Samas, teinekord võib tekkida mõte mingi loo sünnitausta veidi täpsemalt kirja panna ning blogipostitus on ehk selle tarvis päris sobiv formaat. Täna hommikul tundus, et üks selline hetk ongi kätte jõudnud.Niisiis, et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et mõni aeg tagasi esitas Eesti Ekspress Kaitseministeeriumile avaliku teabe seaduse kohase teabenõude, millega taotles juurdepääsu küllalt suurele hulgale ministeeriumi valduses olevatele dokumentidele, mis puudutavad praegu Tallinnas rajatava vabadussamba saamislugu ja ehitusprotsessi.

Ministeerium, nii nagu seadus ette näeb, töötas meie teabenõude läbi ning kogus vastavad dokumendid kokku. Selle nädala esmaspäeval, 21. juulil helistasin ma Kaitseministeeriumi avalike suhete juhile Martin Jaškole ning samal pärastlõunal suundusin Kaitseministeeriumisse Sakala tänaval, et kokkupandud materjaliga tutvuda.

Tegemist oli küllalt mahuka dokumendihulgaga, mis hõlmas kõige erinevamaid pabereid: kirju, protokolle, valitsuskabineti memorandumeid, rahataotlusi, projektdokumentatsiooni, asukohaskeeme jne. Materjali kiire läbilugemine võttis kokku ehk mõne tunni.

Minu tähelepanu köitsid teiste seas mõned dokumendid, mis pärinesid 2007. aasta suvest. Tegu oli valitsuse korralduse alusel 2006. aastal moodustatud Vabadussõja Võidusamba ideekonkursi hindamiskomisjoni protokollidega.

Komisjoni iga koosoleku kohta koostatud dokument sisaldas esmapilgul üpris triviaalseid andmeid: koosoleku kuupäeva ja kellaaega, osa võtnud komisjoni liikmete nimesid, koosoleku juhataja nime (komisjoni esimees peapiiskop Andres Põder), koosoleku protokolli koostaja nime (Eesti Arhitektide Liidu direktor Ingrid Mald-Villand). Loomulikult oli kirjas iga koosoleku päevakord.

Koosolekute protokollid hõlmasid aga ka lisasid, milles olid ära toodud läbiviidud hääletusvoorude tulemused. Kahe koosoleku - 18. juuli ning 8. augusti koosoleku lisades olid hääletustulemused kirjas iga komisjoni liikme kohta nimeliselt.

Nägin, et need hääletustulemused kahtlemata omavad uudisväärtust, sel lihtsal põhjusel, et varem ei olnud nii täpseid andmeid konkursikomisjoni tegevusest kusagil avaldatud.

Üks detail. Nimetatud kahe protokolli lisad olid varustatud ka templiga „Asutusesiseseks kasutamiseks". Ent templile kantud kuupäeva järgi lõppes juurdepääsupiirangu kehtivus 2007. aasta augustis.

Kui ma oleks tolsamal hetkel hakanud neid templeid uurima lähemalt, siis ilmselt selgunuks, et keegi ametnik oli teinud mingi näpuka, sest piirangu kehtivusajaks tuleb selle märke järgi täpselt miinus üks päev, st piirang justkui lõppes juba üks päev enne selle kehtestamist.

Kas keegi oli tahtnud kehtestada neile paberitele mingi muu juurdepääsupiirangu või mis ajaks - võime mõistatada seda vist praegu üheskoos.

18. juuli protokolli lisas olid hääletustulemused 41 konkursile esitatud töö kohta. Märkisin neist üles ainult mõned huvipakkuvamad, st selle vooru võitjad ja mõne tuntuma projekti hääled.