Kolm mahlakat riff-rock-kärtsatust – palad “Starfish Porn”, “My Eyes, the Flying Saucers” ja “7000000 Years” – veebist kergesti leitavalt tasuta demolt panid suitsusemat sorti traadimuusika sõpru tunnustavalt kulmu kergitama mitmel mandril. Esiletõstmise väärilist leidis Nevesises ka maailm suurim vastavat kogukonda koondav portaal stonerrock.com, kus seni oli Eesti plaatidest arvustatud vaid Rondelluse aastatetaguseid töötlusi Black Sabbathist. 

Lehe ilmumise ajaks on Eesti poisid Ken (trummid), Võsa (basskitarr), Erks (kitarr, taustvokaal) ja Jay Ray (vokaal) oma varbaga järele katsunud ka idanaabri lavalauad ning Peterburi festivalilt Doomsday Party loodetavasti ka kogemuste, tutvuste ja austajate võrra rikkamana tagasi jõudnud. Pisut aega enne väljasõitu jõudsin Erksilt ja Võsalt veel uurida, mis nende endi arust on see, mis bändist Eesti rock’i 2009. aasta uustulnuka on teinud. 

“Aus andmine üleliigsete kellade ja viledeta,” leiavad härrad. “Teeme palju proovi, tuunime hoolega lugusid ja anname võimalikult palju kontserte,” täpsustab retsepti Võsa. 

Demoplaadi märkimisväärselt heal tasemel kõlapildi eest vastutab Magnus Andre, keda seni on tuntud pigem laia profiiliga muusiku (Talbot, Melmac, Leech) kui helirežissöörina. Erks ütleb, et 2010. aasta sees ilmuv debüütalbum peab tingimata valmima sama mehe käe all. “Meie eesmärk pole leiutada jalgrattaid,” rõhutab Erks – põhimõte, millele bänd paistab olevat truuks jäänud ka žanrivaliku juures. Kui Nevesise kontserdil silmad sulgeda, on väga kerge end kõrbe-rock’i kuldaja Lõuna-Californiasse mõelda. 

Kui palun meestel loetleda nendele olulisi või huvitavaid ansambleid Eestist, on vastus suhteliselt ootuspärane: Smõuk, Talbot, Tolmunud Mesipuu, Tõele Näkku Vaadates Võib Näha Ükskõik Mida... Välismaa esitajate hulgast tõstetakse esile üllatuslikumaid rühmitusi, nagu Viaje a 800 Hispaaniast, Lowrider ja Black Bonzo Rootsist või Belgia bänd Hypnos 69. Meeldimise põhjused on aga mõlemal puhul samad – “Hea aus küte uute meeste ja ­uute saundidega!” kiidab Erks. 

Surutist ettekäändeks tuues nööris käibemaksutõus Eesti kontserdikorraldajate kõrid mullu kinni, mistõttu on eriti tervitatav, et siin tegutseb veel selliseid rahvusvahelise potentsiaaliga bände nagu Nevesis – kes ei süüdistagi igas negatiivses nüansis Kultuuriministeeriumi. “Kes ei suuda otsustada, istub kodus, raiskab teleka ees aega ja jääb kõigest ilma,” käratab Võsa muigamisi, kui küsin, millega meelitada kontserdile inimest, kes neist äsja kuulis ja on alles kahevahel. “Kuradi raisk! Igasuguste kahtlejate pärast ongi saalid tühjad, samas kui laval on über-cool’id bändid, saalis hea saund ja uksel soodne pilet.” 

Omavahel öeldes ei ole ka sohvasoojendajatest telerisõltlastel Nevesisest niisama lihtsalt pääsu: kodumaine krimisari “Kelgukoerad” on nende muusikat juba mitu korda heliriba ilmestama kaasanud. Aga kontserdil on parem, uskuge mind. 

* Nevesist saab kuulata-vaadata aadressilt: www.myspace.com/nevesisband