Ei osanud kuidagi kahtlustada, aga kinos selgus – “Darjeeling Limited” on alla 12aastastele keelatud. Poeg on 10aastane, ja isa oli küll kõrval, aga piletineiu keeldus lahkelt meile pileteid müümast. Nõutu olukord. Eriti kui olin veendunud, et Wes Andersoni filmis ei saa midagi sellist, mille üleelamist ma 10aastasel poisil kinosaalis ei sooviks, olla.


Aga me juba olime kinos ning nähes meie kalkvel silmasid, osutas piletineiu ainsale sel õhtul linastuvale ilma vanusepiiranguta filmile. Paroodia-komöödia “Spartalased tulevad”. Et seda me võiks vaadata. Poiss aimas halba, aga hea küll, käime vaatame ära, neis ogarates paroodiates mõni naljakas nali ikka on.


“Spartalased tulevad” oli paroodiaks moondatud kangelasfilm “300” ja tulistas see teos kogu kättejuhtuva popkultuuri suunas. Esimese viie minutiga vihisesid ekraanil järgmised sündmused: sookollibeebi oksendas vana spartalase rohelist okset täis; sündis habemega poiss, kes lõi vanaemale vastu vahtimist nii, et tal hambad (aegluubis) välja lendasid; monstrumlikult suur pingviin maadles meespeaosalisega ja pasandas talle lahinal näkku; kangelase suguelundite külge seoti koeratoitu, et teda kuri krants õrnast kohast hammustaks; Carmen Elektra alustas striptiisi (kuid siiski peatus). Sama intensiivselt paiskas huumorit terve film, peamiselt seksi- ja homonalju, ropendamist ning mitut värvi plöga lendas kõikvõimalikest aukudest ja kehaosadest. Masendav kräpp, nurises poiss, nurisesin mina.


Nüüd olen ka “Darjeeling Limitedi” üle vaadanud. Südamlik, soe ja naljakas film – kolm venda võtavad ette reisi, et leida ennast, teineteist ja oma ema. Harukordselt mõistlik perefilm. Ainus kriitiline hetk oli filmi prelüüdis: näitlejatar Natalie Portman on seal viivuks paljas.


Eestis seab filmidele reitingut kinoteoste levitaja. Alla 12 aasta keelatud märgi sai “­Darjeeling Limited” just eelloos vilkunud Portmani ­rindade pärast ja paberil paistab Eesti reiting leebem kui samale filmile Ühendriikides seatud reiting R – alla 17aastased pääsevad kinno koos vanematega (Tallinnas koos isaga ei pääsenud). Et tissid, noh.


Ma ei arva, et “Spartalased tulevad” peaks keelatud olema. Oma rumal viga, et siiski pileti ostsime ning pigem sain mina suurema trauma kui poiss, kes on piisavalt nutikas, et täielik jama ära tunda. Ma arvan, et “Darjeeling Limited” ei pea olema keelatud. Ilmselt on selliseid jaburaid juhte meie kinodes veelgi. Miks lähtutakse hüsteerilistest klientidest, kes rindu ei talu ja võivad lärmi lüüa, mitte filmide sisust, vaimust, hoiakust. Kas reitingu-määrajad vaatavad vaid pilti? Ei saa aru.