Alkohol võetakse puhvetist müügilt ära. See pole aga teleinimestele kuigi suur kaotus, sest üle tee on just avatud restoran Kungla – ongi õdusam koht! Kungla saab telerahva seas nii populaarseks, et seda hakatakse nimetama neljandaks stuudioks.

Ilmneb uus häda: kui enne sai Pandi kätte telemaja puhvetist, siis nüüd istub ta restoranis.

Alkohol pannakse telemaja puhvetisse tagasi.

Otse-eetris on diktor Enn Eesmaa. Korraga kukub talle pähe tagataust. Eesmaa ei tee väljagi, loeb rahulikult edasi. Järgmisel päeval tuuakse Eesmaad koosolekul diktoritele eeskujuks: “Vaat niimoodi peab diktor lugema. Kas või sureb,

aga loeb edasi!”

Telemaja puhvetis oli väga populaarne kokteil Hardi Tiidus, mille koostisse kuulus 100 grammi vahuveini ja 50 grammi likööri Vana Tallinn.

Tiidus jõi ja selgitas: “Vanas Roomas öeldi, et need on lollid, kes joovad veini lahjendamata.”

Rumalamatele selgitas Tiidus veel, et vanal ajal polnud Roomas kanalisatsiooni. Vesi oli reostunud ning joogiks kasutatigi ainult veini, mida lahjendati vähese veega. Tiidus ise asendas vee likööriga.

Diktor loeb saatekavateadet. Korraga tunneb, et keegi rändab üle jala. Hiir! Hirmsasti ehmunud diktor tõuseb jalgupidi toolile ja televaataja näeb eetris sääri.

Ühed tahavad uskuda, et see oli Alice Talvik. Teised jälle, et Ruth Peramets.

Saatevõtted on Haapsalus. Pärast pikka päeva läheb administraator Jaak Tammearu hotellituppa magama, teised kolleegid siirduvad pidutsema. Öösel raputab operaator Enn Valk magavat Tammearu: “Kuule, Jaak, mis magad siin, Moidela tahab sinuga homset võttepäeva arutada! Mine kohe tema juurde!”

Unine Tammearu tõmbab

püksid jalga, särgi selga ja marsib Moidela Tõnissoni ukse taha.

Koputab. “Moidela! Mina, Jaak siin!”

Vaikus.

“Moidela, ära jama, ma ei saa kõva häält teha, teised magavad! Mina olen siin! Ise ju kutsusid!” sosistab Jaak kõvasti.

Möödub tükk aega, Moidela avab ukse. Peas kohev müts, näos kreemivaalud, seljas hommikumantlike, mis lööb Tammearu tummaks. See on niivõrd… õhuline.

“Kuulge, noormees,” sisistab unine Moidela, “mida te endale lubate?”

Jaak vastab: “Kuule, Moidela, ära jama, lase mind sisse!” ja hüppab tuppa.

Veidi aja pärast avaneb uks ja väljub löödud Tammearu.

Ta on vallandatud.

Tammearu saab ninanipsust aru alles siis, kui kolleegid nurga taga naerma pahvatavad. Vallandamiskäsk kehtis kuni selle hetkeni.

Ühte kooli on vaja minna lapsi pildistama, kuid telemaja fotograafil on väga kiire. Toimetaja Ede Kõrgvee mahitab fotograafi: “Mis see saalitäis lapsi sul ära teha ei ole? Hüppad korra läbi ja ongi valmis!”

On 1. aprill ning “AK” toimetaja Kalev Vapper annab diktoritele ettelugemiseks enda kirjutatud naljauudise: “Pärast pikaajalisi uuringuid on Eesti ornitoloogid teinud kindlaks, et rabakana läheb õhtul magama ja ärkab hommikul üles.”

Õhtused diktorid Harri Kingo ja Mare Taimre vaatavad teksti üle ning kehitavad õlgu. Kumbki ei näe seal nalja. Kingo tänab endamisi taevast, et tema ei pea Vapperi lollust ette lugema.

Saade algab, järg jõuab rabakana uudiseni. Mare Taimre alustab reipalt, kuid hakkab ühtäkki itsitama. Tema kõrval istuv Kingo hakkab Taimret vaadates omakorda naerma. Taimre loeb uudise naeruga võideldes lõpuni, kuid Kingo on paanikas – ta ei saa naeru pidama, aga kohe tuleb lugeda ette ilmateade.

“Homne ilm,” alustab Kingo ja purskab otse-eetris naerma. Võtab end kokku, kuid suudab vaid öelda: “Mare, loe sina!”

Mare Taimre on naernud end selleks ajaks kummuli lauale.

Naeruga võitlev Kingo ei suuda öelda muud kui: “Homme lubatakse meile ilma.”

Pärast sai toimetus palju tänukõnesid ja -kirju väga hea 1. aprilli saate eest.

On pühapäev, telemaja akna taga sajab peenikest seenevihma ning diktor Alice Talvik läheks sellise ilmaga meelsamini hoopis metsa.

Seega ütleb ta pärast saate teadustamist: “Kui teil täna erilist põhjust toas istuda pole, siis mina läheksin seenele.”

Järgmisel päeval saab Alice Talvik käskkirja.

Põhjendus: diktor saatis vaataja seenele!

Diktor Merle Randma kannab grimmitoas riietel kitlit ning Urmas Ott näeb seda. Vaatab ja kostab: “Oi, mu emal on ka niisugune, sa tekitad mulle koduse tunde.”

Sellest lausest saab aastaid kestev omavaheline parool. Kui Merle tahab Urmas Otiga rääkida, ütleb ta ikka: “Tule, ajame juttu, ma tekitan sulle koduse tunde!”

Diktor Harri Kingo alustab “AK-s” uudist otsekõnega: ““Mehed, on aeg tööle hakata,” nii ütleb igal hommikul papagoi Gena oma kasvatajale.”

Harri Kingo imestab siiani, kuidas võis “Aktuaalne kaamera” laskuda nii madalale, et tsiteeris lindu!

Enn Eesmaale kukub otsesaate ajal prožektor pähe. Eesmaa jääb ootamatus olukorras väärikaks ning viib jututeema päikeseloojangule.

Gunnar Hololei ja Toomas Uba olnud nii kõvad isiksused, et ei mahtunud koos ühte reportaaži tegema.

Kui pikamaajooksja Enn Sellik tuleb NSV Liidu meistriks, räägivad Hololei ja Uba viimased paarkümmend sekundit koos. Kumbki ei taha vait jääda. Televaatajal on aga raskusi saada teada, kuidas Sellikul läks.

Hagi šein teeb dokumentaalfilmi “Dialoog”. See räägib ühest brigaadist, kes peab töötama ebainimlikes tingimustes.

Kui telemaja juhtkond näeb filmi, kästakse 29 minutist välja lõigata 24. Šein võtab paar päeva mõtlemisaega, kuid siis sureb Brežnev. Kõik 29 minutit jäävad filmi alles.

Urmas Ott läheb telemaja puhvetisse. Näeb, et leti taga on uus baaridaam.

Ott ütleb: “Kuulge, neiu, te olete vist uus. Kas te ei tea, et kell kolm keeratakse juustusaiadel juust teistpidi, muidu on ääred juba ülespoole.”

Seletuskiri E. Anupõllule: “6. novembril 1982. a tööülesannetest vabal päeval viibisin ebakaines olekus töökoha ruumides, põhjustades inetu seisukorra.

Pärast vestlusi töökaaslastega lahkusin, kusjuures Teie olite seda kategooriliselt nõudnud. Pean oma käitumist pühadeaegsel õhtul häbiväärseks nii kaastöötajate kui ka juhtkonna ees. Kuna olen suutnud end varasemate juhtumite järele töö suhtes kokku võtta, siis luban ma viimasest intsidendist tõsised järeldused teha ja oma töökaaslaste toetust õigustada.”

Sporditoimetuse peatoimetus arutas oma üldkoosolekul 10. nov T. Tammaru käitumist, mõistis selle rangelt hukka ja teeb ettepaneku karistada

T. Tammaru eetrikeeluga 1. detsembrini k.a. T. Uba

Seletuskiri ETV juhtkonnale:

“Saade “Raudmees”, mis oli otse-eetris 23. nov k.a, jäi seitse minutit lühemaks režissööri küündimatuse tõttu. “

Režissöör Nele Laanjärv /allkiri/

“Minu arvates tingis saate vajakajäämise pikkuses toimetaja ebaprofessionaalsus.”

Toimetaja Üllar-Vahur Kersna /allkiri/

“Ja minu arvates tingis saate vajakajäämise pikkuses vastutava toimetaja vastutustundetus.”

Vastutav toimetaja Reet Oja

/allkiri/ 28. nov 91