Ettevõtmise taga seisavad kirjastusaktivistid eesotsas Eesti Päevalehe raamatuäri eksjuhi Margus Küppariga. Investoriteks on Guido Kundla ja Ivar Siimar. Koos hoitakse pöialt, et e-raamatute lugemisseadmetest ehk lugeritest saaks tänavu hitt-jõulukink.

Küppari sõnul on EDRK eesmärk tegutseda koos Eesti juhtivate kirjastustega, luues neile tehnilised eeldused eestikeelsete e-raamatute müügiks. Lisaks tulevikus välja antavatele raamatutele, kavatseb firma oma kulul publitseerida ka varem ilmunud Eesti kirjandusparemiku, kasutades selleks raamatute vanu trükifaile.

“Meie isiklik raamatukogu hakkab ühekorraga meie taskusse mahtuma ja kaaluma kõigest mõnisada grammi!” ütleb Küppar.

Juba on huvi üles näidanud paarkümmend kirjastust, teiste hulgas Varrak, Pilgrim, Pegasus, Tänapäev, Eesti Raamat jt. 2012.aastaks peaks saama EDRK vahendusel eri jaemüüjatelt osta vähemalt 4000 eri teost.

Kirjastajaid ja näiteks Rahva Raamatu ketti erutab teema vägagi.

“Ootame põnevusega, millal saame müüa oma esimese e-raamatu,” ütleb kirjastuse Pilgrim juht Tiina Ristimets.

Märkimisväärne on, et EDRK kanalite kaudu saab e-raamatuid soetada lugemiseks mis tahes lugeritesse, olgu see nutitelefon, lauaarvuti, sülearvuti või koguni tahvelarvuti (sealhulgas iPad, Nuuk, Sony Reader jt, kuid esialgu mitte Kindle). E-raamatute laiemat levikut takistab aga lugerite soolane hind ja e-raamatute nappus.

Rahva Raamat müüb näiteks Cool-er lugereid tutvumishinnaga 3900 krooni. Kultuslik iPad aga, mida Eestis veel ametlikult ei müüda, liigub turul hinnaga üle 13 000 krooni, kuid võimaldab raamatusse lisada ka multimeediat: videoid, heliklippe jms.

Eriti nadi on olukord e-raamatute pakkumisega. Kui välja arvata pdf-formaadis raamatud, on lugejateni elektrooniliselt jõudnud vaid mõni üksik kodumaine teos.

Raha kavatseb EDK teenida vahendustegevusega. Firma kasseerib 10–15 protsenti raamatute müügikäibest.

Maailmas on e-raamatute pealetung pidurdamatu trend, mida juhib USA. Detsembris 2009 müüs Amazon esimest korda rohkem e-raamatuid kui kõvakaanelisi raamatuid. USAs kasvas e-raamatute müük tänavu esimeses kvartalis 252 protsenti!


PABERRAAMATE-RAAMAT
Kirjastaja väljamüügihind Kirjastaja väljamüügihind
143.6086.95
Hulgimüüja vahendustasu   Hulgimüüja vahendustasu  
15% 21.5415% 13.05
Jaemüüja vahendustasu Jaemüüja vahendustasu
25% 41.2925% 25.00
KäibemaksKäibemaks
9% 18.5820% 25.00
Soovituslik jaehind lõpptarbijale    Soovituslik jaehind lõpptarbijale 
225.00150.00
Allikas: Eesti Digiraamatute Keskus