Just see kodumaine Starter on koolilaste seas üks popimaid ja ägedamaid. Nii valgustab mind päev varem üks neljanda klassi poiss, kes ostab samast kioskist koos klassivendadega seda “kihisevat” iga päev.

“Mõnus kibe tunne on kurgus,” püüab laps kirjeldada, mis tunne teda valdab, kui ta energiajooki neelab. Ta ütleb, et tal on “suva”, mida ta joob, vahel võtab Fanta või limonaadi Valge Klaar. “Limpat ei joo meist keegi,” räägib poiss. “Kõige lahedam on Monster,” lisab ta.

R-kioski kassapidaja Ulvi, kes on hommikuses vahetuses tööl, räägib, et lapsed joovad energiajooke suures koguses, alates meetripikkustest esimese klassi õpilastest.

“Juba hommikul tulevad ja ostavad. Siis pärast kooli ja mõni jalutab õhtul ka läbi ja ostab,” on Ulvi mures, et võib lastele nende tervisele ohtlikke jooke müüa. Aga keelata ka ei saa. Naine pakub, et ilmselt lapsevanemad ei teagi, mida nende võsukesed joovad – kodus lapsed ei räägi sellest. Aga milline lapsevanem annab oma lapsele enne kooliminekut suure tassi espressot? Täpselt nii palju sisaldab ka energiajook kofeiini.

Kuulus kokk Jamie Oliver on öelnud, et energiajoogid on lastele nagu kokaiin.

Loe edasi Ekspressi tasulisest versioonist