Läti allikad seostavad antud episoodiga ka Skandinaavia ühe suurima kinnisvara- ja ehitusfirma NCC Läti tütarfirma NCC Konstrukcija juhti Priit Toomingas, vahendab kompromat.lv nädal tagasi avaldatud artiklis. Süüdistuse kohaselt üritas ta vahendada altkäemaksuvõtjatele üle miljoni eesti krooni suurust pistist. Eestlase juhitud arendusprojekt oli Riia äärelinnas asuva 3,5 hektari suurusele alale ligi 500 korteriga elamurajooni ehitamine. Projektiga läks algul kõik hästi, kuid siis selgus, et alale ei laiene Riia üldplaneering ja ehitada ei saa.

Eesti Päevaleht kirjutas siis, pea aasta tagasi, et Läti korruptsioonivastase võitluse büroo selgituse järgi algas Toomingat puudutav juhtum 2007. aastal, kui linnaametnikud lubasid 60.000 euro ehk ligi 940.000 krooni eest suruda Riia linnavolikogust läbi otsuse, millega ettevõte NCC Spilve Development saab loa ehitada Riia äärelinna Dzirciema tänavale elurajoon. Algsest summast jäi linnavalitsuse ametnikele aga väheseks ja protsessi käigus küsiti ehitusloa väljastamise eest juba 80.000 eurot ehk 1,2 miljonit krooni.

Raha pidi asjad korda tegema, kuid Läti korruptsioonivastase võitluse büroo jõudis vahele. Kas aga Toomingas ka tegelikult midagi vahendas, pole eelmainitud Läti allikate andmeil tõestatud.

Kuid Läti väljapressijate suhtes on palju olulisem episood miljoni euro (!) suurune altkäemaks 2004-2005 aastail (osa sellest anti ka üle). Ning pealekauba üritasid altkäemaksuvõtjad lüpsta isegi äri, mis oli seotud Vene oligarhi Oleg Deripaskaga - kahe kõrghoone ehitust Riia kesksel saarel ärikvartalis. See aga ei läinud läbi, sest väljapressijad jäid hiljaks, kõik load olid juba antud. Siiski, projekti üritati pidurdada, ent edutult. Materjalidest selgub, et siis nõudis Štrams 5000 euro suurust „hüvitist" altkäemaksuvõtmise vahendajalt Riia linnaametnikult Raimonds Janitalt, kes paistab olema kohalik „Parbus".

Millega kõik lõppeb, on raske öelda. Täna ei õnnestunud Ekspressil Priit Toomingalt kommentaari saada.