Kalev* (23) tundus Delfi Date’i 65 763 meeskasutaja seas turvaline valik. Mitu aastat minust noorem, profiilikirjelduse järgi rahulik, positiivne, intelligentne, fotohuviline.

Juba päev pärast minu postitust oli meil kokku lepitud kohtumine ­Kadrioru pargis.

Eesti suurim ja vanim online-kohtinguportaal ongi seesama Delfi Date, kus on registreerunuid kokku üle 150 000, nädalas pidevaid kasutajaid umbes 11 000. Uuemad tegijad on Elioni lehekülg date.hot.ee, date.everyday.com ning alles möödunud aasta detsembris avatud Suhted24.ee, mis on tänaseks kogunud juba märkimisväärsed üle 23 000 liikme.

Mõnede USAs tehtud uuringute järgi on online-kohtingute portaalid pornograafia järel suuruselt teine tasuline tootesegment internetis. Eestis sellist statistikat tehtud pole, ent eks kasutajaarvud räägivad iseenda eest. Ka siin maksab portaalide täisteenuste kasutamine raha. Pakettide hinnad varieeruvad alates 25 kroonist 3–5 päeva eest kuni umbes 500 kroonini poole aasta kohta.

Enne veel, kui Kaleviga kohtama sain minna, pidin portaalis looma oma profiili. Küsimusi oli palju: mis vanuses meest või naist otsid? Millist suhtetüüpi soovid? Milline välja näed? (Pikkus, kehakaal, juuste ja silmade värvus, kehakuju, rass jne.) Kas sul on lapsi? Millises suhtes parasjagu oled? Mis on su lemmikloomad, poliitilised eelistused, sissetulek, haridus, hobid, muusikamaitse, suhe alkoholi jne. Lõpuks valid välja foto.

Profiili loomine on justkui endast ihaldusväärse toote loomine. Peaksid ju jätma võimalikult avatud, positiivse, aruka, ilusa inimese mulje, et välja valitaks just sind! Et potentsiaalsete partnerite huvi suurendada, on võimalik pürgida “TOP 100” kasutaja sekka, lehe avaküljele…

Delfi Date’i juht ­Triinu Väiku ütleb, et inimesed on ses osas alates portaali loomisest 2005. aasta sügisel palju julgemaks läinud. “Kasutajad tahavad, et nende pildid oleksid esile tõstetud. Meil on see tasuline teenus, mida kasutatakse nii aktiivselt! Enam seda ei häbeneta.”

Naised otsivad alkoholivabu mehi

Kõige minevam “kaup” on tervislike eluviisidega mehed ning rõõmsameelsed naised, kelle keskmine vanus on üllatavalt kõrge: 31–40 aastat. “Meie kasutajad on enamikus juba “teisele ringile” läinud koduperenaised ja keskealised mehed. Naised otsivad meeldivat meest, kes ei liialda alkoholiga ja on hea huumorimeelega,” kirjeldab Väiku Delfi Date’i kasutajaskonda.

Tema sõnul otsitakse portaalist lisaks romantilistele suhetele ka reisikaaslast, paljud välismaalased (eriti norrakad), kes Eestisse elama sattunud, otsivad kohalike seast seltsilisi. Eriti palju uusi kasutajaid lisandub portaalidele muide sügiseti ja kevaditi.

Ka minule saatsid nende mõne päeva jooksul “silmapilgutusi” ja tervitusi eestlaste seas Briti, Türgi ja Norra päritolu mehed. Kõik nad olid vanemad kui 25 aastat (maksimum 52) ja millegipärast üsna suurte peadega härrased.

Väiku kirjeldab keskmise portaalikasutaja profiili nii: “Eks neid ole erinevaid, kuid naiste puhul tooksin välja, et paljudel neist on lapsed suureks kasvatatud ja nad pole nõus kodus istuma ja vanadust ootama. Nad soovivad elada täiel rinnal, elu nautida. Suurel osal meestest on oma majapidamine, nad on romantilised. Üldiselt meeldib kasutajatele sõprade ringis süüa teha, veini juua, tantsida ja soojadel maadel ringi reisida. Paljude muusikaeelistus on klassikaline, pop, kantri ja jazz, suurel osal on haridust rohkem kui keskharidus.”

Ja edulugusid on palju! Peaaegu iga nädal kirjutavad kasutajad portaalide toimetajatele tänukirju, et on leidnud selle kaudu omale elukaaslase, ning paluvad oma kontod kustutada. Suhted24 kaudu partneri leidnud 20ndate lõpus naise lugu oli näiteks selline: “Otsustades uuesti kohtingutel käima hakata, registreerisin end Suhted24 kasutajaks. Kohe hakkas vastassoolt kirju laekuma. Mõned kohtingud õnnestusid, aga oli ka ebaõnnestumisi. Peale mõneajalist kirjavahetust kutsus mind välja noormees, kellega läksime õhtustama. Ta avas mulle ise autoukse, kus ees ­ootas üllatuseks kommikarp. Edasi läksime restorani ja saime korralikumalt üksteist üle vaadata. [–] Siis järgnesid juba teised õhtusöögid ja koosviibimised. Praeguseks võib vallalise staatuse asemel minu kohta kirjutada hõivatud.”

See oli päiksepaisteline pühapäev, kui Kadrioru parki Kaleviga kohtama kõndides oli tunne, nagu oleksin kataloogist uue kleidi tellinud, aga enne paki kätte saamist ei tea, kuidas see ikka päriselt välja näeb ja kas sobib.

Selgus, et Kalev on kena, jutukas ja arukas poiss. Kõndisime palju, rääkisime tühjast-tähjast, fotograafiast, kohtinguportaalidest. Oli täitsa huvitav. Tuli välja, et Kalev oli Delfi liige olnud juba 2005. aastast ja selle aja jooksul kohtunud umbes 20 tüdrukuga, kellest ühega neist oli tal ka pikem suhe. Tänaseks on see lõppenud ja Kalev on jälle “turul” saadaval.

Hiljem koju jalutades mõtlesin, et neile, kel üksindus hinges, on see ikka väga hea võimalus uute inimestega kohtuda.

Ja et tegelikult on ikkagi hea, et mina seda niiviisi tegema ei pea.

*Kalevi nimi muudetud.