Arv ületab inimese kujutlusvõime.

Näitlikustamiseks võtame tänavuaastase Eesti eelarve kulude osa, mis on 7,7 miljardit eurot ehk enam-vähem 10 miljardit dollarit. USA riigivõla eest saaks meie väike armas Eesti, meie “maasikavälu” (või oli ta “metsmaasikas”?) elada ühtejutti 1600 aastat.

Muruniiduki meetod

Ameeriklaste jõudmine sellise tulemuseni on omaette lugu. Viimasel poolsajandil on USAs olnud vaid viis eelarveaastat, kus elati ülejäägiga. Võlg kogunes igakordse otsusega, et me tegeleme selle probleemiga kunagi hiljem. Pärandame selle järgmisele põlvkonnale. Mingil põhjusel on nüüd tekkinud tunne, et ollakse ninapidi vastu seina ja tuleb hakata tegutsema, selmet asi veel kord tulevikku lükata.

1. märtsil jõustus Ühendriikide Kongressi tahtel kärpekava, mida on juba hakatud nimetama “muruniidukiks”. Nagu nimest aru saada, lajatab kärpekava ühtlaselt kõigile eluvaldkondadele. Ent kõige enam saavad “muruniidukilt” pügada sõjaväelased. Lähema seitsme kuu kestel peab kokku hoidma 85 miljardit dollarit ning sõjaväele langeb sellest kokkuhoiupingutusest tubli pool. See pole ühekordne kokkuhoid – kokkuhoiuprogramm kestab 2021. aastani.

Väidetavalt garanteerivad Ühendriigid praeguses maailmas 50 riigi julgeolekut. Need on USA väiksemad liitlasriigid, kes tunneks end “Suure Sõbra” sõjalise toetuseta suhteliselt hõredalt.

Kuna meie ajastu tungivaks üleskutseks on säilitada optimism, siis võime loomulikult täheldada igat masti ekspertide rahustavat sõnumit – ameeriklaste kärped relvajõudude eelarves ei tähenda keda kuraditki.

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist