Saatesari käsitleb Narvat (96% venekeelset linna) positiivsest aspektist. Seetõttu jääb sellest mulje kui järjekordsest integratsiooni pähemäärimisest kallile eesti rahvale. Näeme näiteks, kui tore on 9. mail Võidupüha pidada. Mulle see ei meeldi. Ei meeldi ka iseenesest loogiline mõttekäik, et kui võim on rahameeste käes, siis on halb; kui võim anda lihtrahvale, ei tule kah midagi välja – järelikult peab võim olema Edgar Savisaare käes.

Et ühe saate tiitrites esines “Jalski vabrik” (ilmselt mõtles kõneleja Joala vabrikut), näitab vist piisavalt, mis elu Narva viimased 60 aastat elanud on.

Ilma kommentaarideta hurraaoptimistlike nõukogudeaegsete kaadrite pikkimine muudab sarja veidi sarnaseks “Lindiga”.

“Kui tulin, sain kohe töökoha!” meenutab Novgorodist pärit venelanna heldimusega 1976. aastat. Tõesti ilus aeg! Oleks neid uusi töökohti mõnikümmend tuhatki rohkem tehtud, poleks meil praegu ka keeleprobleemi.

Ainus helge moment oli ühe noormehe arvamus, et kui 1940. aastal toimus Eesti okupeerimine NSV Liidu poolt, siis 1944. aastal siiski vabastamine, “sest sakslased ei kavatsenud Eesti iseseisvust taastada”. See mõte väärib edasimõtlemist, seda enam, et sakslased, vähe sellest, kavatsesid suurema osa eestlasi hoopis Peipsi taha ajada. (Kuidas seda fakti orjameelsuses püherdajatele, kes saksa mundreis sõdinuile mälestussambaid ehitada ihkavad, selgeks teha, on muidugi iseküsimus.)

Mulle Narva meeldib. Kindlasti on see Ida-Virumaa ilusaim linn ja erinevalt üldisest arvamusest on siin päris palju ajaloo- ja ehitusmälestisi. (Viimaste hulgast kiputakse ära unustama Kreenholmi tehaste- ja elamutekompleksi). Kui veel Raekoja ja Aleksandri kiriku korda saaks, poleks Haapsalu või Kuressaare ees midagi häbeneda.

“Positiivne Narva” on huvitav ja hea sari. Paraku annab ta saatekavas üksikuna linnast ühekülgse pildi. Narvas on palju probleeme, osa neist tuleb sarjaski esile, aga üksnes äramärkimisena, loetelu korras. Selle kõrval peaks olema vähemalt üks TV-sari ka uurivat ajakirjandust. Lisaks saaks Narvast toreda tõsielusarja. Saata näiteks iga nädal paar eesti meediastaari Narvasse ja filmida, kuidas nad seal hakkama saavad. Märksa õpetlikum ja huvitavam kui mingi totakas üksik saar või džungel, mille ehtsusesse ükski üle viieaastane ei usu.

“Positiivne Narva”, viieosaline saatesari ETVs. Viimane osa eetris laupäeval 17. septembril kell 20.05.