Ajalehe Lietuvos rytas andmetel reageeris näiteks Washington skandaalile nii, nagu oleks selliseid sündmusi ette oodanud. Väidetavalt ei ole enam kavas esialgselt 8. detsembriks kavandatud Bushi ja Paksase kohtumist.

Diplomaatiliste kanalite kaudu andis USA Paksasele teada, et temalt oodatakse selgeid vastuseid poliitikute hulgas ja kogu ühiskonnas ärevust tekitavatele küsimustele. Sel nädalal kohtus Paksas Vilniuses resideerivate NATO ja ELi suursaadikutega. Värskelt oma volikirjad üle andnud Ühendriikide suursaadik Stephen Mull sellest üritusest osa ei võtnud.

Paksase valimiskampaaniat 1,2 miljoni litiga toetanud Vene ja Leedu kodanik Juri Borissovas kinnitas oma lepingut presidendiga, kuid keeldub avaldamast selle detaile.

Ta ütles: "Leping presidendiga muidugi oli. Aga kuidas siis muidu? Annad raha – tere ja head aega?" Küsimusele, kas talle oli lubatud presidendi nõuniku ametikoht, vastas Borissovas: "Mis ma sel ametipostil teeksin? Saaksin mingi neli tuhat litti palka?" Borissovas kutsuti prokuratuuri, kust ta pärast neljatunnilist ülekaalumist väljus küll naerulsui, aga ilma oma kummagi passita. Ta andis ka allkirja, et ei sõida Leedust ära.

Borissovase kõrval on skandaali üheks kesksemaks tegelaseks tõusnud Kaunasest pärit, stomatoloogi haridusega Renata Smailyte (39), kes esines koos Paksasega mitmetel fotodel presidendivalimiste tulemuste teadasaamisel. Esmaspäeval avalikustatud julgeolekuameti raportist selgub, et just tema ja nõunik A?ase vahendusel toimus enamik presidenti kompromiteerivaid kontakte. Mitmed kohtumised toimusid Vilniuses eramajas, kus elab Marina Timofejeva, Anzori Aksentjev-Kikališvili tütre ema.

Esmaspäevast otseülekannet parlamendi erakorralisest istungist jälgisid presidentuuri töötajad otsekui kinoteatriks muutunud kohvikus. Kui mängiti ette julgeoleku esitatud lindistustelt kohta, kus Borissovas ähvardab tema valduses oleva teabe müümisega välisluuretele, pahandab üks nõunikest: "Tal ei ole midagi müüa." Seimases mängiti lindistused ette originaalis, televaatajad said kuulda pealeloetavat tõlget, sest kardeti keelekaitsjate meelepaha. Anzori Aksentjev-Kikališvili, Juri Borissovase, Renata Smailyte ja teiste telefonikõned kubisesid venekeelsetest vandesõnadest.

Parlamendis moodustati asja uurimiseks üheksaliikmeline erikomisjon, mida juhib sotsiaaldemokraat Aloyzas Sakalas. Komisjoni nimi on "Rahvuslikule julgeolekule võimalike ohtude uurimise ajutine parlamendikomisjon". Koosolekud hakkavad toimuma neli korda nädalas ja uurimistulemused tuleb esitada 1. detsembriks. Intervjuus arvas Sakalas, et kuigi seaduste järgi ei saa sellise komisjoni töö olla avalik, oleks taolise skandaali korral mõistlik, et Seimas annaks loa avalikult töötada.

Leedu ajakirjanduse põhjal
Zak Goldberg

Leedu Watergate

Teisipäev, 28. okt
Julgeolekuameti ülem Me?ys Laurinkus ütleb Seimase ees, et Leedus tegutseb aktiivselt Vene maffia.

Neljapäev, 30. okt
Telekanal LNK teatab, et eriteenistused esitasid parlamendi juhtkonnale andmed president Rolandas Paksase ja tema nõuniku Remigijus A?ase sidemete kohta rahvusvaheliste kuritegelike organisatsioonidega, s.h Vene allilma ühe liidri Anzori Aksentjev-Kikališviliga.
Paksas peatab nõunik A?ase volitused.

Reede, 31. okt
Riigikaitsenõukogu käsib uurida julgeolekuameti raportit. Seimase spiikri Arturas Paulauskase sõnul on raportis esitatud süüdistused "väga tõsised".
Paksas nimetab raportit vandenõuks.
Peaminister Algirdas Brazauskas kinnitab, et raport ei sisalda riigipead kompromiteerivaid materjale.

Laupäev, 1. nov
Ajaleht Respublika avaldab lõike raportist. Selgub, et Leedu kaudu käib keelatud relvaäri, terrorismi rahastamine, rahapesu jms.

Pühapäev, 2. nov
Leedu peaprokuratuur alustab kohtueelset juurdlust president Rolandas Paksase valimiskampaania heldeima sponsori Juri Borissovase tegevuse suhtes. Borissovit/Borissovast kahtlustatakse riigipea santažeerimises.
Leedu ajakirjandus teatab, et Borissovas väitis ühes jutuajamises, et tema ja Paksas sõlmisid kokkuleppe, mida riigipea tõrgub täitmast. Ärimees mainis, et kui Paksas jätab lubadused täitmata, saab temast "poliitiline laip".

Esmaspäev, 3. nov
Seimase erakorraline avalik istung. Seal avalikustatakse raport. Õhtul esineb president korraga kõikidel telekanalitel.

BNS