Vette tagasi

Isegi vastsündinu võib ujutamise tundi nautida, sest vees olek on beebile tagasipöördumine tuttavasse keskkonda. Esimestel elukuudel on paljudele mugavam ja aegasäästvam oma pisikest kodus ujutada. Selleks saab kogemustega instruktori koju tellida. Tallinna piires pakuvad seda võimalust perekooli Päikesetants instruktorid, ühe korra hinnaks 300 krooni.

Individuaaltunni eest koos instruktoriga uues Õismäe ujula beebivannis tuleb aga tasuda 220 krooni. Ujumise rühmatunnid 3. elukuust kuni 3. eluaastani koos ema või isaga maksavad nii Saue, Nõmme kui ka Õismäe ujulas 125 kord ja 300 krooni kuus.

Ema või isaga koos ja treeneri juhendamisel õpib beebi vees hõljuma, selili ja kõhuli liikuma ning sukelduma. Beebidel säilib refleks hinge kinni hoida 3.–6. elukuuni, hiljem tuleb talle seda uuesti õpetada. Reeglina on enne kolmekuuseks saamist suurde basseini minna vara. Beebi suuremad õed vennad saavad samuti tunnis osaleda ning ujumisrõnga ja kätiste abil iseseisvalt liikuda.

Beebide ujutamise hinnad jäävad üldjuhul vahemikku 40–150 krooni kord, olenevalt veekeskuse või spaa hinnakirjast ning asukohast. Tallinna kesklinna lastepolikliiniku basseinis maksab üks kord 40 krooni (eelregistreerimine tel 620 7361). Eriarsti saatekirjaga aga ei kulu sedagi.

Terviserisk ja nakatumise võimalus on basseinides muidugi olemas, aga pisikuid liigub ju igas ruumis ja lasteringis.

Beebiga tunnetuste maale

Juba pooleaastased põnnid on oodatud loovustubadesse, mis tegutsevad Tallinna vanalinnas, Sally stuudios, Mustamäel, Kaja keskuses, Pirita vabaajakeskuses, Caritase perekeskuses, Nõmme kultuurikeskuses, Viimsi lasteaias Päikeseratas ja Tondil Audentese erakoolis.

Loovustoas saab jahu ja veega vabalt mökerdada ning lapsesõbralike värvidega näppude ja varvaste abil abstraktseid kunstiteosed luua. Iga kord on proovimisel mõni huvitav ja ebaharilik tehnika, mida kasutades moodustub lihtsatest plekkidest ja triipudest suur kunst. Katsudes ja mudides õpivad lapsed varakult tajuma ning erinevaid materjale kasutama. Kogu tegevust saadavad juhendaja laul ja vanemate innustused. Kuni aastastel lastel on kuumaksuks 500 ja vanematel 600 krooni. Poolaasta maksab 2000 krooni ja üksiktund 200 krooni. Loe lisaks aadressilt www.loovustuba.blogspot.com.

Nipi mängumaal Zelluloosi vabaajakeskuses toimuvad samuti loovustunnid beebidele alates 6. elukuust kuni 4. eluaastani (125 krooni tund). Vt lisaks: www.paikesetants.ee.

Ema ja Lapse keskuses tegutsev 1–2aastaste Loovusklubi maksab 430 krooni kuus. Vt lisaks: www.emalapsekeskus.ee.

Muusika ja võimlemine

Muusikalised võimed on arendatavad sünnist alates ja tegelikult juba raseduse ajal. Beebide muusikatunnis suheldakse rütmide, helide, pillide, laulude ja tantsude kaudu. Rääkima hakkamine on laulmisega seotud ja kui kodus lapsega laulmisest ei piisa, tasub teistega liitudes luua pisikesele võimalus tunnetada rütmi oma kehas hüpitamiste ja laulumängude abil. Lapsega tegelemine tema esimestel eluaastatel annab kindlasti parema tulemuse ning hiljem on väikseke muusikaliselt enesekindlam ja väljendusrikkam.

Tabasalus Vanaema mängutoas, Nõmme kultuurikeskuses ja Nipi mängutoas toimuvate beebide ning väikelaste muusika- ja võimlemistundide hinnad on 125 krooni kord ja 300 krooni kuu. Kindlasti tasub kogeda titejoogat vanalinnas asuvas Avaja joogakeskuses. Emadele ja kuni 4. elukuu vanustele beebidele kombineeritud tund maksab 125, kuutasu 300 krooni.

Vanusest ja pakutavatest tingimustest sõltub ka hind

Beebivõimlemine kuni pooleaastastele ja kuni aastastele maksab Ema ja Lapse keskuses 390 krooni kuus, nagu ka 2–3aastaste laste akrobaatika. Üksiktunni hind on 150 krooni. Kuni pooleaastaste beebide tunnid koosnevad rohkem silitusharjutustest, mis on kombineeritud püstioleva liikumisosaga ema süles. Suuremate beebide tunnid on juba rohkem iseseisvalt kehaliselt arendavad. Kuna beebidele on puudutused väga tähtsad (emotsionaalselt vajalikud nii emale kui ka beebile), siis sellele siinses beebide võimlemise tunnis keskendutaksegi.

Tunnis õpetatakse ka lapsi masseerima ja nendega koos võimlema. Harjutused on jällegi vastavalt vanusele ehk mis lapse elus hetkel tähtis on: pea tõstmine ja hoidmine, keeramine ja pööramine, roomamine ja ronimine, seismine ja jooksmine, tasakaalu hoidmine ja hüppamine. Lapse füüsiline areng avaldub ka tema teistes võimetes: arendad ühte, arenevad ka teised.