Enamasti on kõik need inimesed olnud ka enne edukad, aga ikka oleks midagi nagu puudu jäänud... Vaid vähesed illustraatorid on teadnud varakult, et just raamatumaailmas on nende õige koht. Vähesed on õppinud eriala nimega “illustratsioon”. Sagedamini tundub juhus inimese ellu sekkuvat, aidates kunstnikul jõuda äratundmisele, mida ta tegelikult kogu elu teha on tahtnud. Nii ka seekordne kunstnik Boris Kulikov, kes sündis Venemaal aastal 1966. 26 ­aastat hiljem (1992) lõpetas ta Peterburi teatri-, muusika- ja kinoinstituudi ning asus tööle teatrikunstnikuna, kujundades nii ­lava kui ka kostüüme. Aastal 1997 emigreerus ­Kulikov Ameerikasse ja elab sestsaati New Yorgis, Brooklynis. Kulikov on abielus kirjanik Jelena Romanovaga ning neil on poeg Max. Ja muidugi kuulub ühte korralikku perekonda ka koer.


Eks me kõik ole kuulnud Brooklyni vene linnaosast, kus elades pole vaja osata sõnagi inglise keelt. Kus on vene poed, vene ajalehed, vene koolid, vene elu. Jah, muidugi, ka nii võib elada.


Läbilöömiseks on aga ikkagi vaja integreeruda. Elada sisse uude keskkonda, võtta omaks kohalikud arusaamad ja tavad. Andele lisaks on vaja ka õnne ja tööd tuleb teha kõvasti.


Esimestel aastatel tegi Boris Kulikov mitmeid juhutöid. Aga et tema puhul lisandus andele ka killuke õnne, siis suutis ta aluse panna edukale kunstnikukarjäärile, alustades kaastöölisena New York Times Book Review’s, olles nüüdseks saavutanud tunnustuse nii maalikunstniku kui ka illustraatorina. Alalisteks klientideks, kes Kulikovilt illustratsioone tellivad, on The New York ­Times, Los Angeles Times, Time, The Wall Street Journal, Harvard Business Review jt. Aja jooksul lisandusid ajalehe-illustratsioonidele raamatud.


Esimene tõeline illustratsiooniprojekt oli Lore Segal’i “Morris the Artist”, mis kutsus esile kriitikute kiituse ja avas tee raamatumaailma. Nüüdseks on Morrisele lisandunud “Carnival of the Animals”, “Betty Lou Blue”, “The Castle on Hester Street”, “Max’s Words”, koostöös abikaasaga valminud “The Perfect Friend” jt.


Kunstniku raamatuid on korduvalt valinud aasta kauneimaks The School Library Journal, Publishers Weekly, Child ­Magazine, ­Time Magazine. Tunnustust on jaganud Ameerika Illustraatorite Liit.


Boris Kulikovi dünaamilised ja lustakad pildid võluvad suuri ja väikesi. Omapärane ja pehme pruunikas, kollakas, hallikas, punakas koloriit loob unenäolise meeleolu. Sekka killuke puhast sinist või punast. Soe huumor ja vürtsiks veidi irooniat. Omapärased rakursid. Suured plaanid vahelduvad panoraamsete vaadetega.


Midagi filmilikku on neis piltides. Järjest Kulikovi raamatuid lehitsedes tekib keerleva karusselli tunne. Maailm libiseb mööda üha kiirenevas tempos. Mosaiigikildudena vilksatavad pildid ümbritsevast elust. Boris Kulikovi tööd äratavad imetlust juba esimesest pilgust. Süvenemisel on oht nende lummusesse jäädagi.