See kelder kuulub Soome noorte ikoonidele Duudsonitele, kes oma neljapäevase enesehävitussaatega Neloneni kanalil meenutavad USA Jackasse, ent kumbki pole kummagi kloon.

Mõnes "Extreme Duudsonite" teleepisoodis näeb, mis nende "kontoris" tegelikult toimub - leegiheitjaga põletatakse seinu ja hirmutatakse kaasduudsoneid, peaga lömastatakse ventilatsioonitorusid ja lõhutakse kõike, mis ette jääb.

Intervjuu annavad mulle neljast Duudsonist kaks, Jukka Hilden (24) ja Jarno Laasala (25). Intervjuu vältel naeravad nad vahetpidamata, ja nokivad nina nagu koolipoisid. Tundub, et vigastusterohke Duudsoni-elu neile stressi ei valmista. Jukka laseb end intervjuu ajal diivanil koguni nii lõdvaks, et pistab käe püksivärvli vahelt kubemeni ja hoiab seda seal intervjuu lõpuni. 

Tervisekindlustus on teil ikka olemas?

Jukka: Natuke raskusi tekib kindlustuse muretsemisega. Jarno üritas hiljuti ennast ära kindlustada, aga kindlustusagent tundis ta ära ja saatis minema. Kas Eesti annaks meile kindlustuse? Ma tahaks sellist kindlustust, et kui murran oma jala, siis saan tellida oma naisele suuremad rinnad.

Kumb oli enne, kas MTV "Jackass" või Neloneni "Extreme Duudsonit"?

Jukka: Seriaalid tekkisid enam-vähem ühel ajal, aga kumbki ei teadnud teineteise tegemistest. "Jackassi" hakati näitama USA MTVs kaks kuud enne meie esimest saadet, aga selleks ajaks olid meie saated ammu valmis filmitud ja monteeritud.

Milline on kõige "lahedam" vigastus, mille üle te uhkust tunnete?

Jukka: Baaris meeldib mulle rääkida, et mul on sõber, kel pole pöialt, ja see on tegelikult minu süü. Paari aasta pärast julgeme alles avalikult öelda, kuidas see pöial tegelikult küljest tuli, sest kindlustusele rääkisime raha saamiseks veidi teist juttu. Lõualuu on puru olnud, kaks korda olen murdnud selgroo... Tänu sellele, et Jarppil pole parema käe pöialt, saab ta linnalt tasuta invaliidi parkimissoodustuse.

Kuidas tüdruksõbrad ja vanemad trikitamisse suhtuvad?

Jarno: Eks nad on omamoodi harjunud sellega. Tüdrukutele ütleme alles pärast triki tegemist, mis me täpselt tegime, et nad ilmaasjata närvi ei läheks. Uues seriaalis löövad kaasa ka meie vanemad ja kommenteerivad meie tegemisi.

Jukka: Näiteks Jarppi isa ütles, et kui ta oleks teadnud, milliseks Jarppi kasvab, siis oleks talle rohkem vitsa andnud. Jarppi isa arvates on tema poeg ja Jukka kõige hullemad sõbrad, kes ühel lapsel võivad olla.

Kas saate tegemisel tuli tihti ette kordusvõtteid? Näiteks lohised auto järel, käed marraskil, ja siis kaameramees ütleb, et sorry, teeme uuesti?

Jukka: Kui nii juhtub, leiab kaameramees Põhjamaa kombe kohaselt "noa" oma seljast. Paar korda on juhtunud, et kaamera triki ajal ei töötanud – siis olime tõesti vihased... Kord hakkas operaaotor meie trikki filmima, aga kaameras polnud filmi...

Teie ja alkohol?

Jarno: Oleme selgeks saanud, et trikkide ajal ei tohi alkoholi tarbida. Purjus peaga läks Jukka suust šõu käigus kaduma 13 hammast ja murdus lõualuu. Jarno sai kolmanda astme põletuse pähe, sest püüdsime vale ainega tema juukseid põlema panna. Muidu armastame küll alkoholi.

Aga uimastid?

(Mõlemad.) Tugev ei uimastitele!

Kas olete Soome-Eesti-Soome viinarallist ka osa võtnud?

Jukka: Ei saa aru sellest viinarallist. See on meie arvates mõttetu. Oleme maalt ja ajame ise puskarit. Meie puskar on hea, sest meil on mitme põlvkonna jagu puskaritegemise kogemust. Aga suvel ostsime küll ühe kümneliitrise kohvri Saaremaa viina. 

Kui tihti pärast viga saamist mõtlete, et peaks millegi muuga tegelema hakkama?

Jarno: Tegelikult mitte kunagi, sest kaamerast on pärast hästi lõbus oma tegemisi vaadata. Valu on ainult natukeseks ajaks, aga video on igavene.

Jukka: Kõige tähtsam on kahjurõõm.

Olete käinud ka väljaspool Soomet trikitamas. Miks Eestisse pole tulnud?

Jukka: Ei tea. Hea meelega teeks Eestis livešõu.

Jarno: Kui Eestis käime, siis oleme tavaliselt nii purjus, et meelde jäävad ainult tissid ja viin. Jarppi on meie Tallinna-ekspert.

Suvel panite maal maja põlema – kuidas korrakaitsjad sellesse suhtusid?

Jarno: Tegelikult polnud meil plaanis seda maja maha põletada. Kuna väljas sadas vihma, siis tegime köögilauale grillimiseks lõkke, aga juhuslikult läks lagi põlema ja tuli läks kiiresti laiali. Päästemeeskond naeris end poolsurnuks, kui kohale jõudis. Me imestasime, kuidas nad tule kustutatud said, sest nad pidid kaks korda vee järel käima. Õnneks sai maja päästetud.

Mis on uues "Extreme Duudsonite" hooajas uut?

Jukka: Kõige tähtsam on see, et Jarppi on 20 kilo juurde võtnud ja näeb nüüd väga sümpaatne välja. Uue hooaja saated on Duudsonite igapäevaelust. Rentisime suveks vana maamõisa, kus elame koos meie lemmikpõrsa Saatana ja valge roti Jeesusega. Meil on nüüd farmis ka hobune. Varem oli naabritega hea suhelda, aga vahejuhtum hobusega rikkus need asjad ära. Laenasime trikiks naabri hobust, Jarppi sidus end kelguga hobuse taha. Hobune ehmatas ja hüppas oma aiast välja ning otse teele, kus oli pargitud hulk autosid. Raske kelk lõhkus masinaid ja hobune sai hirmsa ehmatuse. Naaber on ka nüüd maruvihane!

Uues saates reisime Soomes, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas ning meie saatest võtavad osa pornostaar Rita Faltoyama, "Jackassist" tuntud Bam Margera, bänd Bloodhound Gang ja trikimootorattur Mad Mike Jones. Tänu Ritale näeb meie saates esimest korda tisse.

"Jackassis" tehakse trikke jänese-, gorilla- ja pandakostüümis, miks te kostüüme ei kasuta?

Jarno: Jackassi-vendadel on ilmselt fetiš higistamise koha pealt. Meil on Soomes saunad ja seal on juba piisavalt soe. Meil pole vaja palavat kostüümi selga ajada, et higistada. Nad on ka ilmselt linnapoisid ja neil pole koduloomi.

Lehmaga ratsutada olete proovinud?

Jukka: Me oleme ju maalt pärit. Kõik on lehmaga ratsutanud, välja arvatud Jarppi, sest ta on liiga paks ja me kardame, et lehmal läheks selgroog pooleks. Lehmaga saab sõita umbes 200 meetrit. Meile meeldivad rohkem hobused, sest nad on kiiremad. Kõige meeldivam asi lehmade juures on cow tipping – hiilid öösel magava lehma juurde ja lükkad ta suure hooga külili.

Millise muusika taustal on kõige parem trikke teha?

Jarno: Oleme aastaid kuulanud The Odorantsi, mis on Soome linnast Seinajokist pärit tuttavate kuttide ansambel. Aga muidu kuulame punki ja rokki nagu Ramones ja WASP.

Professionaalse kaskadööri karjäärile pole mõelnud?

Jukka: Mitte kunagi. Kaskadöörid planeerivad hästi täpselt asju ette ja see on liiga turvaline. Nad ei saa kunagi viga. See on igav.

Jarno: Tagatipuks on Jukkal ADD (keskendumishäired - toim) ja ta ei suudaks sellist karjääri taluda. Pealegi pole mõtlemine meie tugevam külg.

Infoühiskonna gladiaatorid

Meediaspetsialist Hagi Šein, miks on sellised saated nagu "Jackass", Extreme Duudsonit", "Hirmu faktor" jt nii populaarsed?

Miks inimesed üldse ekstreemsete aladega tegelevad? Või miks neile meeldib neid eriti pealt vaadata? See kuulub omamoodi inimese arhetüüpi, inimese biloogilise loomuse juurde. Peegeldab sügavuses peituvat agressiivsust ja on selle tasakaalustamise üks vorm. Tegemist on omamoodi mänguga, sisemise pinge maandamisega, mille juures ei ole vähetähtis läbielamise vajadus.

Kunagi võitlesid gladiaatorid - see oli vaatemäng. See on sama võitlus, ainult et teisel kujul - see on infoühiskonna gladiaatorlus.

Nii kaua, kui on eksisteerinud massikommunikatsioon, on tegeldud küsimusega, kas vägivalla näitamine televiisoris maandab pingeid või hoopis õhutab uuele vägivallale. Vastust ei ole. Ma usun, et pigem need maandavad sotsiaalset ja individuaalset agressiooni.