Isikliku vara kaotus, vangistamine, ärikeeld – tema ärimehe-munad tahetakse maha lõigata. Vaimne hävitamine, füüsiline isoleerimine ning ristilöömine. Apananskile Eestis kuuluvad pangaarved ja kinnisvara on Keskkriminaalpolitsei juba arestinud. Apananskit süüdistatakse riisumises ametiseisundi kuritarvitamise teel.

Bergmanni pangandusliku tegevuse käigus kaotasid paljud hoiustajad ja ERA-Panga kliendid raha. Leonid Apananski tegevuse tulemusena kaotasid AB Elukindlustuse ja ASA Kindlustuse kliendid miljoneid kroone.

ERA-Panga ja AB Elukindlustuse pankrotihaldur Urmas Tross viitab inimeste riivatud õiglustundele.

“Apananski kantimistehingud on juriidiliselt kõrgel tasemel, kuid need on teeseldud tehingud,” hindab Tross.

Kes on Papa Apa

Kõik ajakirjanikud armastavad meenutada, kuidas Apananski toetas Isamaa-poiste plakatite trükkimist 9000 krooniga ja seejärel müüs neile 60 miljoni dollari eest relvi.

Raivo Palmaru nimetab teda 1996. aasta Sõnumilehes poliitikat, majandust ja allilma ühendavate struktuuride liidriks, keda ei tohi segi ajada allilmaautoriteediga. “Need on respekteeritud ärimehed, kes juhivad suuri ettevõtete võrke ning suhtlevad tipp-poliitikute ja kõrgemate riigiametnike tasemel.”

Sama versiooni kordavad ka Päevalehes avaldatud lindistused, millel vestlevad keskturu kangelased Jevgeni Bõkov ja Vadim Polištšuk, kes tunnevad hirmu nii Apananski ja Oleg Lvovi kui ka mustade ees, kes lubasid tellida killerid.

Apananski on seda versiooni alati pareerinud väitega, et tema ja Oleg Lvov (väidetav Eesti allilma juht – toim) on lapsepõlvesõbrad, kuid koos äri ei aja. “Kesklinna poisid, kes koos luurekat mängisid,” ütles ta 98ndal allakirjutanule.

Olles 80ndate lõpust tegev äris, teenis Apananaski tugeva ja kartmatu ning mis peamine, jõuka ärimehe imago. Kuid tema jõukus on täna, pärast ebaõnnestumiste rida, enam kui kahtlane. Mis juhtus aastal 1999, kui kindlustusfirmad kukkusid? Miks siis ei võtnud vägev mees oma kõhukast rahakotist paari miljonit dollarit ega lappinud paari augukest rebenenud bilansis?

Keskpärane lugu

Hoolimata börsikrahhist ja majanduslangusest oli Leonid Apananski 1997-1998 optimismi täis. Tema firma ASA Kindlustus  noteeriti Tallinna Börsil. Ta alustas suurejoonelise büroohoone ehitust Tallinna kesklinna Maakri tänavale.

Koos Andres Bergmanniga kaaluti EVEA Panga ülevõtmist.

Kuid eesootava sära ja õnne asemel tabas Apananskit üks ebameeldivus teise järel.

EVEA Pank läks põhja. Apananski kindlustusfirmad olid kahjumis ega suutnud täita kindlustusinspektsiooni uusi normatiive. ASA Kindlustuse kahjum oli 31 miljonit krooni ja selle varad otseses sõltuvuses büroohoone müügist.

Tema torn aga nõudis aina uut raha. Otsingutest hoolimata ei suutnud Apananski kaasata uusi investoreid ja ärid jooksid kinni.

Apananski viskles, teatas pressile aina uutest partneritest Londonis ja Ameerikas, kuid edu ega raha ei tulnud.

Tol hetkel novembris 1999 tunnistab Apananski Äripäevale: “Me kaotasime kõik oma investeeringud ja kogu raha, mis oleme sisse pannud. See on kokku kuus-seitse miljonit dollarit.”

Kuhu? Sellest ei saa aru ka pankrotihaldurid, kes andsid uurimise üle politseile. “Asi läks lihtsalt hapuks ja Apananski kantis rahad välja. Seejuures on tema skeemid võrreldamatult keerulisemad kui Bergmannil. Ma ei usu, et need õnnestub lõpuni paljastada,” arvab üks neist, Andres Hermet, ja palub end sel kohal mitte osundada.

Vähemalt 15,7 miljonit kaotati peahoone ehitusega

Mitme impeeriumi langus on ajaloos alanud tohutute mälestusmärkide ja hoonekolosside püstitamisega. Paljude firmade langus algab peahoone ehitusega.

Apananski torn oli plaanitud 12korruseline, pindalaga 10 500 ruutmeetrit. Ehitusmaksumus pidi jääma alla 135 miljoni krooni. Sinna kavatseti paigutada veerand Apananski kindlustusseltside reservidest. Seega oli äriplaan lihtne. Kindlustajad maksavad raha ja ärigeenius ehitab endale mälestusmärgi. Aga rahavoog katkes. Ühispanga 15protsendine intress on aga kinnisvaraarenduseks hullumeelne.

Maakri Ehituse pankrotihaldur Andres Hermet räägib: "Apananskil ei olnud piisavalt sissetulekuid, ainult väljaminekud. Saja miljoni kroonise Ühispanga laenu kõrval jäi ta omafinantseering liiga väikeseks.

Apananski majandusarvestused olid valed ja projekt – alates vestibüüli plaanitud skulptuurist ja lõpetades viimase korruse saunakompleksiga – liiga suurejooneline. Lisaks projektile tellis ta veel sisekujundustöid Šveitsist, lepingulise maksumusega 240 000 dollarit. Fassaadi katmiseks osteti Soomest 2,9 miljoni krooni eest spektroliiti – väga kallist kivi."
Maja ehitust juhtis Maakri Ehitus, mille omanik – Blue Chips Securities and Investments L.L.C (esindaja Tatjana Šulepova)  – ei teinud sentigi omafinantseeringut, kinnitab pankrotihaldur Hermet.

Küll aga ostsid Maakri Ehituse välja antud võlakirju AB Elukindlustus 8,65 miljoni krooni eest ja ASA Kindlustus 7,05 miljoni krooni eest – ning see raha ka kanti AS Maakri Ehitus pangaarvele. Kokku paigutasid Apananski kindlustusseltsid projekti 15,7 miljonit krooni, mille nad ka kaotasid.

Maakri Ehituse AS läks pankrotti. Hoone, kuhu pidi tulema Apananski kindlustusfirmade peakontor, müüdi 97,5 miljoni krooniga SRVle. Selle rahaga kaeti Eesti Ühispanga 111 miljoni kroonine laen, mille intressimäär oli 15 protsenti aastas.
Tegelik Ühispangast väljastatud laenusumma põhivõlana oli 88,9 miljonit krooni.

Ühispanga krediidijärelvalve osakonna juhataja Guido Gritsenko sõnul oli see tolle aja turusituatsioonis soodne laen.

 
Kantimisskeem

Kui lihtsameelsed Eesti ärimehed kasutavad tankistidena luusereid kuskilt jumalast unustatud väikeasulast paari tunni tee kauguselt Tallinnast, siis Apananski firmade raha kaob kaugele ja keeruliste skeemidega.

Neisse kohtadesse ei ulatu ei pankrotihalduri ega keskkriminaalpolitsei käsi.

Apananski lahendas oma mured ühe lepinguga. 19. augustil 1999 müüdi ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse kontrollpakid  Advantage Life Products’ile. Seejuures oli ühe aktsia hind 0,0001 krooni.

Sama lepingu lisaga omandas Westfield Financial Group S.A  kõik nõuded firma Blue Chip Investements & Securities vastu koos nõuet tagava hüpoteegiga ja kõik õigused tähtajalistele deposiitidele Iisraeli pankades.

Blue Chip Investments & Securities oli firma, mis sai näiteks AB Elukindlustusest 1,13 miljonit dollarit laenu, kuid kas see raha ka tegelikult liikus, ei oska pankrotihaldur Hermet meile täna kinnitada.

ASA-l ja AB-l oli Äripäeva andmetel Iisraeli pankades 90 protsenti hoiustest ehk kuni 54 miljonit krooni. Järgmisel hetkel laenati need hoiused Blue Chipile maja ehitamiseks, kokku mahus 44 miljonit krooni. Pankrotihaldurid ei ole seda raha näinud. Võibolla liigutati ainult pabereid. Sõnapaar "Iisraeli pank" tundub neile ebausaldusväärne.

Deposiidid võisid olla bluff – meile saadeti küll Iisraelist niinimetatud pankade kinnitusi nende deposiitide olemasolu kohta, aga kahtlen nendes kinnitustes sügavalt, arvab Hermet.

Urmas Tross hindab veidi teisiti: ”On põhjendatud kahtlus, et nimetatud tehingu tegelik sisu ja eesmärk on AB Elukindlustuse varaliste õiguste üleandmine äriühingule Westfield Finances ning aktsionäride soov vabaneda võimalikust vastutusest AB Elukindlustuse kindlustusvõtjate ja teiste võlausaldajate ees veeretades selle tundmatu taustaga ostjale – offshore-äriühingule Advantage Life Products.

Seega on enamusaktsiate müügi tehingu näol ühelt poolt tegemist teeseldud tehinguga, mis on tehtud selleks, et varjata tegelikku tehingut – s.o varaliste õiguste tasuta loovutamist AB Elukindlustus AS-lt äriühingule Westfield Finances ning teiselt poolt näiliku tehinguga selles osas, mis käsitleb nn varade vahetust ja aktsiate müüki.” 

Tehinguga tekitati 20-30 miljonit krooni kahju AB Elukindlustuse klientidele, arvab Tross. 

Ainet mõtisklemiseks

Eestis ei ole rikkaid poliitikuid. Eestis ei ole ka majanduslikult kindlustatud poliitikuid. Ajal kui poliitik ei ole võimul, võib ta sattuda suurde raskustesse oma jooksvate kulude katmisel. Nende vaeste poliitikute ehk peost suhu elajate seas on ka Edgar Savisaar.

Raskel hetkel toetus ta ikka sõpradele, kellede hulka kuulus ka Leonid Apananski. Nii ilmusid ka viimaste valimiste eel välja väited, et Westfield Financial Group on finantseerinud Savisaart.

Apananski on ise ajakirjandusele kinnitanud, et 1999 ei kuulunud nimetatud ettevõte enam temale.

Savisaare Londoni-retke suhtekorraldusarved maksis Apananski kinni 1997 aasta lõpus, kui tal läks veel kõik hästi.

Võtame tsitaadi Postimehest.

“Kuigi Leonid Apananski väitis Postimehele antud intervjuus, et firma Westfield oli juba 2000. aastal talle võlgu ja on ka praegu, kandis Apananski 2000. aastal Westfieldi kontole kokku 250 000 krooni. Lisaks kandis Apananski kaks korda Westfieldi kontole 30 000 krooni laenu tagasimaksetena ja tema elukaaslane Marica Lillemets kandis Westfieldi kontole 380 000 krooni.”

Seega jääb üles küsimus, kui palju oli ikkagi Apananskil raha pärast 90ndate lõpu kaotusi. Ja kui tal oli, siis kelle oma see tegelikult oli? Ja miks peaksid tema ja tema elukaaslane Lillemets kandma raha offshore'i? Võlad?

Apananskil ei jätkunud raha, küll aga enesekindlust.

Guido Gritsenko Ühispangast meenutab Apananskit kui enesekindlat ja osavat ärimeest, kes ka rasketes olukordades pead ei kaota.

Marica Lillemetsa mobiiltelefonile saab ainult teateid jätta. Apananski kinnitab, et on Eestis, kuid ei soovi kommenteerida, vihjates et kõik on väljamõeldis. 

"Kui palju vara teil arestiti?"

"See on isiklik asi. Küsige politseilt. "

"Politsei ei vasta."

"Mina ei pea ka vastama."

"Kas pankrotihaldurite oletused on õiged?"

"Nad teevad oma tööd. Ma ei ole kedagi neist silmast-silma näinud."

7. juunil 1999 läheb Maakri Ehitus pankrotti.

19. augustil 1999 toimub tehing, kus Westfield Financial Group S.A, AB Kindlustuse Grupp ja Leonid Apananski kui müüjad, kellele kuulus 2 399 803 ASA Kindlustuse aktsiat, mis moodustas 67,91 protsenti ASA Kindlustuse AS aktsiakapitalist, ja 1 830 326 AB Elukindlustuse aktsiat, mis moodustas 74,18 protsenti AB Elukindlustuse aktsiakapitalist, ning Advantage Life Poducts kui ostja sõlmivad nimetatud aktsiate ostu-müügilepingu. Äriühingut Westfield Financial Group S.A ja Leonid Apananskit esindas advokaadibüroo, aktsiaseltsi AB Kindlustuse Grupp Valeri Tshernõšov (kes oli ka AB Elu juhatuse esimees) ja Advantage Life Productsi esindas volikirja alusel Aser Sikk.

19. jaanuaril 2000 kuulutab Tallinna Linnakohus välja AB Elukindlustuse AS-i pankroti. Pankrotihalduriks saab Urmas Tross

Nõudeid on tunnustatud pankrotimenetluses summas 46 192 645 krooni, millest 36 643 780 krooni on kindlustusvõtjate nõuded ja 9 548 865 krooni teiste võlausaldajate nõuded, kellest suurim on Eesti Ühispank 9 000 000 krooniga. Käesolevaks ajaks on kindlustusvõtjatele välja makstud 12,6 protsenti nõuetest.

22. augustil 2001 alustatakse kriminaalmenetlust ASA Kindlustuse ametiisikute vastu, kes sõlmisid lepingud offshore-firmadega, millega tekitati võlausaldajatele kahju 38 miljonit krooni.

14. juunil 2002 alustatakse kriminaalmenetlust AS AB Kindlustuse Grupi nõukogu ja juhatuse liikmete suhtes, kes väidetavalt riisusid AB Elukindlustuse vara 48 miljoni krooni ulatuses.

27. jaanuaril 2003 annab uurija Eero Ergma uurimistulemuste põhjal prokurör Ilona Litvinova välja määruse Leonid Apananski kuriteos kahtlustatavaks kuulutamise kohta. Apananski on kahtlustatav riisumises ametiseisundi kuritarvitamise teel. Seejuures arestitakse Apananski vara. Uurimise lõppemise tähtaeg on 14. märts.

28. veebruaril 2003 lükatakse edasi Tallinna Linnakohtu eelistung kohtuvaidluses, kus pankrotistunud AB Elukindlustus nõuab oma endiselt omanikult ja nõukogu esimehelt Leonid Apananskilt 9 miljoni krooni suuruse kahju hüvitamist. Apananski ei ilmu kohtusse haigestumise tõttu. Eelistung lükatakse edasi 28. aprillile

Nõude alus – pankrotiseaduse punkt juriidilise isiku põhjendamatu kohustuste suurendamise kohta.

ASA Kindlustuse 1998. aasta majandustulemused

Koguti 125 miljonit krooni kindlustuspreemiatena

Sõlmimiskulud 28 protsenti

Kahjusus 60 protsenti

Töötasud 15,7 miljonit krooni

Administratiivkulud kokku 23,5 miljonit krooni

Tulud investeeringutelt 7 miljonit krooni

Kulud investeeringutelt 10,5 miljonit krooni

Aasta kahjum 31 miljonit krooni

Varad:

Maatükk 5 miljonit krooni

Aktsiad ja väärtpaberid 9,9 miljonit krooni

Fikseeritud tulumääraga väärtpaberid 8,8 miljonit krooni

Hüpoteek ja muud laenud 25,2 miljonit krooni

Enamik varadest oli kaasatud majaehitusprotsessi, nii et Veiko Hintsov (Deloitte & Touche) tunnistab nende turuväärtuse ebaselgeks. 

Intervjuu Apananskiga

Kui palju vara teil arestiti?

See on isiklik asi. Küsige politseilt.

Politsei ei vasta.

Mina ei pea ka vastama.

Kas pankrotihaldurite oletused on õiged?

Nad teevad oma tööd. Ma ei ole kedagi neist silmast-silma näinud.

Kas ajakirjanike oletused on õiged?

Kõik, mis te kirjutate, on välja mõeldud. Ma ei kommenteeri midagi.