Fotod: Maarika Ojasaar


Rinnapiim on lapse toitmiseks parim viis: kaitseb haiguste eest, tugevdab immuunsussüsteemi ja aitab vältida võimalike allergiliste reaktsioonide teket. Lisaks kasulik emmele (vähendab raseduse ja sünnitusega tulnud lisakilosid!) ja nii mugav. Siiski jõuab kätte aeg, kui mängu tuleb lisatoit: mida, millal ja kui palju lapsele anda?


Valitsev on arusaam, et esimesed kuus elukuud peaks beebi saama siiski ainult rinnapiima. Näiteks augusti algul kehtestas Austraalia ja Uus-Meremaa toitumisnormide agentuur (FSANZ) standardi, mille kohaselt peavad sildid beebitoidupurkidel teavitama, et tooteid ei pakutaks alla pooleaastastele. Praegu on selleks normiks neli elukuud, kuid vastava otsuse põhjenduseks on fakt, et see pole kooskõlas rahvusvaheliselt tunnustatud tervislikkuse põhimõtetega, sest arvatakse, et tahke toit enne kuuendat elukuud võib osutuda lapse neerudele kahjulikuks.


Ka USA lastearstide akadeemia seisukoht on, et kuuenda elukuuni on rinnapiim kõik, mida beebi toiduks vajab. Pärast poolt aastat soovitab akadeemia täiendada menüüd tahke toiduga.


Rinnapiim peaks siiski kuni lapse esimese eluaasta lõpuni jääma toidusedelis põhiliseks.


Vahvast purgist lisaks


Ella’s Kitchen (Ella köök – toim.) on põnev Suurbritannia ettevõte, mis keskendub orgaanilise beebi- ja väikelaste toidu valmistamisele. Nende tooted ei sisalda mitte midagi peale orgaaniliselt kasvatatud puu- ja juurviljade (lisatud pole ka vett!). Beebitoit on pakendatud pehmesse korgiga taassuletavasse pudelikujulisse kotikesse, kust seda on väga mugav kohe kasutusvalmilt võtta.


140grammised pehmed kottpudelid säilivad riiulil 12 kuud ning avatuna 24 tundi külmikus.


Ella väga isuäratav valik sobib beebile alates seitsmendast elukuust ja lisaks tasakaalustatud toiteväärtusele aitavad need segud välja kujundada tita maitsmismeelt. On ju vahva pakkuda oma tibule „Kaa-kaa-kanariisirooga” (Chick-Chick-Chicken Casserole With Rice) või „Kõvasti kõhtu täitvat kalapirukat pudruga” (Fabulously Filling Fish Pie With Mash).


Tesco või Waitrose’i poeketti Eestis pole, paraku just nimelt neis kauplustes toob Ella septembris lettidele uue valiku, et rõõmustada laste maitsmismeeli ning lasta emmedel südamerahuga nautida lõbusat pakendit ja teadmist, et titatoit on tervislik ja parima kvaliteediga. Muuseas, soovitav müügihind 1.19 naelsterlingit purustab ka müüdi, et orgaaniline toit peaks ilmtingimata midagi ülikallist tähendama.


Ella’s Kitchen on ettevõte, mille auhinnariiul on mahukas: kõrgelt hinnatakse nende tooteid, kliendisuhtlust ja firma arengut (minu poolt lisaks kümme punkti nende äärmiselt armsa kodulehe eest (vt:
).


Teeme ise


Siiski-siiski, kuigi tänapäeval saab kõike ka valmiskujul osta, on mõned head põhjused selleks, et oma kullakallile ise kodus midagi rinnapiimale lisaks vaaritada.

  • Teil on täielik kontroll ja teadmine selle üle, mida beebi sööb, seega teate, et toit ei sisalda peidetud allergeene ja lisa­aineid.
  • Valite erilise hoolega tooraineid, millest beebile toidu valmistate: te ei arva ju ometi, et poelettide purgirivvi on pandud sama palju hoolt ja armastust kui kodutoitu?
  • Saate pakkuda laiemat maitse- ja tekstuuri­valikut, seega on tahkele toidule üleminek beebi jaoks vähem vaevarikas.
  • Saate toidukoostise teha täpselt selliseks , mis tundub teie beebile meeldivat.
  • Lisaboonusena säästate raha, kui valmistate lapsele toidu kodus ise.
Niisiis, teie silmatera on pool aastat vana ja on aeg avastada, mida head peale lutipudeli (tähendas see siis beebile rinnapiima või piimasegu) on maailmal talle veel pakkuda. Igal juhul peaks meeles pidama:

  • Konsulteerige alati lastearstiga, enne kui plaanite uut toitu pakkuda.
  • Järgige nelja päeva ootereeglit, enne kui tutvustate beebile uut toiduainet, st lisage menüüsse üks uus toit korraga ja andke vaid seda üht ja sama nelja päeva jooksul: nii veendute, et teie laps ei ole selle vastu allergiline. Tavaliselt avaldub allergia 24 tunni jooksul, võimalikud seede­probleemid võtavad küll kauem aega, ent nelja päeva jooksul tulevad needki ilmsiks. Kui lisate menüüsse mitu uut toiduainet, ei või te olla kindel, mis allergia või seedeprobleemi tekitas.
  • Kui valmistate oma pisikesele süüa, veenduge täielikus hügieenis.
  • Beebid on erinevad, nii et ärge heituge, kui talle näib midagi vastukarva olevat. Proovige uut maitset, katsetage teistsugust tekstuuri, olge kannatlik.


Millal siis ikkagi?



Umbes 3–4 kuu vanuselt on beebile iseloomulik nn kasvuspurt. Lapsuke ärkab öösiti tihedamani ja teile tundub, et ta on pidevalt näljane, sööb järjest ja suure isuga nagu vastsündinu. Pakkuge tihedamini rinda (või pudelit), nädala-paari pärast on beebi spurdist üle ja naaseb tavalisse söömisrütmi. See ei ole veel õige aeg, et menüüsse tahket toitu lisada.


Järgmised märgid näitavad, et laps on valmis tahket toitu proovima:

  • keele ja suuga haaramise refleksid taanduvad,
  • beebi oskab märku anda täiskõhutundest: pöörab end ise rinnast või pudelist ära,
  • beebi suudab istuda ja hoida pead ilma toetamata,
  • sünnikaal kahekordistub.
Mida pakkuda?


Kui lapsuke tutvub tahke toiduga 6–8 kuu vanuses, siis arvatavasti pole tema esimesed portsud suuremad kui pool teelusikatäit. Sellest ei maksa heituda, sest vajalikud toitained saab kätte rinnapiimast (või piimasegust pudelis), mis ju ikkagi selles etapis beebi põhitoiduks edasi jääb.


Pärast kaheksandat elukuud, kui on omandatud oskus ise mäluda, proovige püreestamise asemel toiduports kahvliga purustada. Hea on pakkuda ka toitu, mida saab näpu vahel süüa (nn finger food).


Esimese eluaasta keelatud viljade hulka võib liigitada mee (võib põhjustada imikute botulismi!), viinamarjad ja pähklid (võivad minna kurku, seega potentsiaalne lämbumisoht!), tsitruselised, maasikad, mais, šokolaad (tuntud allergeenid), tomat ja ananass (väga happelised). Lehmapiima ärge andke enne teist eluaastat, sest laktoos ja piimaproteiinid võivad põhjustada allergiat ja on raskesti seeditavad. Piim raskendab ka raua omastamist, see aga on esimesel eluaastal ülioluline.
Teraviljad
 Riis ja kaer tekitavad kõige vähem allergiat, seetõttu alustage neist. Pärast 8. elukuud sobib finger food’iks mõni makaronitoode, ka leib. 10. elukuust pakkuge nisu-, mitmevilja- ja täisteratooteid, hirssi.
Puuviljad Esimeste viljadena võib (ka toorelt) pakkuda banaani ja avokaadot (alates 6. elukuust). Alates 8. elukuust sobivad õunad, pirnid, aprikoosid, virsikud, ploomid; 10. elukuust mustikad, melonid, jõhvikad, kiivi, papaia, datlid, viigimarjad.
Juurviljad Kuni lapse aastaseks saamiseni serveerige ainult keedetult või aurutatult (kartul, maguskartul, porgand, herned, suvikõrvits). Pärast 8. elukuud on hea anda näpu vahelt söömiseks väikeseid tükke keedetult, vahelduseks püreedele. 10. elukuust spargelkapsas, lillkapsas, sibul, porru, pastinaak.
ProteiinAlates 8. elukuust liha selle rauasisalduse tõttu: kana ja kalkun. NB! väga põhjalikult keeta, et ei jääks roosakaks. Tofu kuubikutena on hea finger food. Pärast 8. elukuud lisage munakollane, sellest valmistatud omlett sobib hästi täiendama mõnd juurviljarooga. Pärast 10. elukuud lahja looma- ja sealiha. Kaunviljad.
PiimatootedEsimesel eluaastal rinnapiim või piimasegu. Pärast 8. elukuud täispiimast valmistatud jogurt, näiteks hommikusöögiks segage seda mõne beebi lemmikpuuviljapüreega. Ärge pakkuge väherasvaseid või rasvata piimatooteid, väike­lapsed vajavad täispiima. 10kuuselt proovige mõnd pehmet kreemjat juustu, ka kodujuustu. NB! Vältige toorjuuste (Brie juust).