"Homme on piirkonna asutamine. 95 inimest on lubanud kohale tulla. On tekkinud täiendav 70-80 inimese list, keda järgmisena ette võtta."

Vastavad samasugused noorsandid. Pehmed näpud sõrmitsevad pastakaid, mobiiltelefone ja läptoparvutite klaviatuure.

"Lääne- Virumaa!"

"Eile koosolek Tapal, üleeile Väike-Maarjas, täna Rakveres. Igast omavalitsusest on üks vähegi mõjukas inimene. Ühe korraga ei õnnestu inimesi ära veenda. Mitmel pool teen teise kohtumise veel. Heameelt tundsin, et üks Lääne-Virumaa suuremaid talunikke oli kohal."

"Tartumaa!"

"Kavas 30-40 inimest ära võtta. Lähme ühe suure sõbra valimisnimekirja kallale."

"Läänemaa!"

"Praegu suhteliselt null."

"Narva linn!"

"Tuleb isegi üllatavalt suur piirkond, kuigi ligi pooled on noored. 30-40 väga asjalikku inimest."

8. detsembril peavad "vähemalt tuhat isiksust" saabuma Piritale Eesti Näituste paviljoni uut parteid asutama. Kuigi kuupäeva määras vabade ruumide olemasolu, mõjub see kurioosumina.

8. detsembril 1935 pidi toimuma Tallinnas vapside mässukatse, mille Konstantin Päts ja Johan Laidoner eos lämmatasid.

POLIITILISE ÜHENDUSE Res Publica uus kontor Pärnu maanteel näeb välja nagu ministeerium. Kahel pool trepikoda avanevad uksed üheksasse kabinetti, kahte WCsse ja ühte dushiruumi. Juba 15 palgalise töötajaga ettevõtmise selle aasta kulud liginevad kolmele miljonile kroonile.

Punastes tunkedes transamehed tassivad juurde üha uusi kappe ja toole. Kõikjal vedeleb pappkaste lauajalgade, lampide ja telefonidega.

Sahtlites haigutab tühjus. Külmikus on üks vanilli-maasikajäätis jogurtiglasuuriga ja pudel Vene alkoholikonkursi võitnud Kaliningradi viina Flagman.

Miljonär Olari Taali ja anonüümsete ärimeeste rahastatav Res Publica toimetab Amsterdami pubi kohal oktoobri algusest. Kahesajaruuduse kontori kuu-üür on 30 000 krooni. Üle tee on Kawe Plaza, mille klaasseinalt peegeldub korraga kolm Niguliste ja kaks Jaani kirikut.

RES PUBLICA NELJAST AUTORITEEDIST on kolm juristid. Advokaatide kombel lubavad nad tulevastele valijatele "kliendi huvide esindamist".

Uue partei sisereeglite eelnõu koosneb 40-50 leheküljest. Selle järgi peavad linnapead ja ministrid igal aastal erakonnale aru andma ning läbima usaldushääletuse.

Valmiva programmi mustand on tantsu-mix teiste parteide omadest. Selle koostamisel on osalenud üle Eesti ligi 400 inimest. Näiteks on paberile jõudnud isegi lastetusmaksu idee, mis vastuvõtmisel poistele endile kauka pihta käiks.

Seni on tehtud Eestis poliitikat nii, nagu ideoloogia käsib. Olgu siis liberaalne (Kallas), rahvuslik (Laar, Reiljan) või sotsialistlik (Lauristin, Savisaar).

Res Publica lubab esimesena talitada nii, nagu kunde ehk hääletaja parasjagu tahab.

Briti majandusteadlane John Maynard Keynes (1883-1946) kirjutas: "Põhimõtetest kinnipidamine on kapitalistlikule valitsusele fataalne. Ta peab sõna otseses mõttes oportunistlikult tegutsema, olema kohandumisaldis ning erakordse otsustusvõimega."

Lääne-Euroopa on Keynesi uuesti avastamas. Briti sotsist peaminister Tony Blair võitis suvel valimised just konservatiividelt varastet ideedega.

KÕIK ALGAS 1990. aastate algul. Toomas Alatalu naasis Nicaraguast ja avas Tallinnas uuesti noorte poliitikakooli. Ta pajatas sise- ja välispoliitikast, soovitas vaadata NSV Liidu uudistesaadet Vremja. Riigikogu liikmena paljastas ka "poliitika räpasust".

Res Publica eestvedajad tutvusid üksteisega just teda kuulates. Alatalu mäletab tollaseid keskkooliõpilasi hästi.

Tõnis Kons - "Teised kuulasid, tema kirjutas väga tähelepanelikult üles. Fanaatik heas mõttes."

Ken-Marti Vaher - "Torkas kohe pika kasvu poolest silma. Hea ütlemislaadiga. Oli alati kohal."

Indrek Raudne - "Ka alati kohal, Vaheri kõrval."

Ükskord tutvustas Alatalu teooriat, et Põhjamaades käib poliitiline aktiivsus 12aastase intervalliga. "Ennustasin, et järgmine tõus tuleb 2003. aastal."

Kurat, töökohtade järgi vaadates on kogu poiste elu olnud teadlik ettevalmistus võimuletulekuks!

Ken-Marti Vaher tunnistab ausalt: "Me tahame luua eeskuju kogu ühiskonnale. Me oleme kümme aastat riigivalitsemise uuendamisest omavahel rääkinud. Nüüd on reaalne võimalus midagi ära teha!"

Tõnis Kons: "Ligi kolmandik rahvast ei tea, keda valida. Me püüame Isamaaliidus, reformis, Koonderakonnas ja vähem Mõõdukates pettunud hääli."

Eelmisel õhtul jäin ma Res Publica üritusel magama. Täna olen ma kuulanud juristide arutelusid hommikust peale. Silmad hakkavad jälle kinni vajuma. Otsustan lahkuda enne nõupidamise lõppu. Kell ligineb üheksale.

"Tarmo, juba lähed?" imestab Urmas Reinsalu, "meil tuleb täna veel üks koosolek!"