Suurt "kala" - tema asemel Lõuna prefektiks saanud Tarmo Kohvi skalpi - püüdma läinud Otsalt heitis õnge nii õnnetult, et tabas ennast. Kalambuurid stiilis "kes teisele auku kaevab..." jne tunduvad liigsed, ent on ometi asjakohased.

Kuritegevuse ajaloost on teada, et suure "kala" kättesaamiseks piisab väikesest söödastki. Nii sai salaviina-inspektor Eliot Ness 30ndatel kuulsaks sellega, et nabis USA maffia kuulsaima ristiisa Al Capone'i kinni maksudest kõrvalehoidmise eest.

Missuguseid hiilgavaid paralleele võimaldav situatsioon. Esiteks - truualamlikud alluvad kutsusid Otsaltit Ristiisaks. Paar aastat tagasi, kui peeti prefektuuri suvepäevi, oli laual Otsalti pildiga viin, nimeks Ristiisa. Tänavu aasta alguses kinkisid Lõuna-Eestis salaviina püüdmisele spetsialiseerunud komissar Janek Prits ja tema alluvad "ristiisa" Otsaltile Tartust Jõhvi komandeerimise puhul karunaha ja teatasid: "Sina oled ja jääd meie ülemuseks. Me ootame su ära." Ja ennäe - mai alguses vahistati Prits ja mitu tema alluvat kahtlustatuna riigi vara omastamises ja salaküttimises. Arestikambris ootasid nad oma armastatud bossi ära...

Oma 13ndal prefektina töötamise aastal maandus "ristiisa" trellide taga. Otsaltit kahtlustatakse muuhulgas selles, et ta tellis uue Lõuna prefekti Tarmo Kohvi eraeluliste seikade teadasaamiseks mehe salajase jälgimise ja telefonikõnede pealtkuulamise. "Tule taevas appi," võinuks hüüda Otsalti Rotary-vend Andrus Ansip, kui tal just sel nädalal poleks meelest ära läinud, kes see Otsalt niisugune on. Milleks salaja kogutud info, on veel ametliku kinnituseta. Üks variant on Otsalti soov vabaneda Kohvist kui ühest soosikust uuest aastast politsei, piirivalve ja KMA liitmisel tekkiva ühendasutuse juhi kohale.

Inimesi, kes Aivar Otsalti kinnipidamise puhul üksteist õnnitlesid, polnud ilmselt vähe. Ent aprillis, kui Otsalt ise oma 45. sünnipäeva puhul õnnitlusi vastu võttis, alustasid tema truud liitlased - käputäis Tartu politseinikke - salaoperatsiooni Tarmo Kohvi kohta diskrediteeriva info leidmiseks.

"Uustulnuka" saabumine Tartusse ei pruukinud kõigile meeltmööda olla, seepärast polnud Otsaltil raske leida liitlasi.

Seda enam, et mehe stiil prefektuuri juhina oli justkui maha viksitud vanajumalalt endalt või siis 13. sajandil siiakanti sattunud preestritelt - mõõk ühes, "püha vesi" teises käes. "Pagan" sai andeks, kui astus Otsalti-usku. Seesama komissar Prits, kes töötas aastaid politseis ja tegi arvestatavat karjääri, omamata isegi keskharidust. Seesama majanduskuritegude uurija Kalle Kolk, kes sai andeks napsisena põhjustatud avarii. Või üks Otsaltiga koos Virumaale liikunud ja kõrge koha saanud ametnik, kelle napsilembuse ja perevägivalla kohta mitu endist kolleegi nüüd näiteid toovad. Kes usku pööras, see tegi, mis kästi. Ja tal läks hästi.

Kes usku vastu ei võtnud, seda tabas pikselöök. Näiteks kaks aastat Jõgeva politseid juhtinud Urmas Treier läks Otsaltiga tülli, kui tervisekaitseinspektorid külastasid Jõgeva arestimaja ja tuvastasid hulga puudusi. "Otsalt ütles: rahusta nad maha, selleks ma su Jõgevale saatsin. Ma ei saanud ju silmi kinni pigistada, vastasin talle ning nõudsin, et prefekt arestimaja kordategemiseks raha leiaks," meenutab Treier nüüd.

Toona kurtis Treier Otsalti osavõtmatust Jõgeva maavanemale, ent jutt jõudis ringiga prefektini ja peagi jälitas politsei sisekontroll juba Treierit, kellele lõpuks ka politsei arvelt eramasinasse mõne liitri bensiini tankimise eest kriminaalasi "ehitati" ja mees kohtu alla anti. Mullu sügisel mõistis Riigikohus Treieri õigeks.

Sarnaseid näiteid on veel. Sel kolmapäeval toonitas Postimees, et Otsalt vahistati just neil päevil, kui tema noor elukaaslane valmistub sünnitamiseks. Küllap Otsalt ise teab, kas see on juhus või jumalik sekkumine - kättemaksuks millegi sarnase eest...

Aivar Otsalti karjäär politseis algas 90. aastate alguses, kui kehakultuuriteaduskonna lõpetanu asus tööle uurijana. Keskuurimisbüroo eriti tähtsate asjade uurijana töötades sai Otsalti tööelu pöördepunktiks ärimees Tiit Veeberi kriminaalasja uurimine. Maksukuriteos süüdistatud (ja süüdi mõistetud) Veeberi kallal tegutses Otsalt nii usinalt, et aastaid hiljem raputasid Euroopa Inimõiguste kohtu kohtunikud hämmeldusest päid ja mõistsid Veeberile menetlusnormide rikkumise tõttu valuraha. Raamatus "Tiidu suits" kirjutas Veeber, et Otsalti kerkimine Valga prefektiks oli preemia Veeberile süüdistuse esitamise eest.

1996. aastast Valga politseid juhtinud mehest sai kuus aastat hiljem juba Tartu prefekt ja prefektuuride ühendamise järel loogilise sammuna Lõuna prefektuuri juht. Mõni aeg pärast Otsalti Tartusse kolimist sündis kurikuulus tehing, kus Lõuna prefektuur kolis ilma konkursita ärimees Neinar Seli pinnale Riia tänava lõpus. Esimestel aastatel tõi tehing Seli firmale Rondam sisse 16 miljonit krooni aastas. Leping sõlmiti 20 aastaks. Alguse said teooriad, et vana vasaraheitja Seli ja jooksutalent Otsalt on üles soojendanud 80. aastatel spordilaagrites sündinud sõpruse.

Kes on Aivar Otsaltit oma ihusilmaga näinud, teab, et tegemist on visuaalselt väljapaistva mehega.

Ometi on talle raske otsa vaadata. Seda kahetsusväärsel meditsiinilisel või kosmeetilisel põhjusel.

Aastaid on endine tippsportlane teinud politseis hirmrasket tööd ja see jätab tahes-tahtmata närvisüsteemile jälje. Mida närvilisem olukord, seda selgemalt otsmikunärv seda reedab, pannes võbelema kogu päevitunud lauba. Mitte et selles oleks midagi parastamisväärset. Kindlasti mitte.

Mai teisel nädalal, kui Kapo Tartu politseinikud vahistas, taipas rahvusringhäälingu reporter intervjueerida ka Otsaltit ennast. Kes Ida prefektina justkui poleks pidanud puutuma sellesse, et Tartu politseinikud, kelle põhitöö oli salaviina ja -suitsu arestimine ja hävitamisele saatmine, seda hoopistükkis omastasid ja vabal ajal salaküttimisega tegelesid.

Nutikas reporter tabas n-ö bulls-eye'd. Otsalti nägu moondus pingest, kuigi küsimused olid pealtnäha süütud. Kobamisi vastates otsis prefekt sõnu, kuigi küllap ta sel hetkel juba teadis, kes on järgmine. Ning et kõike, mida ta ütleb, võidakse kasutada tema vastu. Kasutagem siis üht Otsalti tsitaati: "Eks need inimese teod ja tegemised lähevad teinekord lahku. Ega me inimese sisse lõpuni ei näe, et mis siis tegelikult on." Eks ta nii ole tõesti.

Fakte prefektist

  • Otsaltile kuulub neljandik Eesti ühest vanimast kergejõustikurekordist - 4 x 400 m teatejooksus.
  • Mullu oli restorani Atlantis menüüs mõnda aega roog "Lõuna prefekt Aivar Otsalt soovitab": veise sisefileest medaljonid praetud kuningservikute, ananassi-maasika-oliivisalati, ahjukartulite, punase veini kastme ja ungaripärase terava tomatikastmega - 258 kr.
  • Kui Otsalt Ida prefektuuri kolis, võttis ta kaasa ametiauto Volvo Cross Country XZ70 uusima mudeli. Tarmo Kohvil on sama masina eelmine mudel.