Tuiksoo algatas taimetoodangu inspektsiooni peadirektori Roland Nymanni suhtes ametkondliku sisejuurdluse, kui “grupp kodanikke” oli riigikontrollile lähetanud anonüümse, kuid detailirikka kaebuse.

Riigikontrollile koostatud vastuses teatas Tuiksoo, et on leidnud tõendamist, et inspektsioon sõlmis kaks lepingut peadirektori tütre Triin Nymanniga tõlketeenuse osutamiseks. 2001. aasta lepingu maht oli 8140 krooni ja 2003. aasta maht 3320 krooni. Lepingu sõlmis peadirektori asetäitja, kel olid vastavad volitused peadirektor Nymannilt.

Triin Nymann töötab põllumajandusministeeriumi nõunikuna ning oli ministeeriumi palgal juba 2001. aastal.

Roland Nymann ütles, et tõlketeenuse tellis üks inspektsiooni ametnik, kui selgus erakorraline vajadus dokumendi kiireks tõlkimiseks. “Lepingu kinnitas minu finantsala asetäitja üldiste volituste alusel, ilma et mina oleksin sellest otseselt teadnud,” sõnas Nymann.

Ministri kirja kohaselt leidis kinnitust veel väide, et peadirektoril oli kaks mobiiltelefoni, kuid nendega ei ületatud telefonikõnedele seatud limiiti. “Peadirektori seletuskirja kohaselt kasutas ajutiselt ühte mobiiltelefoni põllumajandusministeeriumi ametnik välislähetustes viibimise ajal,” kirjutas Tuiksoo.

Minister märkis samas, et inspektsiooni töötajate nimekirjast ei leitud kaebuses väidetud “surnud hingi” ning ka inspektsiooni riigihanked ja koolitusteenuse ostmised on olnud korrektsed.

Riigikontrolli pressiesindaja Sven Soiver kinnitas, et juurdlusele alusele pannud kiri oli anonüümne ning kandis 12 loetamatut allkirja. “Infot tuleb ikka kontrollida,” põhjendas ta anonüümkaebuse töösse võtmist, “Lihtsalt selle pärast, et kiri on anonüümne, me midagi kõrvale ei viska.”