Ja siis võib selguda, et juhatus tegi valearvestuse?  
Otsus tuleb teha konkreetsel ajahetkel. Kui on näha, et söeterminaliga pole enam midagi peale hakata, tuleb otsida uusi võimalusi. Täna näeme selgelt, et maailma söeturg on üleval, Venemaal on sütt, mida eksportida, maailmaturul on olemas nõudlus ja sadamavõimsustest on puudu.

Kuidas sadama praegust äriseisu iseloomustada?  
Kaupade osas langes meie maht möödunud aasta keskpaigast 2,2-2,5 miljoni tonni peale kuus ja on praeguseks stabiliseerunud. Vähenenud on eelkõige puistekauba ehk söe, väetiste ja vilja vedu läbi sadama. Muid tagasilööke meil viimase aasta jooksul pole olnud.

Kas on mingilgi määral suudetud taastada kaubamahte, mis mullu seoses pronksisündmustega kadusid?  
Taastunud pole peaaegu midagi.

See kõlab nukralt.  
Ja nukker ta ongi. Meil on palju head ressurssi - kairuumi, operaatorite terminalid, hästi toimiv logistiline ahel, kiire tühjendamise võimalus -, mida täna ei kasutata. Ja see on muidugi kurb. Seevastu reisijate poolelt on pilt parem. Sadamat läbivate reisijate hulk on möödunud aastaga võrreldes 15 protsenti kasvanud. Juuli oli erakordne kuu, kus esmakordselt ajaloos ületasime ühe miljoni reisija piiri. Tänavu on sadamat läbinud 4,5 miljonit reisijat ja liigume selgelt seitsme miljoni graafikus. Protsentuaalselt suurim on kasv kruiisireisijate arvus - 35 protsenti!
Seega kokkuvõttes on meie riskid tulude poolelt maandatud. Meil on nii kaubavedu, reisijatevedu, muu liinilaevandus kui ka püsitulu kinnisvaraga seotud tasudest. Kaubaveo vähenemisega 25-30 protsendi võrra kaotame kogutuludes umbes kümme protsenti. Aga seda tasakaalustab reisijatetulu kasv.

Kuidas edeneb koostöö hiinlastega?  
Oleme ära teinud selle piirkonna konteinervedude üldise analüüsi. Partnerid Hiinas on suhelnud kohalike liinilaevanduse esindajatega. Tänavu on Hiina poole eksperdid siin ja aasta lõpuks kujundame konkreetsema koostöövormi, mis realiseerub uute lepingute näol.

Sügisel lõpeb sinu leping sadamajuhi ametis. Kas tahad jätkata?  
Palju asju on pooleli, igal juhul üritan kandideerida ka järgmiseks ametiajaks.

Kuuldavasti tahab nõukogu juhatusse juurde turundusjõudu?  
Ei oska kommenteerida.
Ei kujuta ette, milline peaks olema inimene, kes suudaks mõjutada üldist taustsüsteemi, keerulisi Eesti-Vene suhteid, kus meie kätes pole just palju.

Kas on Vene poolelt näha jää sulamist?  
Meil on kontaktid ja me suhtleme, kuid praegu mingit resultaati pole.