Lootused puhuti lõkkele suvel, kui Ottomar tuli noorte seas Euroopa meistriks nii kiir- kui välkmales. Detsembris Pühajärve maleturniiril (8. koht ja viik Eesti esinumbri Kaido Külaotsa vastu) tekitas rätsepistes maletanud poiss furoori nii kohapeal viibinud publiku kui meediakanalite seas.

Urmas Randma, Pühajärve turniiri korraldaja: “Kui Ottomar võitis Läti parimat ­Miezist, siis kõik kohalolijad plaksutasid. Lätlane pahandas, oli isegi solvunud. Tema, proff, sai poisikese käest tappa. Ma pole mingi malespets, aga mu arust võitis ta ilusas stiilis. Kindlasti ta kaunistas seda turniiri. Temas on miskit, mis lubab arvata, et temast võik saada maailma tasemel tegija. Kehahoiakus, silmavaates, käteliigutuses – seda on raske seletada, aga kui näed, siis tajud. Üldse oli tal seal turniiril hetki, kus ta minu arvates ilmutas geniaalsuse märke.”

Kaido Külaots, Eesti esinumber, samuti omaaegne lapstäht: “Ottomaril tuleb väga raske, isegi otsustav aasta. Ta saab kolmteist. Mäletan, kui palju oli minul samas vanuses muid ahvatlusi – jalgpall, kergejõustik, muud mängud. Perekond peab palju toetama, et poiss malele truuks jääks. Õnneks on meedia näidanud tema vastu huvi ja see, usun, hoiab silmad säramas.”

Ottomar ise (usutluses Päevalehele): “Jalgpallitrenn toimub neli korda nädalas, aga ma jõuan sinna heal juhul ühe korra. Rohkem lihtsalt ei jõua. Male on tähtsam.”

Kaja Ladva, Ottomari ema (usutluses Õhtulehele): “Kui Ottomar oli kuue või seitsmene, oli küll igapäevane jutt: suurmeistriks! suurmeistriks! Aga praegu ei mõtle ega räägi me üldse, et ta võiks kunagi saada tippmaletajaks. Ka Ülariga ei aruta nad taolisi asju. Võtame kõik väga rahulikult.”

Ülar Lauk, Ottomari juhendaja alates detsembrist 2007: “Ma loodan, et te ei pane pealkirja stiilis Geniaalne Malepäkapikk. Ta ei ole geenius! Ta on tubli poiss, kes peab väga palju vaeva nägema, et jõuda tippu – arendama mõtlemisvõimet, analüüsivõimet. Vähemalt seni ei ole avalikkuse tähelepanu teda ära rikkunud.”

Olümpiavõitja Gerd Kanteri avastanud Raul Rebane: “Ta on poiss, keda maksab jälgida. Kahtlemata. Aga temast kõneldes, ja see on praegusel hetkel vast kõige tähtsam, tuleks toon hoida mõistlik. Kõigil, kes teda tänasel päeval ümbritsevad, peab olema tarkust. Väga palju tarkust. Mulle tundub, et praegu on selle asjaga hästi. Vanemad tunduvad olevat väga mõistlikud.” 

Nikolai Kunitsõn, maleblogi Vaadeldaja püsiautor: “Ottomar Ladva näeb välja nagu tavaline väike poiss – vaikne ja rahulik. Kuid malelaua taga ta muutub – tegemist on tõeliselt andeka noormaletajaga. Ma ei liialda, kui ütlen, et Ottomarile elab kaasa kogu Eesti maleüldsus.”

Hobimaletaja Roman Baskin: “Poisil on Euroopa tasemel tulemused. See on näitaja, ülejäänu on lihtsalt jutt. Nüüd on vaja seda võsukest hoolikalt kasta, väetada… Kui otsustada selle järgi, kui julgelt poiss viimastes voorudes suurmeistrite vastu mängis, siis… no potentsiaali on tal tublisti. Eks kiitmisega peab olema ettevaatlik. Siin pole mõtet kisada, et geenius tuli, geenius tuli! Kõik need mega- ja superstaarivärgid on ohtlikud värgid. Elus on nähtud palju andekaid, keda väga noorelt geeniuseks kutsutakse, kuid kellest lõpuks midagi ei saa. Inimesed on lõppude-lõpuks väga erinevad. Mõni keskmiselt andekas läheb läbi halli kivi, mõni teine langeb esimesest kuulist. Iial ei või teada, liiatigi nüüd, mil me räägime ikka lapsest. Põhiline on, et me maleliit ja süsteem teda hoiaks ja hoolikalt kasvataks.” 

Lauk: “Magnus Carlsenil on ületamatu fotograafiline mälu. Ka Lembit Ollil oli fenomenaalne mälu. Ehlvest on teistsugune. Tema trumbiks pole kunagi olnud mälu, vaid väga tugev strateegiline mõtlemine. Ottomar oskab analüüsida, partiidega töötada. Vanemaks saades see omadus kindlasti süveneb.” 

Külaots: “Ma arvan, et geenius või imelaps on liialdus. Ta on töökas poiss, kel keskmisest kõrgem huvi male vastu. Las ta areneb rahulikult. Uus aasta näitab, mis temast saab. 2009 oli talle ikka väga hea. Kui tempo püsib, võib sealt väga palju tulla. Põhiline on samasuguse suhtumise säilitamine.” 

Lauk: “Praegu on arengus see faas, kus tuleb käia palju rahvusvahelistel võistlustel. Sel sügisel toimuvad järjekordsed tippvõistlused – EM Adžaarias ja MM Kreekas. Peaasi, et toetajaid jätkuks. Äripäev ja AS Itella on seni aidanud, suure osa kulutustest kannab pere ise.”

Randma: “Temas on vaatamata noorusele väärikuse märke. Kaotused tõid talle pisara silma. See on oluline võitleja tunnus. Ses poisis on minu arvates see harvaesinev miski olemas.” 

Külaots: “See, kas Ottomar tõukab mind kunagi Eesti esinumbri kohalt, sõltub praegu rohkem minust enesest. Tunnistan – motivatsiooniga on, nagu on. Kuni mul suuremat motivatsioonikriisi pole, ei saa neil (Ladval ja Aleksandr Volodinil – meie teine noor täht) kerge olema.”

1. jaanuaril avaldatud uues male-edetabelis on esimest korda maailma esinumbriks kerkinud 19aastane norralane Magnus ­Carlsen. Selle nooruki karjäär meenutab raketi lendu. 12aastasena tuli ta kuni 12aastaste EMil kolmandaks, aasta hiljem jagas Norra meistrivõistlustel esikohta ja täitis suurmeistri-normi. Sestsaadik on Carlseni koht maailma edetabelis aina paranenud. 15aastasena jõudis ta 100 parima hulka. Alates 2009. aasta algusest teeb ta pidevat koostööd omaaegse maailma parima, Garri Kasparoviga. Just Kasparovit nimetab ka Ottomar Ladva oma suurimaks eeskujuks. 

Ottomar Ladva
Sündinud 17. juunil 1997 


;Treener: Ülar Lauk 

Saavutusi: Euroopa kuni 12aastaste meister kiirmales, Euroopa kuni 14aastaste meister ­välkmales, tavamale EMil kuni 12aastastest kuues, Euroopa Liidu meistrivõistlustel kuni ­12aastastest teine.