Läbimüük kasvab sessi ajal

Saksamaal valmistatavat Glutafekti Eestis tutvustava firma PMS Tallinn tootejuht Riho Uusmaa tunnistab, et toote läbimüük eksamiperioodil suureneb tuntavalt.
“Kevadeti on olnud lausa ostubuum,” kinnitab ka Tallinna Tõnismäe apteegi proviisor-nõustaja Aino Itra.
Samas ei saa Uusmaa sõnul mingitest ülikasumitest rääkida. “Lapsed ei ole mingi arvestatav sihtgrupp, kui müügist rääkida.”
Peale flaierite on toodet sama tekstiga tutvustatud ka üliõpilaslehtedes. “Ei saa öelda, et see oleks suur, totaalne reklaamikampaania,” hindab Uusmaa. “Peamiseks soovitajaks Glutafektile on ikkagi spetsialistid – arstid ja apteekrid.”
Kuigi tehtav reklaam on seadusega kooskõlas ning nimetatud preparaati müüakse apteegis igaühele ilma retseptita, on trend mõnegi asjatundja meelest ohtlik – noori harjutatakse tarvitama toidulisandeid ja ergutusvahendeid. “Lisaks on teismeline väga aldis trendi järgima. Kui klassis keegi võtab mingit preparaati ja kiidab, siis saavad varsti ka ülejäänud 30 õpilast glutamiinhappe abil õndsaks,” lausub Wismari haigla psühhiaater Piret Visnapuu.
Ehkki need toonikumid ei tekita füüsilist sõltuvust, võib neist tekkida psüühiline sõltuvus, mis halvemal juhul võib viia vajaduseni üha tugevamate arstimite järgi. Apteeker Itra toob välja veel kaks ohtu. Esiteks on omapäi toidulisandeid võttes siiski üledoseerimise oht, sest pole teada, kuidas väsinud organism reageerib. Teiseks võib “kontsentratsiooni- ja õppimisvõime langus, mõtteblokaadid ja suutmatus ennast väljendada,” mille Glutafekti reklaam paneb vaimse pingutuse süüks, viidata hoopis mõnele tõsisele haigusele.

Tarbijakaitse kontrollib

Vanasti õpetati, et vitamiine peab võtma r-tähega kuudel ehk pimedal aastaajal. Kui lapsevanemad turgutasid end ülikoolipäevil kofeiinitablettidega, siis moodsal noorel on võimalik valida erinevate ergutite vahel, alates toidupoodides müüdavatest energiajookidest ja toniseerivatest toidulisanditest kuni idamaa ravimtaimede ja kallite erivitamiinideni.
Ravimiameti ravimiinfo ja kõrvaltoimete büroo juhataja Maia Uusküla sõnul on Glutafekti lendlehes mitmeid ebamääraseid väiteid ja ütlusi. Seetüttu suunati see edasi Tarbijakaitseametissesse, et selgitataks välja, kas tarbijat mingil moel eksitatakse.
Riho Uusmaa veenab, et Glutafekt on täiesti ohutu. Tema sõnul tuleb teha selget vahet toidulisandite ja ravimite vahel. “Kõik, mis on toidulisandid, nende tarbimine on vabam,” leiab Uusmaa. “Kõik, mis on ravimilaadsed preparaadid, nende puhul tuleb täpselt järgida juhiseid. Kõike tuleb teha mõistlikkuse piires.” P>

Suurimad ohud ja kõrvalnähud noortel võivad olla:

* Allergia. Kurnatud organism on altim ka ägedaid vastureaktsioone andma. Eriti ohtlik on korraga tarvitada mitut preparaati.

* Kiiresti kasvav organism ei talu ka eksperimente erinevate ainetega nii hästi kui täiskasvanu oma. Seetõttu ei sobi pojale sama preparaat, mis andis isale hea enesetunde.

* Teismelise närvisüsteem on väga tundlik, suur kogus toonikuid võib häirida unerežiimi, nii et kokkuvõttes kurnatus süveneb.

* Ise katsetades võib tõsise haiguse maha magada.