Sel nädalal on nad Šveitsis Luganos toimuval õpilasfirmade messil. "Seal müüme nahkvöösid kallimalt, 100 krooni eest," lubab Merit. Ta õpib Rapla Vesiroosi gümnaasiumis ning loodab teenida kooliaasta lõpuks korraliku kasumi. Kelleks saada, ta veel ei tea. Siret teab – tema tahab teha kosmeetikasalongi.

Nad müüvad vöösid ühes boksis EBS gümnaasiumi õpilasfirmaga YouthFashion.  “Müüsime klassi peal aktsiad ja lasime saadud raha eest disainida ja valmistada 20 naiste toppi – särgikest. Loodame need Šveitsis hinnaga 600 krooni tükk maha müüa,” räägib firmajuht Martti Reinsalu EBS gümnaasiumi 11. klassist.

“Kõige keerulisem on saavutada kompromisse. Idee sündis oktoobris, aga alles detsembriks õnnestus see klassis läbi suruda. Jaanuaris tuli esimene toode. Disainis Kris Lemsalu Tallinna Tehnikagümnaasiumist, kes orgunnis ka õmblemise,” tunnistab Reinsalu.

Äri nagu mäng

Rapla tüdrukute õpilasfirmat Titay juhendab õpetaja Margot Sarv.

“Müüa võib laatadel ja koolis sularaha eest. Pangaarvet ei tohi olla ja makse ei pea maksma ning raamatupidamine on lihtsustatud. Aga muidu on see ikkagi äri. Läbi mängitakse firma loomine, turu-uuringud, tootmine ja firma likvideerimine,” räägib Sarv. “Kui tahame reisida, siis tuleb leida siiski sponsorid. Messile sõitmise raha korjasime Rapla pealt piskuhaaval.”

Margot Sarv on käinud varem õpilasfirmade messil Norras. “Lapse areng on silmnähtav. Kogu Euroopa on koos ja kaup tuleb ikka võõrkeeles maha müüa.”

Õppetöö käib Ameerika Ühendriikide haridussüsteemis aastaid kasutatud programmide alusel,  mida Eesti oludele on kohandanud sihtasutus Junior Achievement Arengufond.

“Õpilasfirma tegemine annab võimaluse õppida läbi mängu. Lihtsalt majandustõdede tuupimine oleks tunduvalt igavam,” leiab Sarv. “Ja peamine – õpilasfirma annab lapsele usku, et kui jäädakse kõrgkooli ukse taha, et ka siis on midagi eluga peale hakata. Arusaamist, kuidas läbi seina minna.”

Missiooniga sihtasutus

Junior Achievementi ülitagasihoidlik peakontor asub Majaka tänava teeninduskoolis. Fondi tegevdirektor Epp Vodja on oma ala fanaatik.

“Meie eesmärk on ettevõtliku inimese kasvatamine, kes tuleb toime ka kasvava tööpuudusega Eestis. Programm annab noorele inimesele toimetulekujulgust ja kosutab eneseteadvust. Alati ei pea ise töökohta otsima, vaid võib ka oma firma teha. Tööotsijast võib saada töökoha looja,” kordab ta oma kunagise õpilase sõnu.

Mõni aeg tagasi töötas Epp Vodja Pirgu arenduskeskuses ja sealt sattus ta Raplasse Vesiroosi gümnaasiumisse majandusõpetajaks. Möödunud  suvest juhib ta fondi peakontorit.

“Kui nende õpilasfirma-programm õpetab ühiskonnale andmist ja ise hakkamasaamist, siis näiteks kodanikuõpetuse raamat kultiveerib arusaamist, et kodanik peab riigilt nõudma.”

Õpilasfirmade liikumine on levinud just väikelinnades, kus majandusolud on depressiivsemad. Sindi, Karksi-Nuia, Värska, Võru –  loetleb Vodja.

Tallinna koolid ei tegele endale äriõpetajate koolitamisega, vaid pigem proovivad ära meelitada juba mujal kogemusi saanud õpetajaid.

Koolikohvik pankrotti

Enamasti on suhtumine õpilasfirmadesse soe. Kuid juhtub ka äpardusi. Kord hakkas õpilasfirma tegelema leivakuivikute valmistamisega. Kogu kool näris neid ning see tõttu tõstis koolikohvik nurinat.

Teine kord valis õpilasfirma liiga kalli paberi kalendrite trükkimiseks ega suutnud oma toodet realiseerida. Nad oleksid pankrotti läinud, aga vilistlased päästsid kõik kalendrid välja ostes firma ära.

“Esimene aktsia tuleb müüa kooli direktorile,” soovitab Epp Vodja.

Ta suudab lakkamatult rääkida. “Ning ärimehed tuleb kutsuda tundi andma.”

Tema juhitaval sihtasutusel läheb hästi. Suured firmad on meid leidmas, tunnistab Vodja. Sihtasutuse nõukogu esimees on Tallinna Lennujaamade peadirektor Rein Loik, Ühispank aitab kokku kirjutada pangandusõpikut, Hansapank aitas viia õpilasfirmade programmi lastekodudesse. Sihtasutuse eelarve on 1,7 miljonit krooni, mis kuulub peamiselt õppematerjalide ettevalmistamiseks.

Foto: Merit teeb panuse nahkvöödele.  

Enterprise Europe'i õpilasfirmade laadale sõitsid Eestist:

Narva Juhkentali kooli õpilasfirma Three K-s
juhendaja Jelena Vassiljeva 

Paide ühisgümnaasiumi õpilasfirma Staff
juhendaja Elbe Metsatalu

Rapla Vesiroosi gümnaasiumi õpilasfirma Titay
juhendaja Margot Sarv

EBS gümnaasiumi õpilasfirma YouthFashion
juhendaja Ene Saar

Tallinna Lastekodu Maarjamäe Keskuse õpilasfirma Tripp
juhendaja Liina Nurme

Sindi gümnaasiumi õpilasfirma Sindi Võtmekas
juhendaja Kristi Suppi