“Mul on väga hea meel, et Anett suutis nii liivaväljakul Prantsusmaal, muru peal Wimbledonis kui Ameerikas kõva kattega väljakul nii hästi esineda. See näitab mitmekülgsust, mis on ühele tennisemängijale väga oluline omadus,” räägib noore tennisetalendi ema ja esimene treener Ülle Milk.

Ema tõmbab hoogu maha juttudel, mis ennustavad ta tütrele supertulevikku täiskasvanute hulgas. “Me oleme teel. Tuleb hoida silmad ja kõrvad lahti, teha õigeid otsuseid ning keskenduda rahulikult järgmisele astmele karjääritrepil. See on kõik, mida praegu tuleviku kohta öelda saab.”

Eks see tõsi on, et ajakirjandus iga vähegi andekat inimest supervõrretega kuldama kipub ja mõne staarihakatise ära rikub. Iseäranis Eestis, kus maailma tasemel arvestatavaid talente sünnib harva. Sestap on arusaadav, et iga mõistlik ema ja treener püüab kiidulaulu ohjeldada. “Tuleb veel kõvasti tööd teha.”

Kui ema on tennisetreener ja olnud noorteklassis riigi koondise tasemel mängija, on iseenesestmõistetav, kui tütargi tennisega tegeleb.

Kuidas ema oma tütre treenerina märkas, et laps on keskmisest andekam? “Anett oli kolmteist või nii, kui mulle hakkas paistma, et temast võib palju rohkemat tulla kui lihtsalt tubli sporditüdruk.”

Milk mõtleb viivu. “Asi on just tahtmises. Ta tõesti väga tahab. Ja veel. Anett on kogu aeg nautinud võistlemist. Ta muutub närviliseks, kui pole saanud võistelda.”

Viimati öeldu võib tunduda tühine detail, ent on ometigi ülioluline tippu püüdleva sportlase iseloomu koostisosa sihikindluse, töökuse, kannatlikkuse ja muu sellise kõrval. Spordihuvilised tunnevad miljoneid treeningute maailmameistreid, kuid neid, kes kõik oma võimed võistlustel suudavad välja käia, on üksikuid. Võistelda peab meeldima.

“See on ta parim omadus. Talle meeldib võistelda. Ütleks isegi, et võidelda. Kui Anett juba väljakule tuleb, siis ei karda ta keda kuraditki. Olgugi see temast suurem, võimsam ja eeldatavalt parem,” sõnab tuntud tennisetreener Andrei Lužgin, kes noort talenti kahe ja poole aasta jooksul treenis. “Just selle omaduse pealt on ta võitnud suuri mänge.”

Ei saa salata, et kui jälgid noorukese Kontaveidi arengut ning loed tema vägevatest tulemustest suurturniiridel, lähevad mõtted vägisi Kaia Kanepi peale. Ilmselt paljudel, kes vähegi tennise vastu huvi tunnevad. Kanepigi, erinevalt Eestis sageli levinud arvamusest, et meie inimesed on hilise küpsemisega, oli omal ajal noorte hulgas maailma parimate seas. Võitis Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste noorteturniiri. Ja nüüd on Kanepi täiskasvanute tennise tipus – maailma reitingutabeli 17.

“Teate, juba paar viimast aastat on proovitud Anetti ja Kaiat võrrelda. Aga pole mõtet. Üks on oma karjääri alustav tubli noortennisist, teine absoluutne maailma tippmängija,” ütleb Lužgin. Aga siiski, kui proovida võrrelda noort Kanepit tänase Kontaveidiga, on neis miskit ühist.

Lužgin, kes on ka Kanepit treeninud, on jupp aega vait. “Nad on ju iseloomult väga erinevad. Kaia oli ikka üsna endasse tõmbunud, Anett on lustlik, avatud. Nii on ka väljakul – Kaia mängis rahulikult kindla peale, Anett on ründavam, agressiivsem, riskeerivam.”

Kes on Kontaveidi eeskujud? Ema ütleb, et üht kindlat polegi. “Midagi meeldib talle Viktoria Azarenkast (valgevenelasest maailma esireket), midagi meeldib talle Maria Šarapovast (venelannast maailma teine) ja miskit Serena Williamsi (USA lahtiste meistrivõistluste ja Wimbledoni tänavune võitja) mängustiilist. Aga, jah, üht konkreetset lemmikut tal minu teada pole.”

Täna peaks Anett Kontaveit koos treener Märten Tamlaga Ameerikast Rootsi kaudu lõpuks koju jõudma. Viimati oli ta siinmail suve alguses. Nädala lõpus läheb noor tennisetalent edasi võistlustele Venemaale.

“Muidugi on mul vahel kahju, kui tema rändurielu vaatan. Ent selline on valik, üksnes Eestis olles vaevalt tippu jõuaks,” mõtiskleb Ülle Milk. “Õnneks on tänapäeval internet ja Skype, saame piisavalt suhelda. Näen teda pidevalt.”Anett KontaveitSündinud 24. detsembril 1995

Edetabelis juunioride seas neljas, täiskasvanute arvestuses number 439

Saavutus: tuli 13aastasena täiskasvanute Eesti meistriks

Tähtsaim võit: alistas tänavu veebruaris Tamira Paszeki (Austria), kes on praegu maailma number 31

Lohutav fakt: ka Urszula Radwańska, Martina Hingis, Boris Becker ja Roger Federer jõudsid US Openi noorteturniiri finaali, kuid kaotasid seal.