"Ma ikka arvan, et ei ole see nii kindel midagi," ütleb Veesaar ise. "Kui see nii oleks, siis komisjoni kokku ei kutsutaks – ega neil pole kah aega seal nalja teha!" Ta väidab, et talle tuli kandideerimise mõte endalegi ootamatult, kui Sirbist konkursikuulutust luges. Seda enam üllatanud tema avaldus komisjoniliikmeid.

Praegune teatrijuht Jüri Järvet ei suuda mõtet Anne Veesaarest tema kohal kuidagi taluda. “Esiteks teeb see valik kultuuriministeeriumi üldsuse silmis rumalaks ja teiseks on see solvav paljude, eriti Roman Baskini suhtes," leiab Järvet. Veesaare teatrist lahkumise põhjusena tänavu veebruaris nimetab ta näitlejanna tüli Roman Baskiniga.

"Meil on Annega olnud tõepoolest erialasel pinnal suuri konflikte," tunnistab Baskin. "Aga teatrist läks ta ära omal soovil."

"Mulle lihtsalt ei sobinud enam sealne õhk," ütleb Veesaar Ekspressile napilt. Kuid tunnistab samas, et niipea kui ta ukse enda selja tagant kinni oli tõmmanud, hakkas ta sinna tagasi ihkama. "Ma armastan seda teatrit väga ja mul on raske eemal olla. Seal tuleb lihtsalt aknad lahti lüüa, tuba tuulutada!"

Veesaare suust ei tule Baskini ega Järveti kohta ühtki paha sõna, kuid terav torge on tema jutus sees. "Kui minust saab direktor, siis ma tähtsustan näitlejat. Sest kes on paljas direktor ilma näitlejata? Mõttetu olevus!" Veesaar ei kavatse ka ise direktrissipostil näitlemisest loobuda, kuigi tunnistab, et kõigi ülesannetega korraga toime tulla on üpris keerukas. "Aga nagu ütleb Lüllemäe raamatukoguhoidja: ega perse sügämisegä ei saa midägi!" Ta usub, et tuleb toime.

Roman Baskin suhtub sellesse kriitiliselt. "Kui ta meil töötas, jäi tal näitlemiseks aega järjest vähemaks, lõpuks tahtis ta mängukava oma tegemiste järgi ümber teha," räägib ta.

Jüri Järvet läheb lausa nii kaugele, et tunnistab, et ei oskaks neid kaht - Baskinit ja Veesaart - ühes majas koos töötamas näha.

Anne Veesaare sobivusest juhi kohale ei taha kumbki juttu teha. "Kõigil võivad mingil hetkel avalduda varjatud võimed," ütleb Baskin ettevaatlikult. Järvet viitab aga Veesaare šõunaise ja meediainimese imidžile, mis ei sobivat nii tõsisele kohale nagu teatri direktori ametipost. "Väga hea kingsepp lihtsalt ei kõlba pimesoolt opereerima," kommenteerib ta. 

Veesaar ise arvab, et näitlejakogemuse tõttu on temas just rohkem võimet töötajaid mõista. "Tõsi, et selles töös tuleb teha ebapopulaarseid otsuseid. Aga kõike saab lahendada rääkimise ja suhtlemise teel."

Veesaare kaasprodutsent muusikalibisnisest Tarvo Krall arvab samuti. "Anne on hea puhver, ta suudab edukalt igasuguste inimestega hakkama saada. Ta pole selline, kes hakkaks väikest Napoleoni mängima."

Olgu kuidas on, kui Veesaar Vanalinnastuudio juhiks ei saa, lubab ta, et temast saab juht ühes teises asutuses. See on juba ära otsustatud. Ainult koha hoiab ta veel saladuses. Ta leiab, et juhtimine ja korraldamine sobivad talle. Seda näitab ka tema kogemus Eestis ülipopulaarseteks kujunenud muusikalide produtsendina.

Selles bisnises alustas Veesaar koos Mikk Purre ja Tarvo Kralliga päris tühja koha pealt. Esimene etendus oli "Kuningas ja mina". Alustuseks trükiti plakatid. Õnneks näitlejate kõlavad nimed müüsid, inimesed ostsid pileteid ja sellega maksid produtsendid reklaamikulud kinni. Kui veel raha sisse tuli, osteti kangas kostüümide tegemiseks. Ja nii ta läks.

Organiseerimisvõimest Veesaarel niisiis puudu ei tule.

"Ta on väga edukas ärinaine – vaadake, kuidas ta praegu augutäiteid organiseerib sellele, mis Estonia teater tegemata jätab," ütleb "Õnne 13" stsenarist Tõnis Kask, kes on aastaid Veesaarega koos töötanud. Kask kahetseb samas, et näitlemine Annet praegu kõige rohkem ei huvita.

"Kui ta ise sellesse teatri juhtimise asja ikka usub, siis saab hakkama küll," usub ka "Õnne 13" produtsent Raivo Suviste.

Just eneseusuga sai Anne Veesaar juhitud ka kahehooajalise telešõu "Õhtused jutud", kus tema kanda oli näitlejannale ootamatu usutleja roll. Pärast pikki kõhklusi nõustus ta selleks saama tingimusel, et saab saate formaati juurde panna rubriigi, kus ta koos külalisega ühe stseeni etendab. Veesaarele endale on "õhtujuttude" aeg hästi meelde jäänud. "See nõudis meeletult palju tegutsemist, aga vaevalt et mu saatekülalised ise teavad, kui palju nad mulle andnud on!"

Saate toimetaja Piret Suurväli iseloomustab Veesaart ka ajakirjanikuna ainult positiivselt: meeletult kohusetundlik, empaatiavõimeline, oskas inimesi rääkima panna.

"Näitlejana väga meeldiv partner, kergesti kontakteeruv," ühineb näitleja Eero Spriit kiitjate seltskonnaga.

"Miks kõik kiidavad, see on ju jama," arvab Veesaar ise tagasihoidlikult. "Keegi võiks ikka midagi halvasti ka öelda, ma olen ju tegelikult üks igavene nõid!"

Anne Veesaar

* Sündinud 4. juulil 1957

* Õppinud Valga 1., Tallinna 47., Tallinna 32. keskkoolis

* Töötanud hambaravipolikliinikus arsti abilise ja Tõnismäe haigla operatsioonisanitarina

* Lõpetas Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri

* Töötanud Rakvere teatris ja Vanalinnastuudios

* Praegu muusikalide produtsent

* Alates 1993 Mare Petersoni roll teleseriaalis "Õnne 13"