Veel kuu aega tagasi ilmusid uudised, et ettevõte sõlmis Viimsi vallaga üürilepingu lasteaia-algkooli rajamiseks. 750 miljoni kroonine tellimus on praegu väga kõva sõna.

Eesti Ekspressi käsutuses on aga Merko siseringi paberid, kus Toomas Annus tunnistab vaid üks päev(!) pärast Viimsi lepingu sõlmimist, et tegelikult napib firmal raha ja ettevõte liigub hoogsalt allamäge.


“E.L.Li finantsseis on kriitiline ning likviidsete varade puudumise tõttu võib tekkida maksevõimetus, kuna ei suudeta jätkata pooleliolevate arendusprojektide lõpuleviimist ning teenindada projektide finantseerimiseks võetud laenukohustusi,” hoiatab Annus. “E.L.Li praegune majandusseis muudab võimatuks ka uute ja planeeritud arendusprojektide alustamise.”


Annuse teatel vajavad juba töös olevad projektid tänavu ligi 560 miljoni kroonist rahasüsti.

Arenduste pooleli jätmine ei aita, sest sellega kaasneksid leppetrahvid ning kahju hüvitamise nõuded üürnikelt, ehitajatelt ja tarnijatelt. Kahju suurust “ei ole võimalik tänase päeva seisuga hinnata”.


Pangad ei usalda


19. mail toimus Tallinnas Järvevana teel Toomas Annust ja tema lähemaid kaasvõitlejaid koondava valdusfirma Merko Grupp erakorraline aktsionäride koosolek.


Teemaks oli E.L.L. Kinnisvara majandusseis. Firma nõukogu liige Teet Roopalu ja finantsdirektor Katrin Mühls selgitasid, et “tekkinud likviidsusprobleem ei ole nähtav ei bilansist ega kasumiaruandest”.


Selgus, et E.L.L. võinuks olla juba maksevõimetu, kuid kõige hullemast päästis äsjane vara müük Vilniuses. Tehing tõi sisse 180 miljonit krooni.


Sellest aga pole palju abi, sest saadud rahasumma on juba kasutusele võetud. Viimase poolteise aasta jooksul on E.L.Li arendustegevus neelanud lisaks laenudele keskmiselt 50 miljonit krooni raha kuus. Need summad ei hõlma uute projektide alustamist ega kruntide juurdeostmist.


Värske raha hankimiseks püüab firma pidevalt vara müüa ja laenu juurde võtta. Olukord on raske. Näiteks E.L.Li arvelduskrediit on ligikaudu 75 miljonit krooni, seda suurendama pangad ei kipu.


Varem hankis firma raha võlakirjade väljaandmisega. Alates läinud aastast nende müük kukkus. Väljaantud kommertspaberid kogusummas 93 miljonit krooni peab firma välja lunastama tänavu oktoobris.


Lisaks on omanikfirma Merko Grupp eesotsas Annusega laenanud E.L.Lile juba ligi 240 miljonit ehk “nii palju, kui see on olnud võimalik”.


Suur tehing Leedus kõrbes 100 miljoniga


Kaks aastat tagasi äris firma edukalt maha Tallinnas Sikupilli ja Vilniuses Mandarinase kaubanduskeskused.


Sügisel 2006 Põhja-Leedus Šiauliais avatud Saulas ­Miestase ehk Päikese Linna nimelise hiigelsuure kaubanduskeskuse müügiga sai E.L.L. Kinnisvara vastu pükse. Keskuse valmimine hilines kõvasti. Selle eest 600 miljonit krooni maksta lubanud soomlased taganesid diilist.

Jaanuaris teatas E.L.L. oma veebiküljel, et keskus on eriti popp. Esimese tegevusaastaga külastas seda ligi kaks korda rohkem inimesi, kui on Leedus elanikke. “Need arvud ületasid isegi kõige optimistlikumad prognoosid ja ootused,” kuulutas ettevõte.


Kuid see ei aidanud keskust müüa. Praegu k&a mp;a uml;ivad kõnelused iirlastega, kuid hind kukkus 100 miljoni krooni võrra. Merko sisepaberites seisab, et “keskuse edukat müüki ei ole võimalik garanteerida ning on võimatu hinnata, kas planeeritav müük õnnestub”.


Detsembris läks müüki kaks uut büroohoonet Riias ning Vilniuses, kuid “mõistlikku pakkumist veel saadud ei ole”.


Pooleliolevate projektide (nagu Tallinna Järvele kerkiv Delta Plaza) müüki paiskamisel pole mõtet. Hind oleks madal, sest ostjad otsivad objekte, mis on kaetud rendilepingutega.


Annus kahtlustab endist kaasvõitlejat   


Toomas Annuse arvates on ebaõnnes süüdi tema endine lähedane kaastöötaja Ott Kikkas.


See mees lõi kaks kevadet tagasi oma firma Fund Ehitus, kuid jäi Merko Grupi osanikuks.


Annus palus kaasaktsionäridel anda E.L.Li juhtkon­nale erakorralised volitused Kikkase tegevuse ­uuri­miseks:

  1. Kas Kikkas meelitab Merko töötajaid üle ja tegeleb kõlvatu konkurentsiga?
  2. Milline oli Kikkase roll selles, et Saules Miestase kaubanduskeskus ei valminud õigel ajal ja selle hind kukkus 100 miljoni krooni võrra?
  3. Kas Kikkaselt saab kõige selle eest kahjutasu nõuda?
Kikkas vastas, et ta lahkus Merkost aasta enne Leedu keskuse valmimist. Samuti ei ole ta “sõlminud ühtegi lepingut, millega oleks võtnud endale kohustuse juhtida Saules Miestase projekti ja ehitustegevust”.


Kikkas meenutas, et kuulus tõepoolest Merko ­Leedu tütarfirma juhtkonda, kuid sel juhul peaksid vastutama ka teised juhatuse liikmed ehk Teet Roopalu ja Toomas Annus ise!

Lõpuks pommitas Kikkas Annust küsimusega, millal maksab Merko Grupp dividende või annab omanikele lisaaktsiaid, sest firma jaotamata kasumi arvel seisab juba üle poole miljardi krooni.


See oli muidugi tore jutt ajal, mil E.L.L. Kinnisvara vaagub hinge.


Milline on asjade hetkeseis, kas see on paranenud või jäänud laias laastus samaks või halvenenud, Eks­press ei tea.


Asjaosalistel suu lukus


Kolmapäeval enne loo trükki saatmist helistasime Toomas Annusele, kes viibis parajasti välismaal nagu ka E.L.L. Kinnisvara juhatuse liikmed Aldo Dapon ja Tiit Roben.


Annus palus suhelda edasi Merko PR-esindajaga. Too soovitas pärast küsimuste saamist kirjutada, et me ei saanud Annust kätte või et Annus ei soovinud juhtunut kommenteerida.


E.L.Li finantsdirektor Katrin Mühls ütles Ekspressile, et ei taha sel teemal rääkida.

Vaikis ka Ott Kikkas.


PR-esindaja sõnul on Merko Grupp suletud aktsiaselts, kes ei pea avalikkusele infot andma.


Seda toonitas ka Kartin Mühls.


See on tõesti nii. Kuid siiski on Annuse äriimpeeriumis toimuval hoopis laiem kandepind. Seni on Eesti näinud pisemate arendajate muresid ja hukku. Praegu rapub kinnisvarakrahhis Baltikumi juhtiv kinnisvaraarendaja, kelle kätetöö on suur osa Tallinna uuest linnasüdamest eesotsas Viru Keskusega.


See pole lihtsalt Annuse mure, vaid annab enne suvepuhkusi kogu Eestile signaali, et majanduses on asjad hoopis hapumad, kui me kõrvalt arvata oskame. Ja see on küsimus ka Viimsi vallale: kas uue lasteaia-koolimaja rajamine sattus ikka õige firma kätte.
66 miljoni kroonine viga: E.L.L maksis Lasnamäe krundi eest liiga palju

  • E.L.L. kontsern võitis mais 2006 Tallinna linna enampakkumise lauluväljaku lähedal asuvale suurele lagedale maatükile (pildil) hinnaga 400 miljonit krooni.
  • Annuse firma alistas oksjonil muuhulgas suurärimehed Toomas Lumani ja Urmas Sõõrumaa.
  • Paraku ületas E.L.Li pakkumine paremuselt teiseks jäänud pakkumist 66 miljoni krooniga.
  • Sellised tulemused näitavad kaht asja. Esiteks oli oksjon aus, sest sobingu puhul oleks E.L.L. võitnud väikese vahega. Teiseks pani võitja hinna arvestamisel puusse.
  • Mai keskel kurtis firma juhtkond omanikele, et Hansapank pole pikka aega vastanud nende tütarfirma Smuuli Kinnisvara 300 miljoni krooni suuruse laenu pikendamise taotlusele. Laenu tähtaeg kukub juuni lõpus, seega paari nädala pärast.
  • Detailplaneering lubab ehitada nimetatud maatükile Smuuli tänava ääres kinoga kaubanduskeskuse ning kuus 12–14korruselist büroohoonet. Tegemist oleks ühe suurima arendusprojektiga Lasnamäel.

 Toomas Annus
suurärimees
  
  65%   
 Merko Ehitus
72%Merko Grupp 100%  E.L.L. Kinnisvara
 Baltimaade uurim ehitusfirma, mida laastab
maadevahetus
valdusfirma, kus käib omanikevaheline sõda Baltimaade juhtiv kinnisvaraarendusfirma, mis on pankrotiohus
 Kasum: 82 mln kr Kasum: 76 mln kr Kasum: 86 mln kr