts kell kell 10.18

Meil on planeeritud aprilli keskpaika umbes 100 õpilasega kontsertreis Riiga (bussireis tellitud bussidega). Lapsevanemad on esitanud küsimuse, kas peaks kohe nüüd reisi ära jätma ja kartma koroonaviirust (COVID-19) või peaksime hetkel lihtsalt ootama ja jälgima olukorda, sest Läti pole ju kuulutatud piirkonnaks, kuhu reisimist peaks vältima.

9. märts kell kell 13.34

Meil on tulemas tuleval nädalal Põhja-Itaaliast pakitud mööbel. Kas on sellekohast nõu kuidas seda pakendatud mööblit mahalaadida ja hiljem viia kliendile, et see kõik oleks max.ohutu?

10. märts kell kell 10.22

Kirjutan Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumist ning tunnen huvi ühe desinfitseerimisvahendi kohta. Toote nimeks on „Heksasept“, lisan lingi tootele: http://www.pesur.ee/et/tooted/492-kate-ja-naha- desinfektant-heksasept.html

Kuna meie ettevõtte puhul on tegemist muuseumiga, siis kas antud toodet tohib käte desinfitseerimise eesmärgil ka külastajatele pakkuda? Kuivõrd tõhus on üldse alkoholivaba desinfitseerimisvahendi kasutamine? Kas on ehk võimalik vajadusel lahuse tõhusamaks toimimiseks lisada sellele mingeid abiaineid?

10. märts kell kell 14.49

Seoses viirushaiguste kõrgendatud ennetusmeetmete rakendamisega on Eestis kujunemas desinfitseerimisvahendite ja – vedelike defitsiit. Mõned haridusasutused on juba praegu kokku puutumas sellega, et täiendavate desinfitseerimisvahendite ja –vedelike soetamine on raskendatud, sest müügil on need vahendid otsa saanud ning tellimuste täitmine võib võtta aega vähemalt kuni 2 nädalat.

Mida soovitab Terviseamet üldhariduskoolidele, lasteaedadele, huvikoolidele, kultuuri- ja spordiasutustele – kuidas asutustel korraldada desinfitseerimisvahendite defitsiidi või puudumise korral igapäevast märgkoristust tõhusalt ja nõuetekohaselt?

Lugupidamisega
Narva linnavalitsuse kultuuriosakond

10. märts kell kell 19.53

Pere tulnud täna reisilt, viibisid Singapuris, samuti Tais ja Malaisias. Tagasi lendasid Saksamaa, Frankfurdi kaudu. Üks koolilaps: koolist paluti tal kooli 2 nädalat mitte tulla. Üks lasteaialaps - paluti mitte tulla 2 nädalat. Vanematel paluti 2 nädalat tööle mitte tulla. Haigusnähte pole, kinnitatud kontakti haigetega pole. Paluvad kodus olemiseks selleks haiguslehte, ilmselt siis lapse hooldamiseks (?). Kuidas selliste juhtumite puhul käituda?

Perearst

11. märts kell kell 7.55

Laenasin oma spektromeeter-värelusmõõtja Egiptuses avatava Eesti saatkonna probleemide tuvastamiseks. Tagasi tuuakse see järgmisel nädalal, kui enne ei panda hotelli karantiini. Kas peaksin oma pärast seda igaks juhuks puhastama? Kuidas?

Võin seadme vastu võtta ka välistingimustes ja lasta see panna igaks juhuks minu kilekotti. Seega kokkupuude inimesega oleks lühiajaline. Kuidas aga toimida seadme endaga? Vajan seadet juba järgmisel kolmapäeval ühes kaubanduskeskuses. Seade on mobiiltelefonist veidi suurem ja pakendatud riidest transpordikotti.

12. märts kell kell 8.36

Pöördun Teie poole küsimusega, kas eksperttasemelt on võimalikke soovitusi praegusel hetkel jaekaubandusele parimaks tegevuse korraldamiseks.

Oleme üldiselt kirjeldades hetkel rakendanud täiendavaid puhastus ja desinfitseerimismeetmeid nii kauplustes kui kontoris ning keskendume inimeste poolt enim kontakte saavate pindade võimalikult ohutuna hoidmisega nt ukselingid, lülitud, pangaterminalid, korvid, kärud jne. Samuti on kõigile töötajatele kättesaadav käte hügieeniks kõik vajalik ning ka desinfitseerimisvahendid. Samuti on instrueeritud töötajaid püsima kodus võimalike haigusnähtude ilmnemisel.

Arvestades kaupluste eripära, siis ehk on veel täiendavaid tähelepanekuid mida töötajate ja klientide kaitseks võiks rakendada.

Maxima

12. märts kell kell 10.12

Saabus murelik telefonikõne vanglast. Kinnipeetava küsimus-nõue-palve: miks vangivalvurid kaitsemaske ei kanna? Valvurid osalevad aktiivselt ka ühiskondlikus ja sotsiaalses elus ning koroonaviiruse nakkuse kandluse võimalus on kinnipeetavatele väga suure riskiga. Murelik kinnipeetav ei soovinud tagasisidet, saadan teema informatsiooniks, et selline kõne edastati.

Sotsiaalministeerium

12. märts kell kell 11.07

Oleme 200-se mahutavusega meelelahutusasutus Põhja-Tallinnas, mis on avatud enamasti reedeti ja laupäeviti öistel tundidel.

Jälgime praeguseid arenguid pingsalt ning tahaksime olla osa lahendusest, mitte probleemist. Pärast igat üritust puhastame oma ruumid hoolikalt ning oleme pannud desinfitseerimisvahendeid baari, peasaali, WC-desse. Tahaksime kuulda teie soovitusi/juhiseid - mida me peaksime enamat tegema, et aidata käesolevale olukorrale kaasa?

12. märts kell kell 11.13

Kas olukorras kus mitmel pool maailmas (sh Tšehhis, kus on nakatunute suhtarv elanike arvu kohta pööle väiksem kui Eestis) keelatakse ära avalike ürituste korraldamine, võib pidada Tallinnas lähipäevadel korraldatavat rahvusvahelist mitmesaja osalejaga tantsufestivali turvaliseks osalejatele ja kas see ei või suurendada koroonaviiruse Sars-CoV-2 levikut Eestis?

Tegemist on väga lähedaste tantsude festivaliga, kus vahetatakse partnerit iga mõne loo tagant, ürituse info:https://www.kizomba-world.com/event/peace-love-tallinn- 2020

12. märts kell kell 11.20

Kirjutan Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumist seoses koroonaviiruse kiire levikuga ning tunnen huvi, kuidas muuseumimaastikul olukorraga reageerima peaks.

Hetkel on muuseum külastajatele tavapäraselt avatud, samuti on kõik töötajad igapäevaselt muuseumis. Kuidas peaksime käituma, kui üks külastajatest on viirusekandja või töötaja äkitselt haigestub? Kui suures mahus tuleks sellisel juhul teostada desinfitseerimine, arvestades asjaolu, et muuseumis on olemas eksponaadid, mis külastajate poolt igapäevases kasutuses on?

Seega, kas terviseametil on jagada mingeid kindlaid juhiseid ja soovitusi olukorraga tegelemiseks just muuseumi kontekstist vaadates?

12. märts kell kell 11.33

MURE: Kui tuli välja, et Kuressaares on võrkpallimängul inimesed nakatunud, uuris kohalik töötukassa, kas peaks töötajad koju saatma.
Pöördun Teie poole nõu ja soovituste saamiseks, mida antud olukorras teha. Kas peaksime enda Kuressaare büroos töötavad inimesed koju saatma, kes käisid mänge vaatamas?

Kuressaare Haigla teatab, et koroonaviirusinfektsiooni tõenäoliseks algkoldeks oli võrkpallimäng Milano võrkpalliklubiga Powervolley.

Kõigil, kes käisid 4. ja 5. märtsil vaatamas võrkpallimänge, oli potentsiaalne võimalus kokku puutuda koroonaviirusega ja seetõttu tuleb erilist tähelepanu pöörata nii oma kui lähedaste tervisele.

Töötukassa

12. märts kell kell 11.42

Palun tellida kaitsemaske ja respiraatoreid, sest meie asutuse arstide nakatumisoht on tavalisest kõrgemal tasemel. Estonia Medical Spas töötab 6 arsti, kes puutuvad lähedalt kokku välismaiste patsientidega. Enamus patsiente on pärit Soomest, vähem Rootsist ja Venemaalt.

Meie oma varud on nüüd viimaseni otsas.

Estonia Medical Spa

12. märts kell kell 12.17

Seoses otsa lõppevate käteloputus ainetega oleme huvi tundma hakanud tootmisest käteloputus vahendist, mis sisaldab denatureeritud etanooli. Kas osaliselt või täielikult denatureeritud etanooli kasutamine jaemüügis müüdavates toodetes on sätestatud mingi sellekohase seadusega? Kui on, siis kuhu pöörduda ja mis protseduurid on selleks vajalikud? Oleme iseseisvalt proovinud leida seadust sellest, kuid pole leidnud.

12. märts kell kell 12.55

Palun infot tulenevalt peaministri suulisest avaldusest 12.03.20 hommikul, mille kohaselt suuremate ürituste korraldamiseks peab taotlema Terviseametilt kirjalikku luba. Missugust infot peab teile esitatav taotlus sisaldama? Vajame ürituse toimumise luba või keeldumist, et otsustada meie korraldatava festivali ettevalmistuse järgmised sammud.

Valmistame ette 14.-15. aprillil Tartus Eesti Rahva Muuseumis toimuvat üle-eestilist õpilaste teadusfestivali, mille raames toimub mitmeid alaüritusi ja programme, festivali koduleht www.etag.ee/teadusfestival

Peamine sihtgrupp on Eesti kooliõpilased ja õpetajad, välisosalejaid ei ole. Osalejate arv on umbes 650-700 inimest, lisaks ootame 4000-5000 külastajat. Külastajate arv on prognoos eelmise aasta põhjal, mil külastajaid oli 4000. Hetkel oleme ettevalmistuste lõppjärgus, aga samas on veel ka paljud teenused tellimisel.

Eesti Teadusagentuur

12. märts kell kell 13.23

Tere, kirjutan Teile Eesti Metodisti Kiriku Tallinna kogudusest. Meediast on läbi käinud seoses koroonaviiruse leviku piiramisega, et suuremate kogunemiste puhul on vajalik Terviseameti poolne luba/kooskõlastus. Kas see puudutab ka koguduse jumalateenistusi?

Meie toimub pühapäeviti kaks jumalateenistust - eestikeelne (osalejaid tavaliselt 90-110) ja venekeelne (osalejaid ca 150).

12. märts kell kell 14.19

Sooviksin küsida ühe ettenägeliku küsimuse: Nimelt, kas Terviseameti poolt on büroohoonetele (hoone omanikele, halduritele vms), kus on avastatud koronaviirusesse nakatunu (näiteks keegi on käinud haigena tööl vms) on ette nähtud erinorme, kohustusi vms?

Õnneks ei ole üheski meie hallatavas hoones seda veel ei ole juhtunud, kuid kasvava nakkusohu tõttu võib selline olukord peagi tekkida ning seetõttu sooviksingi teada, kas Terviseameti poolt tuleneb ka erikohustusi?

12. märts kell kell 15.54

Küsitlesime oma ettevõttes töötajaid ja nende vahetuid juhte seoses töötajate puhkustega, tegevusi seoses puhkustel viibimisega. Et raudtee on elanikele elutähtsa teenuse pakkumisega seotud ettevõtte, püüame eriti tähelepanelikud olla töötajate tervise ja võimaliku nakkuse leviku võimaluste minimeerimisega seotult.

Üks töötaja viibib hetkel Ukrainas (Kiievis) ja on homme-ülehomme koju tulemas. Otseselt see piirkond veel riskiala ei ole (juhul kui Ukraina teatatud andmed on tõesed). Kas peaksime töötajal paluma koju jääda, soovitusliku 2-nädalase kestusega karantiini või on see hetkel liigne ettevaatlikkus?

Teisel töötajal on planeeritud aprillis puhkus Prantsusmaal, piletid jms soetatud. Tundub, et sinna on veel aega, et üldisi arenguid jälgida, mis toimuma hakkab ja vara kindlaid soovitusi või otsuseid vastu võtta?

Edelaraudtee Infrastruktuuri AS

12. märts kell kell 16.08

Advokaadibüroo koostab tegevusplaani juhuks kui meie töötajate või nende pereliikmete seas osutub keegi COVID-19 viiruse kandjaks. Meie küsimus teile on, et kui meie kontoris on viibinud nakatanud isik ning me otsustame töötajad kodukontoritesse saata, siis kas peame laskma oma kontorit ka sügavpuhastada või desinfitseerida, või võime 48 tunni pärast eeldada, et viirus hävineb pindadelt ise.

12. märts kell kell 16.11

Palun nõu. Täna on vallandunud siin Kagu-Eestis täielik paanika peale Võru linna otsust sulgeda kõik hallatavad asutused. Lapsed on saadetud poole päeva pealt koju, inimesed ostavad poode tühjaks jne. Samuti tuleb uudiseid meediast järjest sulgevate koolide kohta.

Rõuge vallas oleme hetkel võtnud seisukoha, et haridusasutusi ja muid asutusi ei sulge, küll aga on hooldekodudes külastuspiirang. Jälgime ja seirame olukorda jooksvalt.

Oleme andnud välja vallavanema käskkirja, millega kehtestatakse nii vallavalitsuses kui ka hallatavates asutustes järgmised piirangud:

1. mitte planeerida lähetusi, ekskursioone ja õppereise välisriikidesse. Juba planeeritud lähetused, ekskursioonid ja õppereisid tühistada või edasi lükata kuni 30. aprillini 2020;

2. mitte korraldada seminare, vastuvõtte jm üritusi, millest võtavad osa külalised välisriikidest kuni 30. aprillini 2020;

3. mitte vastu võtta külalisi välisriikidest kuni 30. aprillini 2020;

4. hallatavate asutuste poolt planeeritud eesseisvad avalikud üritused tühistada või lükata edasi vähemalt 14 päeva.

Milline on Teie seisukoht, kas on põhjust asutusi sulgeda, kui ei ole kinnitatud haigusjuhtumeid ega kokkupuuteid nakatunutega?

Rõuge Vallavalitsus

12. märts kell kell 16.40

Valmistume Räpina Aianduskoolis igaks juhuks koroonaviiruse puhanguks ja tekkis küsimus, et kuidas oleks õige käituda.

Aianduskoolis on lisaks õppehoonele veel ka õpilaskodud, kus elavad õpilased. Sooviksimegi teiepoolseid soovitusi, kuidas peaksime käituma õpilaskodus haige isoleerimisel, kui õpilasel ilmnevad haiguse tunnused. Kas peaksime isoleerima haige eraldi tuppa või peab isoleerima kogu õpilaskodu korruse? Kas haigega samas toas elava õpilase peab samuti isoleerima ja kas ta peaks paigutama eraldi haigest? Kas isoleerima peab enne, kui kiirabi poolt on analüüsi vastused tulnud?

12. märts kell kell 16.40


Kas koroonaviirus võib edasi kanduda ka raamatute kaudu, kas tuleb tagastatud raamatuid mingi aeg ringlusest eemal hoida? Puudub võimekus des vahendiga kõiki tagastatud raamatuid puhastada, kas see oleks hea või mitte?

12. märts kell kell 16.51

Kuidas peaksime tööandjana käituma olukorras, kus meie töötajad on viibinud ühes ruumis paari tunni jooksul inimesega, kes on saabunud riskipiirkonnast, kuid kellel haigusnähud puuduvad? Antud ruum on pandud 48 tunniks karantiini. Praegu oleme oma töötajad koju saatnud, koheselt, kui ruumi karantiinist ja riskipiirkonnast saabunud inimesest teada saime. Millal võime lubada oma töötajad tööle tagasi kõnealusesse karantiini pandud ruumi?

Kuidas peaksime käituma meie kõnealuste töötajate juhiga, kes teada saades antud ruumi karantiini panekust, viis meie töötajad oma autoga koju. Või kuidas peaksime toimetama meie teiste töötajatega, kes antud juhiga pärast kokku puutusid? Kas nemad võivad tööd jätkata või peaksid olema samuti töölt eemaldatud?

12. märts kell kell 16.58

Soovin juhiseid kuidas käituda, et vältida võimalikku viiruse levikut ettevõtte ühest poest teise. ITAK OÜ müüb aja rendib invaabivahendeid lõuna ja ida Eestis. Meil on kokku 9 poodi. Kõikidesse poodidesse käib kord nädalas kauba vedu kesklaost (Tartust).

Minu küsimus on, et milliseid soovitusi annab terviseamet, et vältida võimalikku viiruse levikut ühest poest teise. Kui peaks juhtuma, et ühes poes avastatakse viirus ja sellega pannakse pood garantiini, siis kuidas saame tagada, et teised poed saavad tegevust jätkata. Kuna müüme terviseabivahendeid, siis meie kaup on inimestele igapäevaselt vajalik ja kõikide poodide garantiini panemine kahjustaks oluliselt inimestele oluliste abivahendite kättesaadavust.

12. märts kell kell 17.08

Korraldan 18-19 aprill Tallinnas rahvusvahelise võistluse. Kohale tulemas umbes 250 inimest Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Venemaalt, Valgevenest ja Saksamaalt. Uurin, et kas viimaste uudiste valguses peaksin võistluse kindlasti ära jätma? Pealtvaatajaid meid pm pole.

12. märts kell kell 17.45

Pöördun teie poole küsimusega, mis puudutab SA Noorteagentuur rahvusvahelise Euroopa Solidaarsuskorpuse programmi, mille raames viibivad Eestis välisvabatahtlikud. Nõnda ka Tallinna Spordi- ja Noorsooameti koordineeritavas projektis, mille raames on Tallinna erinevates noortekeskustes 8 vabatahtlikku tööl.

5 neist jagavad elukohta Kesklinna noortekeskuse hostelis (2-sed toad ja 1-sed toad). Juhul kui (ja loodame et nõnda ei juhtu), keegi neist haigestub, siis millised on meiepoolsed tegutsemisviisid? Kuidas käituda? Kelle poole pöörduda? Mida teha?

12. märts kell kell 21.15

Saadame pakkumise ja infomaterjali UV lampidele. Oleme pakkumises välja toonud olulisemad mudelid, mida saab kasutada erinevates tingimustes ja ruumides, viiruste, k.a. koroonaviiruse ja bakterite hävitamiseks nii õhus kui ka pindadel.

Täpsema info lampide kasutamisvõimalustest ja just Teile sobivast valikust, saate pakkumise kirjeldusest ning konsulteerides meiega.

AB Medical Group Eesti OÜ

12. märts kell kell 23.24

Sooviksime teada, milline on tegevuskava või olulised sammud, kui asutuses või ettevõttes (antud hetkel siis hotell ja restoran) peaks ilmnema COVID-19 sümptomitega külaline või töötaja.

13. märts kell kell 10.35

Konverentsivaldkonna katusorganisatsioonina palub MTÜ Eesti Konverentsibüroo infot, kas kõik kohtumised ja nõupidamised on eriolukorra kehtestamisega keelatud sh. ka kohaliku Eesti osalejaskonnaga alla 100 inimese koosolekud a la 8 inimese kohtumised, 10 inimese nõupidamised jne?

Meilt küsivad hotellid infot kas nad võivad oma nõupidamisteruume jätkuvalt sellisteks koosolekuteks kasutada anda?