Reformierakonna aukohus kontrollis Ojulandi väiteid ja lükkas need kõik tagasi. Osadel juhtumitel oli põhjuseks inimese nime muutus või valesti kirjutatud nimi, aga seitsmel juhtumil teatas Reformierakond, et äriregistris on lihtsalt ekslik info.

Delfi järelepärimise peale teatas äriregistrit pidav Registrite ja infosüsteemide keskus (RIK), et kuus Ojulandi nimekirjas olnud inimest ei olnud 25. mai seisuga Reformierakonna liikmed. Tegemist on nende inimestega, kelle kohta Reformierakond väitis, et äriregistri andmed on ekslikud.

Ilvi Pere - väljaastumise või väljaarvamise teate esitamise või teadasaamise aeg 05.07.2012;
Katriin Orason - liikmeks astumise aeg 03.06.2013;
Mait Leemet – ei ole leitav erakonda kuuluvuse otsingus;
Maret Saat - liikmeks astumise aeg 04.06.2013;
Margus Nurm - ei ole leitav erakonda kuuluvuse otsingus;
Tarvi Trei - väljaastumise või väljaarvamise teate esitamise või teadasaamise aeg 01.01.2008;

Äriregister selgitas ka natuke, kuidas tekivad erakonna liikme õigused ja kuidas inimeste erakonna liikeks kandmine välja näeb.

Erakonna liikme õigused ja kohustused tekivad erakonna liikmete nimekirja kandmisega. Erakonna liikmete nimekirja peab erakonna juhatus kohtu registriosakonna juures. Muudatusi erakonna liikmete nimekirjas teeb erakonna juhatus või juhatuse poolt selleks volitatud isik. Seega kannab isiku erakonna liikmete nimekirja erakonna juhatus, mitte registriosakond.

Kohtu registriosakond avalikustab erakondade liikmete nimekirjad mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri veebipäringusüsteemis. See tegevus (avalikustamine) ei ole sama, mis registrisse kandmine. Kui nende kahe vahel on erinevus, st erakonna juhatus on isiku nimekirja kandnud, aga registriosakond ei ole seda avalikustanud, siis on isik saanud erakonna liikmeks, sest seaduses sätestatud nõue on täidetud.

Justiitsministeeriumi avalike suhete juht Priit Talv kommenteeris, et segaduse üheks põhjuseks on erinevate seaduste mitmetitõlgendatavus. "Tänane erakonna liikmelisuse regulatsioon on mitmetitõlgendatav, kus ühelt poolt erakonnaseadusest tulenevalt tekib erakonna liikmelisus andmete erakondade registris avaldamisega, kuid samas mittetulundusühingu seaduse järgi liikmeksastumise tahteavalduse esitamise ning juhatuse poolt liikmeks võtmise otsusega. Selle mitmetitõlgendamise tõttu alustas justiitsministeerium esmaspäeval analüüsi erakondade liikmelisuse regulatsiooni täpsustamiseks."

Reformierakond viitas eelmisel nädalal oma seisukoha kaitseks sellele, et äriregister tunnistas vigasid erakonnaliikmete nimekirjade pidamisel. Vigasid oli kahte sorti. Esiteks ei teavitatud erakonda erakonnaliikme surmast. Reformierakonna nimekirjast kustutati vea parandamise käigus üheksa surnud liiget. Teadaolevalt see viga Reformierakonna sisevalimisi puudutada ei tohiks, sest puuduvad teated surnute osalemisest sisevalimistel.

Teiseks ei teavitanud äriregister erakondi korrektselt sellest, kui nende liige astus mõnda teise erakonda. Sellega seoses ilmus Eesti Päevalehes lugu keskerakondlasega, kes hääletas Reformierakonna sisevalimistel. Ükski ülal väljatoodud inimene aga erakonda ei vahetanud.