TALLINKI MEESTE AFÄÄR TAEVALAOTUSES
Laevafirma Tallink suuromanikud teatasid, et on valmis üle võtma Estonian Airi. Lennufirma saatus on juba mitu aastat noatera peal, tema omakapital on ligi 26 miljoni euroga miinuses, firma toodab kahjumit, laenu annab vaid suuromanik ehk Eesti riik ning kõige tipuks uurib Euroopa Komisjon, kas riigiabi on üldse lubatud. Lätlaste Air Baltic, Põhjamaade SAS ja sloveenlaste Adria Airways said näiteks riigiabi kasutamisele tagantjärgi Brüsseli heakskiidu, ungarlaste Malev aga kukkus läbi ja läks pankrotti. Euroopa Komisjoni veenmiseks, et tegemist on reaalse päästeplaaniga, pidi majandusministeerium valitsuse ülesandel leidma uue strateegilise investori (konkurssi ei korraldatud nagu varasemate erastamiste puhul). Muidugi ei topi Tallinki mehed pead ahju, vaid investeerivad lennufirmasse alles siis, kui Euroopa Komisjon tunnistab riigiabi lubatuks ja riik kustutab laenud.
Loe lähemalt

KINGITUS KÕIGE TUGEVAMALE
Sa võid olla arvestuslikult miljonär, kuid elada ikka Mustamäe kortermajas, sest ei saa firmast raha kätte. Ja kõik on õige, sest firmas käsutab suuromanik.
Seda põhimõtet kinnitas äsja Riigikohus, kuhu jõudis Mihhail Gnidini soov saada dividende Eesti ühest edukamast tööstusettevõttest BLRT. Laevatehase suuromanik Fjodor Berman peedib kaasaktsionäre juba aastaid edukalt, sest võim ja õigus on tema poolel. Kuid kas see on ka õiglane, jätab ettevõttest hea mulje?
Loe lähemalt

KUUM KLIIMA LAASTAB VEINITÖÖSTUST
Prantsuse veinitöösturid muretsevad. Pudeli hea Bordeaux´ veini eest makstakse ka üle 1000 euro, kuid tootmine osutub üha keerulisemaks. Soojeneva kliima tõttu ei suuda viinamarjad enam öösiti ega talviti puhata. Erakordselt tugevad tormid (tuul, äike) hävitavad mõnekümne minutiga tuhandeid hektareid kõige paremat viinamarjasaaki.
Loe lähemalt

EESTI PANK PIIRAB JAHEDAT TURGU
Eesti Pank teatas piirangute kehtestamisest kodulaenude andmisele. Need peavad välistama uue buumi tekke. Kuid kinnisvaraturg on juba jahtumas, sest hinnad on liiga krõbedad. Kodulaenude kuukäive on umbes 75 miljonit eurot ehk kolm korda väiksem kui buumi ajal kaheksa aastat tagasi. Laenude kogujääk pole viimastel aastatel kasvanud.
Loe lähemalt

UUS KAUBANDUSLIIDER TULEKUL?
Mõelda tasub suurelt! Hiina veebikauplus Alibaba, mis hiljuti startis suure eduga New Yorgi aktsiabörsil, teatas, et kavatseb lähema paari aasta jooksul onlain-müügi käibelt mööda minna Walmartist. Mullu oli Alibaba käive suurem kui Amazonil ja eBayl kokku.
Loe lähemalt

SADAM TELLIS NELI PRAAMI
Tallinna Sadam sõlmis Poola ja Türgi firmadega lepingud kokku nelja praamlaeva ehitamiseks, mis peavad kahe aasta pärast hakkama sõitma mandri ja Lääne-Eesti saarte vahel. Praegu praamiäri pidavad Olav Miil ja Vjatšeslav Leedo võivadki osutuda kaotajateks. Riigiametnikud naeravad, et las nad viivad siis oma laevad Kanadasse – veel mõni aeg tagasi ohjasid praamiäri peremehed riiki ähvardusega, et võivad viia laevad teisele poole ookeani ja mis siis küll saab.
Loe lähemalt


Moskvas on avatud nn patriootilise karikatuuri näitus. Putin vs Obama

Ühel pildil on kujutatud karateka Putini oskuslikke ent samas isalikke lööke üleannetuks muutunud Obama-jõmpsika tagumikule.
Jutud ja arutlused selle üle, kas uus külm sõda on alanud või on see algamas või on see alles silmapiiril, muutuvad taoliste nähtuste taustal iseendale valetamiseks. See on uus külm sõda.
Ja see sõda on mõnes mõttes vastikum kui eelmine - omaaegne nõukogude propaganda kujutas lõputult proletaarset terasevalajat materdamas kõhetut frakis ja silndris Uncle Sami, kuid mitte kunagi ei mindud nii kaugele, et kujutada äratuntavate näojoontega NLKP peasekretäri tümitamas mõnda äratuntavate näojoontega USA presidenti.
Moskvas ületatakse ulja hoolimatusega selliseid piire, mille ületamisest hoidus isegi nõukogude riigi juhtkond.
Loe lähemalt

Samast asjast, aga teise nurga all kirjutavad Briti lehed.
Probleemiks on vene propagandakanali Russia Today laienemine Briti saartel.
Eetriaeg pikeneb, "uudised" lähevad aina rajumaks. Palju tehakse tööd kõiksugu vandenõuteooriate levitamisega. Lääne kritiseerimisega. Otsese vale levitamisega.
Näiteks olla Bosnia sõja massimõrv Srebrenicas, kus serblased tapsid tuhandeid Bosnia muslemeid, Lääne propagandistide väljamõeldis.
Venemaa "soft power" võtab võimust.
Loe lähemalt

Kliimaeksperdid on andnud ÜROle üle analüüsi kasvuhoonegaaside edasise atmosfääri paiskamise ennustatavatest tagajärgedest.
Probleem süveneb, sest arenguriigid, kes tahavad saada arenenud riikide klubisse, põletavad fossiilseid kütuseid aina suuremates kogustes.
Teadlaste arvates on ees väga rasked ajad. Väidetavasti pole teadusmaailm nii karmi sõnastust varem kasutanud.
Loe lähemalt
ÜRO peasekertär kommenteerib: “Science has spoken. There is no ambiguity in their message. Leaders must act. Time is not on our side.”
Loe siit

Ka EL-is räägitakse aina karmimaid sõnu.
Saksa kantsler Angela Merkel teatas, et ta võib lõpetada püüdlused hoidmaks Suurbritanniat EL-is.
Midagi niisugust pole Berliinist seni kõlanud.
Põhjuseks see, et David Cameron on lubanud kehtestada EL-i mandririikidest sisseträndajatele teatud kvoodi, mida ei tohi ületada. Berliini pahameele põhjuseks on see, et niisugune piirang oleks teravas vastuolus EL-i põhimõtetega.
EL ilma Suurbritanniata? Väga oleks väga kummaline olukord.
Loe lähemalt